Το δείπνο Τσίπρα – Γαβρά στο Παρίσι

Για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια δείπνου που είχαν στο Παρίσι μίλησε ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς σε συνέντευξη του στο γαλλικό περιοδικό Paris Match.

«Ηρθε στο Παρίσι τον περασμένο Μάιο και ζήτησε να με συναντήσει. Μιλήσαμε και είχα διάθεση να μάθω τι είχε στο στομάχι του. Τελικά φάγαμε μαζί σε ένα εστιατόριο και μείναμε να κουβεντιάζουμε ως τις 2 η ώρα το πρωί!» ανέφερε ο Κώστας Γαβράς στο Paris Match αποκαλύπτοντας τι συζήτησαν μεταξύ τους.

«Μιλήσαμε για όλα, για τη ζωή, για τα σκαμπανεβάσματά της. Τον ρώτησα τι εννοεί όταν αυτοαποκαλείται ‘ριζοσπάστης’. Μου απάντησε κάτι που μου άρεσε: “Ριζοσπάστης, σημαίνει οι ρίζες μας, η κουλτούρα, η δημοκρατία. Αυτές είναι οι δύο αρχές μου”. Και έχει δίκιο», σημείωσε ο σκηνοθέτης.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τον αν συζήτησαν για την Εκκλησία, για το πόσο πλούσια είναι και το πόσο λίγους φόρους πληρώνει ο Κώστας Γαβράς απάντησε: 

«Γνωρίζει αρκετά καλά τους Ελληνες ώστε να ξέρει ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί κατά της Εκκλησίας, αλλιώς δεν θα μπορούσε να εκλεγεί! Η ελληνική Εκκλησία είναι όπως παλιά το κομμουνιστικό κόμμα: έχει οπαδούς παντού»

Σε ανάλογη ερώτηση του δημοσιογράφου για τους εφοπλιστές ο Κώστας Γαβράς σημείωσε: 

“Μου ανέφερε τη λίστα Λαγκάρντ με τους φοροφυγάδες. Ο Τσίπρας πιστεύει ότι πρέπει να βρει το χρήμα εκεί που υπάρχει. Αλλά, ξέρει επίσης ότι οι εφοπλιστές αν νιώσουν ότι θέλει να τους απομυζήσει, θα μετακομίσουν στον Παναμά!».

Ο 82χρονος σκηνοθέτης δήλωσε μεταξύ άλλων γοητευμένος από την προσωπικότητα του Πρωθυπουργού λέγοντας:

“Είναι δυναμικός, δεν μιλάει για τον εαυτό του και κυρίως έχει ένα όραμα πολύ ανοιχτό και θετικό για τον κόσμο. Δεν είναι στενοκέφαλος. Αντίθετα με τους Γάλλους, για παράδειγμα, αυτός δεν χτυπάει τους αντιπάλους του. Αυτό είναι απόδειξη πόσο έξυπνος είναι. Αντί να αναζητήσει συμμαχίες με τους Ελληνες κομμουνιστές οι οποίοι είναι ανυπόφοροι σταλινικοί, ο Τσίπρας πήγε και έκανε συμμαχία με ένα δεξιό κόμμα, συντηρητικό. Αυτό είναι πολύ πονηρό και κυρίως πολύ ρεαλιστικό σε σχέση με τους Ελληνες”.

Ο Κώστας Γαβράς ανέφερε επίσης:”Σε επίπεδο πολιτισμού και παιδείας, ο Τσίπας είναι πιο έτοιμος από τους Γάλλους σοσιαλιστές. Πολύ πιο έτοιμος. Θέλει να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει τις τέχνες, τον κινηματογράφο, την λογοτεχνία, το σχολείο το οποίο έπρεπε να είχε μεταρρυθμίσεις εδώ και πολλά χρόνια. Εχει ένα πρόγραμμα πολλών σελίδων και θα το κάνει”.

Τέλος σημείωσε: «Η εποχή μας έχει αλλάξει. Πρέπει να βγούμε μια για πάντα από την αντιπαράθεση Δεξιά-Αριστερά η οποία χρονολογείται από το ’50. Αυτός ο διπολισμός δεν αντιστοιχεί πλέον με τίποτα. Οδηγεί μόνο στο να ελέγχει το κοινοβούλιο μια μειοψηφία και αυτό δεν είναι υγιές. Εξάλλου και ο Φρανσουά Ολάντ το κατάλαβε, ξέρει να παίρνει αποφάσεις «Δεξιές», να ψηφίζει νόμους «Δεξιούς», ορισμένες φορές εις βάρος του κόμματός του, βρίσκεται σε καλό δρόμο».

ΠΗΓΗ: Paris Match

Διαβάστε επίσης

RT: Έξαλλος ο Τσίπρας με την ανακοίνωση της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ