Τι συζήτησε ο Τσίπρας με τον Ολάντ

Σε «εξαιρετικό κλίμα» πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά  τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να αποτύχει γιατί η αποτυχία της Ελλάδας θα ήταν και αποτυχία της Ευρώπης».

Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε ταύτιση απόψεων στα σημαντικά ζητήματα που θέτει η ελληνική κυβέρνηση στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης. Σύγκλιση διαπιστώθηκε για τη  συμφωνία – γέφυρα κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

«Αυτός ο διάλογος, σαφώς, πρέπει να ενισχυθεί, αλλά πρέπει να είναι διαφανής, πρέπει να εξελίσσεται σε συνθήκες νηφαλιότητας και πρέπει ακόμη να εδραιώνει τη θέληση να πάμε μπροστά. Αυτός είναι ο στόχος για να φτάσουμε σε μια κοινή συμφωνία. Με άλλα λόγια, ένας μηχανισμός, συγκεκριμένα μέσα τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα. Με άλλα λόγια, πρέπει να ορίσουμε ένα πλαίσιο χρηματοοικονομικό και συμβατικό μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και φυσικά η Γαλλία εξεφράσθη αλληλέγγυα και θα το δείξει αυτό και τις επόμενες ημέρες.»

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η πολιτική της λιτότητας δεν αποτελεί λύση, επεσημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Όπως τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: «Πρώτα απ’ όλα, σεβασμός της ψηφοφορίας και της ψήφου του ελληνικού λαού. Μια ψήφος, ένας ελληνικός λαός που εξεφράσθη  πρόσφατα, αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Αυτή η ψήφος σήμανε ότι η λιτότητα, ως μόνη πραγματικότητα και ως μόνη προοπτική, δεν είναι πλέον ανεκτή.»

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές η προσήλωση στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα αποκαθιστούν την κοινωνική δικαιοσύνη, όπως αυτές στο φορολογικό σύστημα, έτσι ώστε και «οι πλούσιοι να πληρώνουν το μερτικό τους», αποτελούν ένα ακόμη κοινό σημείο. Το ίδιο ισχύει και για τους κανόνες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας ούτε της Ε.Ε ούτε της Ευρωζώνης που να επιβάλλει τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% του ΑΕΠ στο διηνεκές, ειδικά όταν μία χώρα έχει απολέσει πάνω από το 25% του παραγόμενου πλούτου της.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:  «Καταθέσαμε προτάσεις ρεαλιστικές, που μπορεί να γίνουν κοινά αποδεκτές και στο κρίσιμο θέμα του χρέους, που πρέπει να γίνει βιώσιμο  και δεν αφορά μία ελληνική περίπτωση, αλλά αφορά το ευρωπαϊκό θέμα. Πρέπει να συζητήσουμε και να πάρουμε από κοινού αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον, προκειμένου να φύγουμε από αυτήν την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές καθ’ όλη τη διάρκεια της συνομιλίας των κ. κ. Ολάντ και Τσίπρα δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στην «τρόικα», ούτε και στην ανάγκη συνέχισης του προηγούμενου προγράμματος που είχε συμφωνήσει και ετοιμαζόταν να συνεχίσει η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά.

Ο σεβασμός του κ. Ολάντ στη πρόσφατα διατυπωμένη δημοκρατική βούληση στην Ελλάδα αποτελεί ένδειξη σεβασμού τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό όσο και στη δημοκρατία, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο εγκάρδιος χαιρετισμός Ολάντ -Τσίπρα – ΦΩΤΟ

Ολάντ: Η ψήφος του ελληνικού λαού σημαίνει ότι η λιτότητα δεν είναι πλέον αποδεκτή – ΒΙΝΤΕΟ

Τσίπρας: “Η Ελληνική Δημοκρατία δεν είναι απειλή για την Ευρώπη”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ