Ερώτηση του Μητσοτάκη στον Βαρουφάκη

Για τη νομιμότητα της διαδικασίας επιστροφής ομολόγων από το ΤΧΣ και τον EFSF, ζητεί να ενημερωθεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ερώτηση που κατέθεσε και απευθύνει στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι αποφασίστηκε η επιστροφή προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των κεφαλαίων που είχαν διατεθεί στο ΤΧΣ και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. «Τα κεφάλαια αυτά, βάσει όσων αναφέρονται στη σχετική δήλωση του Eurogroup, θα διακρατηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, άνευ δικαιωμάτων τρίτων και θα είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της παράτασης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, με μοναδικό σκοπό όμως την κάλυψη εξόδων που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση ή την αναδιάρθρωση/ εξυγίανση των τραπεζών» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης και επισημαίνει ότι τα κεφάλαια αυτά μπορούν να αποδεσμευτούν μόνο κατόπιν σχετικού αιτήματος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ.

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

ΘΕΜΑ: Νομιμότητα διαδικασίας επιστροφής ομολόγων από το ΤΧΣ στο EFSF

Σύμφωνα με τις από 20.2.2015 και 24.2.2015 Δηλώσεις του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), αποφασίστηκε η επιστροφή προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των κεφαλαίων που είχαν διατεθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Τα κεφάλαια αυτά, βάσει όσων αναφέρονται στη σχετική Δήλωση του Eurogroup θα διακρατηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, άνευ δικαιωμάτων τρίτων, και θα είναι διαθέσιμα κατά την διάρκεια της παράτασης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, με μοναδικό σκοπό όμως την κάλυψη εξόδων που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση ή την αναδιάρθρωση/εξυγίανση των τραπεζών. Μάλιστα, τα κεφάλαια αυτά μπορούν να αποδεσμευτούν μόνο κατόπιν σχετικού αιτήματος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (ECB/SSM).

Χθες, 26.2.2015, εκδόθηκε απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β΄ 292) με την οποία επιστρέφονται προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ομόλογα συνολικού ποσού 10.932.903.000 ευρώ τα οποία είχαν κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Οικονομικών:

1. Γιατί, για πρώτη φορά, συμφωνήθηκε στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους η ανατροπή μια πάγιας πρόβλεψης των δανειακών συμβάσεων για την παραμονή των εν λόγω κεφαλαίων στη χώρα και γιατί δεν ενημερώθηκε επισήμως το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την ανατροπή αυτή εφόσον αυτό έχει κυρώσει τη Σύμβαση με νόμο;

2. Βάσει ποιας νομοθετικής διάταξης παρασχέθηκε ειδική εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών για την υπογραφή και έκδοση της απόφασης για την επιστροφή προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ομολόγων συνολικού ποσού 10.932.903.000 ευρώ, εφόσον το σχέδιο της τρίτης σύμβασης τροποποίησης, με την οποία παρέχεται παράταση μέχρι 30.06.2015, δεν έχει έρθει προς κύρωση/έγκριση στη Βουλή;

3. Ακόμα και τώρα προτίθεται η Κυβέρνηση να ενημερώσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την τροποποίηση της Σύμβασης και την παράταση αυτής μέχρι 30.06.2015 και να καταθέσει προς έγκριση – κύρωση στο Σώμα το σχέδιο της τρίτης σύμβασης τροποποίησης; 

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Γερμανός βουλευτής που ρώτησε στη βουλή: Θα αγοράζατε ιχ από τον Τσίπρα ή τον Βαρουφάκη;

Το τηλεφώνημα του Τσίπρα που διέκοψε τη συνέντευξη του Βαρουφάκη – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ