Τσίπρας: Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται – BINTEO

«Η ελληνική δημοκρατία δεν έχει στόχο ούτε να εκβιάσει, ούτε να απειλήσει κανέναν. Πολύ περισσότερο δεν απειλείται από κανέναν. Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται, γιατί η δημοκρατία στην Ευρώπη δεν εκβιάζεται», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κινούμαστε εντός ευρωπαϊκού πλαισίου ακόμα και όταν διαφωνούμε, γιατί διαφωνούμε, σεβόμαστε τους κανόνες. Ας σεβαστούμε όλοι την έννοια της δημοκρατίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο ελληνικός λαός, όχι εμείς, γράφει ιστορία, γιατί είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις μεγάλες αλλαγές, τις αναγκαίες και ώριμες μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνησή μας από τα πρώτα της βήματα έδωσε ελπίδα στον πολύπαθο λαό μας, έδωσε στην πατρίδα μας ταυτότητα, που αναγνωρίζεται από  όλο τον κόσμο», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα έγινε ξανά θετικό σημείο αναφοράς στην Ευρώπη. Η νέα κυβέρνηση εκπροσωπεί παντού στην Ευρώπη τις αξίες που έγιναν η πρώτη ύλη για τη δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπροσωπεί την Ευρώπη των λαών της αλλά και της ισότητας».

«Στις 25 Γενάρη έγινε ένα μεγάλο βήμα. Αν νιώθουμε όμως για κάτι περήφανοι είναι γιατί στις 26 Γενάρη οι πολίτες ανάσαναν και γέμισαν αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν. Επέστρεψε η αξιοπρέπεια, η δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε. Πλέον στον τόπο μας δεν κυριαρχεί η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα. Κυριαρχεί η βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα βάλει ένα οριστικό τέλος στην τρόικα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Όλοι και όλες ξέρουν ότι υπάρχει μία κυβέρνηση που θα κάνει πράξη αυτό που λέει. Η ελληνική δημοκρατία δεν είναι πλέον αποδέκτης εντολών, έχει ξεκάθαρη θέση, έχει τη δική της φωνή, έχει πλέον τη δική της διαπραγματευτική ισχύ», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Χρειάστηκε μόλις μία εβδομάδα και καταφέραμε να αλλάξει η ατζέντα της συζήτησης στην Ευρώπη. Οι προτάσεις μας έγιναν σημείο αναφοράς σε όλο τον κόσμο. Χρειάστηκε μόλις μία εβδομάδα για να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ευρώπη πάνω στα πραγματικά προβλήματα, για να συζητήσουμε για την ανάπτυξη, όχι για τη λιτότητα. Η πατρίδα μας σε αυτό το διάλογο, τη διαβούλευση που έχει ξεκινήσει στα θεσμικά πλαίσια της Ευρώπης, έγινε σημείο αναφοράς για τους λαούς, για μία νέα συμφωνία, για έναν νέο κοινωνικό συμβόλαιο».

«Στις 26 Γενάρη πήραμε μία καθαρή εντολή και δηλώσαμε πως σκεφτόμαστε να πρωτοτυπήσουμε, σε σχέση με αυτά που έκαναν οι προκάτοχοί μας. Να εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε και για τα οποία μας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Είναι υποχρέωση και καθήκον μας να μην επιτρέψουμε να εξαπατηθούν ξανά οι πολίτες. Είμαστε κυρίαρχη χώρα, έχουμε δημοκρατία, έχουμε πρόγραμμα και συμφωνία με τον ελληνικό λαό και θα την τηρήσουμε», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν απειλεί καμία ισορροπία στην Ευρώπη. Δεν είναι απειλή, είναι η ελπίδα για τις αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν στην Ευρώπη».

«Καταφέραμε σε μία μέρα αυτό που 30 χρόνια υπόσχονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτή η αποφασιστικότητα δεν αφορά μόνο στην τήρηση των δεσμεύσεων αλλά στην ανάγκη να αλλάξουμε τη δημόσια διοίκηση στον τόπο. Ξεκινάμε από την κυβέρνηση για να αλλάξουμε τη δημόσια διοίκηση», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Βλέπουμε την ελληνική κοινωνία να ανταποκρίνεται θετικά. Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει την αποδοχή του διπλάσιου ποσοστού από αυτό που πήραν στις εκλογές τα κόμματα που την εκπροσωπούν. Αποδείξαμε πως δεν πηγαίνουμε χωρίς σχέδιο μπροστά. Έχουμε πρόγραμμα και όραμα. Αναλάβαμε μία ιστορική ευθύνη».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με τους ευρωπαίους αξιωματούχους και στη συνάντησή του με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Όπως είπε «δεν ήταν στόχος μας να δημιουργήσουμε νέους διχασμούς, δεν είναι στόχος μας να δημιουργήσουμε νέο διχασμό ανάμεσα στον Βορά και στο Νότο». «Στόχος», τόνισε, «πρέπει να είναι το τέλος των αποτυχημένων πολιτικών».

«Σε μία εβδομάδα κερδίσαμε συμμάχους και συμμαχίες που δεν κερδήθηκαν πέντε χρόνια τώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Στην Ελλάδα υπήρξε τέσσερα χρόνια μία απόλυτη αποτυχία, μία κατάρρευση. Η Ελλάδα δεν είναι πια ο μίζερος εταίρος που ακούει διδαχές. Η Ελλάδα έχει τη δική της φωνή, έχει πλέον προτάσεις. Τις καταθέσαμε τεκμηριωμένα στους εταίρους και περιμένουμε προτάσεις από τους εταίρους. Περιμένουμε και τις προτάσεις της Γερμανίας. Δυστυχώς δεν έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο».

«Σήμερα στην Ευρώπη κανείς δεν μιλά πια για την τρόικα και τα μέιλ της», τόνισε και υπογράμμισε: «Κανείς δεν μας ζητά να εφαρμόσουμε το προηγούμενο πρόγραμμα που κατέστρεψε η κοινωνία. Μας ζητούν να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας και τους απαντάμε: Θα σεβαστούμε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαφωνούμε αλλά θα τους σεβαστούμε».

«Απαιτούμε από τους εταίρους να σεβαστούν την απόφαση του λαού, να σταματήσει η συνέχεια του λάθους στην Ελλάδα γιατί αυτά τα 4,5 χρόνια της εφαρμογής του λάθους ο τόπος μας έζησε έναν εφιάλτη», τόνισε.

«Κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να επιθυμεί να συνεχιστεί αυτός ο εφιάλτης. Και όμως υπάρχει ακόμα μία κάστα εκτός και εντός της Ελλάδας που υπηρέτησε και υπηρετεί αυτόν τον δοκιμαστικό σωλήνα των πιο απάνθρωπων πολιτικών που παρακαλά να κερδίσει στην διαπραγμάτευση η σκληρή φιλελεύθερη άποψη», ανέφερε. 

 

Δείτε το βίντεο

 

Διαβάστε επίσης:

Αμβρόσιος: Γειά σου Τσίπρα λεβέντη

Πότε θα πάει ο Τσίπρας στη Μόσχα

Ο Τσίπρας θα συναντηθεί με την Μπακογιάννη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ