Βαρβιτσιώτης: Στηρίζουμε αλλά επισημαίνουμε τα προβλήματα

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για τη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ, την αξιολόγηση της Τρόικας αλλά και την αυτοκριτική στη Νέα Δημοκρατία.

«Υπάρχει μια στήριξη. Σαφέστατα η κυβέρνηση θέτει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και έχει την ευθύνη. Το δηλώνουμε όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ποντάρουμε στην επιτυχία της διαπραγμάτευσης γιατί μια αποτυχία θα ήταν πολύ επικίνδυνο για τη χώρα. Επισημαίνουμε όμως τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Λέμε ότι υπάρχουν κανόνες ευρωπαϊκοί μέσα στην διαπραγμάτευση. Διαπιστώσαμε, ότι δεν υπάρχει καμία άλλη πρόταση για αυτές τις μεταρρυθμίσεις που στοχεύει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν υπήρχε ένα εναλλακτικό αναπτυξιακό σχέδιο θα μπορούσα να το καταλάβω. Αυτό το αναπτυξιακό δεν το έχουμε ακούσει», σχολίασε αρχικά ο κ. Βαρβιτσιώτης και συνέχισε:

«Επειδή ήμουν στη Βουλή την ημέρα που συζητιόταν η παράταση για το δίμηνο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μας είπαν, γιατί μόνο 2 μήνες και όχι εξάμηνο. Αντίθετα ακούσαμε την κριτική γιατί παρατείνουμε το μνημόνιο για δύο μήνες. Αυτά που είπε χθες ο κ. Τσίπρας είναι καινούρια».

«Ένας βασικός λόγος για τον οποίο δεν έκλεισε η αξιολόγηση, ήταν η ίδια η στάση της Τρόικας, η οποία προέβλεπε ότι η χώρα μπορεί να αλλάξει κυβέρνηση το επόμενο εξάμηνο. Θέλαμε 100% τη δέσμευση του πρώτου κόμματος, εν προκειμένου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα δεσμευθεί σε ένα πρόγραμμα. Η Τρόικα, ήθελε να δείχνει ότι υπάρχει μια λίστα εκκρεμοτήτων πολύ μεγάλη, η οποία δεν τους άφηνε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», πρόσθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Θα υπάρξει και η αυτοκριτική και ο καινούριος σχεδιασμός ο οποίος πρέπει να γίνει. Ωστόσο το κυρίαρχο θέμα είναι η ολοκλήρωση αυτής της καινούριας διαπραγμάτευσης, η οποία τώρα ξεκινάει», είπε σχετικά με τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας και συνέχισε:

«Η εντολή του 2012 ήταν να κρατηθεί η χώρα εντός του ευρώ, πράγμα το οποίο το πετύχαμε. Η σταθεροποίηση ήταν το βασικό ζητούμενο. Ο κ. Σαμαράς είχε υποσχεθεί 18 σημεία, κάποια τα έκανε, κάποια δεν τα έκανε. Είναι λογικό όταν ολοκληρώνεται ένας κύκλος ενδεχόμενος και να χάνεις. Εμείς υποσχόμασταν ότι θα περιορίσουμε τη λιτότητα μέσα από δημοσιονομική πολιτική, ο κ. Τσίπρας υποσχόταν ότι τη λιτότητα θα την καταργήσει με ένα άρθρο και έναν νόμο. Έδωσε πολλά σαν υποσχέσεις. Είναι λογικό μετά από 5 χρόνια ταλαιπωρίας, ύφεσης, ανεργίας, ο κόσμος να έχει νοιώσει εξάντληση. Είναι λογικό να θέλει μια άλλη ελπίδα και κάποιον άλλον να πάει να διαπραγματευθεί σκληρά. Αυτό το αποτέλεσμα θα φανεί αν ήταν ικανός ο κ. Τσίπρας να το φέρει».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ