Ανάκληση 10.000 απολύσεων

Η άμεση ανάκληση περίπου 10.000 απολύσεων και διαθεσιμοτήτων που έγιναν, βάσει μνημονίου, τη διετία 2013 και 2014, αποτελεί προτεραιότητα για το νέο υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκο Βούτση, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο. Τόσο κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσο και με δημόσιες τοποθετήσεις τους, οι κ. Βούτσης και Κατρούγκαλος έχουν επισημάνει την ανάγκη αλλαγής πλεύσης και αναδιάρθρωσης του Δημοσίου εκ βάθρων, ενώ έχουν ξεκαθαρίσει ότι, όσοι απολύθηκαν, βάσει μνημονίου, εξαιρουμένων των επίορκων (σ.σ.: περίπου 2.300), θα επαναπροσληφθούν.

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να λειτουργούν στην υπηρεσία του πολίτη και να μην έχουν τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης πάνω από το κεφάλι τους», είπε ο κ. Βούτσης κατά τη χθεσινή τελετή παραλαβής του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Η απαίτηση των δανειστών για απομάκρυνση επαγγελματικών κατηγοριών, όπως οι σχολικοί φύλακες και οι καθαρίστριες, ήταν εντελώς άδικη και δημιουργεί κατάσταση ανασφάλειας σε όλο το δυναμικό», τόνισε ο κ. Βούτσης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα της αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι «όλοι θα πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να ανελιχθούν με τα προσόντα τους και να είναι συλλειτουργοί των πολιτών». Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, πάντως, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, επισημαίνοντας ότι «για τη χώρα δεν υπάρχει μέλλον με κανένα οικονομικό και διοικητικό πρόγραμμα, αν είμαστε διατεθειμένοι να εξυπηρετήσουμε το μη βιώσιμο χρέος της χώρας. Η μόνη λύση είναι η εξυπηρέτηση μικρότερου χρέους σε περισσότερο χρόνο. Θέλουμε να είμαστε εντός Ευρώπης, η οποία θα αλλάξει μέσα από εμάς».

Στην ίδια κατεύθυνση, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος, διαβεβαίωσε ότι «μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια του κράτους», υπογραμμίζοντας, ωστόσο ότι «η μεταρρύθμιση θα πρέπει να γίνει με τους δικούς μας όρους και όχι με βάση τις υπαγορεύσεις των δανειστών».

Σύστημα αξιολόγησης

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού αναφέρθηκε στο έργο που έγινε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο σύστημα αξιολόγησης που ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση και ζήτησε από τη νέα ηγεσία του υπουργείου να το εξετάσει και μετά να λάβει τις αποφάσεις της. «Το κράτος πρέπει να αποκτήσει κανονική δημόσια διοίκηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την επιθυμία «να υπάρξει πολιτική συνέχεια τουλάχιστον σε αλλαγές που θεωρώ ότι είναι αυτονόητες». Ο απερχόμενος υπουργός, όπως και η υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, παρέδωσαν δύο «στικάκια» με τις εκκρεμότητες, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο υπουργείο, ενώ έθεσαν εαυτούς στη διάθεση της νέας ηγεσίας της Δημόσιας Διοίκησης για οποιοδήποτε θέμα. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης, μετά τη λήξη της τελετής, είχε δίωρη ενημερωτική συνάντηση με τον κ. Κατρούγκαλο.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ