Τη σύσταση επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις ανακοίνωσε η Κωνσταντοπούλου

Την σύσταση, τις επόμενες ημέρες, διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το μεσημέρι, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας κατά την τελετή μνημοσύνου για τους 212 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις Βίγλες Μεγαλόπολης.

Στην τελετή εκτός της Προέδρου της Βουλής παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος, ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος, συγγενείς των εκτελεσθέντων και κάτοικοι της περιοχής.

Η Πρόεδρος της Βουλής στην ομιλία της σημείωσε ότι, «η σημερινή ημέρα μνήμης δεν είναι απλώς ημέρα ανάμνησης και εθιμοτυπίας, είναι ημέρα εθνικού πατριωτικού χρέους».

Η κ. Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε ότι, «η παρουσία μου εδώ εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων αποσκοπεί στο να σηματοδοτήσει ότι η θυσία όλων εκείνων που σφαγιάστηκαν κι εκτελέστηκαν στην διάρκεια της ναζιστικής κατοχής αποτελεί πηγή έμπνευσης και υποχρέωσης. Υποχρέωση και σήμερα με τις πράξεις και τα έργα μας να τιμήσουμε εκείνους που θυσιάστηκαν. Υποχρέωση και σήμερα με τις πράξεις και τα έργα μας να διεκδικήσουμε αποκατάσταση της θηριωδίας, αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, αποζημίωση των θυμάτων, αποκατάσταση των καταστροφών, επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών».

Επεσήμανε ότι, «ετούτος εδώ ο τόπος μνήμης είναι ένας από τους πολλούς τόπους μαρτυρίου είναι κι ένας από τους πολλούς τόπους αγώνα κι αντίστασης. Τιμούμε εκείνους που θυσιάστηκαν όχι μόνο με το να τους μνημονεύουμε, αλλά και με το να τους δικαιώνουμε με την καθημερινή μας πράξη και στάση, με το παράδειγμα και το υπόδειγμα ζωής μας. Το παράδειγμα και το υπόδειγμα που καλούμαστε και σήμερα να συγκροτήσουμε».

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι, «από αυτήν εδώ την αφετηρία, μέσα στις επόμενες ημέρες μία από τις πρώτες πράξεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου θα είναι η επανασύσταση της κοινοβουλευτικής διακομματικής επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, της επιστροφής του κατοχικού δανείου και της αποκατάστασης των θυμάτων».

Επιπλέον, τόνισε με νόημα, «υπάρχει ένα απαράγραπτο χρέος προς την πατρίδα μας, προς την ελευθερία και προς την δημοκρατία και αυτό το χρέος δεν μπορούν να το ξεχνούν και δεν μπορούν να το διαγράφουν ιδίως εκείνοι που επικαλούνται άλλα χρέη που δεν έχει καν αποδειχθεί ότι είναι νόμιμα και καταβλητέα».

Νωρίτερα στον μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στην Μεγαλόπολη, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, προκάλεσε επεισόδιο, για την ολιγόλεπτη καθυστέρηση της προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, του αναπληρωτή υπουργού και άλλων επισήμων, για το μνημόσυνο των 212 που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις Βίγλες,.

Ο μητροπολίτης Ιερεμίας σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους παρατήρησε έντονα τους επισήμους, λέγοντάς τους αλειτούργητους που καθυστέρησαν, ενώ κάλεσε το δήμαρχο να τηρεί το πρόγραμμα. Συνέπεια αυτού οι επίσημοι αποχώρησαν από την εκκλησία, ενώ λίγο νωρίτερα ο μητροπολίτης είχε κάνει παρατήρηση και σε φωτογράφο λέγοντάς του ότι δεν θέλει φωτογραφίες.

Διαβάστε επίσης:

Η Κωνσταντοπούλου μετά το επεισόδιο με τον Μητροπολίτη Ιερεμία – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Μητροπολίτης Ιερεμίας στην Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αλειτούργητοι άρχοντες

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ