Η κυβερνητική στρατηγική ενόψει Eurogroup

Εκνευρισμός επικρατεί στο Μαξίμου από τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων που πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση, κλείνοντας την κάνουλα της χρηματοδότησης. Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον επικεφαλής της ΕΚΤ να αναλάβει τις ευθύνες του.

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν, με αφορμή το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας. «Η Ελλάδα θα θέσει το πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, πλαίσιο που βασίζεται στις δεσμεύσεις που ανέλαβε όχι μόνο η χώρα, αλλά και οι εταίροι. Η ελληνική πλευρά υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, όπως παρουσιάζονται και στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών».

Στο Μαξίμου οι συσκέψεις του Πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες και το οικονομικό επιτελείο είναι συνεχείς. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τηλεφωνικές επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του, στους οποίους τονίζει τη στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.

«Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της χώρας, διαδικασία η οποία και θα αποτελέσει το έναυσμα, για να αλλάξει το κλίμα, αλλά και oι αποφάσεις στην ΕΚΤ. Μέσα στην εβδομάδα, ακούστηκε ότι οι προτάσεις απορρίφθηκαν σε μία υποτιθέμενη συνεδρίαση του EW-Group. Σήμερα, ακούγεται ότι θα απορριφθούν, επειδή δεν συνεδρίασε το EW-Group. Αυτά είναι σενάρια εκτός πραγματικότητας. Η διαδικασία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Στην κυβέρνηση εμφανίζονται καθησυχαστικοί όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας πως οι «Κασσάνδρες διαψεύστηκαν», καθώς η δόση στο ΔΝΤ ύψους 310 εκατ. ευρώ πληρώθηκε κανονικά. «Ομαλή ροή θα υπάρξει και στις δύο υπόλοιπες εκδόσεις που υπάρχουν μέσα στον Μάρτιο. Η κατάσταση είναι απολύτως διαχειρίσιμη. Ας μην… ανησυχούν, λοιπόν».

Τους τόνους ανέβασε από τη Λετονία όπου βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Θα υπάρξουν εκατομμύρια μετανάστες και χιλιάδες τζιχαντιστές που θα έρθουν στην Ευρώπη, αν καταρρεύσει οικονομικά η Ελλάδα. Τα δυτικά Βαλκάνια δεν είναι σταθεροποιημένα και, μετά έχουμε την Ουκρανία, τη Συρία, το Ιράκ και τη Β. Αφρική. Αυτό είναι ένα δρεπάνι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Παρίσι, όπου θα μιλήσει στον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα, προκειμένου να αναδιοργανωθεί η δημόσια διοίκηση, για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη.

Παράλληλα, θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας θα δει τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητήσουν το πως θα αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανεργία.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ