Τσίπρας: Ο Σαμαράς εκβιάζει τη χώρα μόνο και μόνο για να παραμείνει στην εξουσία

Ολομέτωπη επίθεση στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι ο κ. Σαμαράς “χορεύει μόνος του το χορό του φόβου και του τρόμου” και ότι “είναι ο μοναδικός πολιτικός που απέμεινε να απειλεί την Ελλάδα να εκβιάζει την ίδια του τη χώρα, μόνο και μόνο για να παραμείνει στην εξουσία”.

“H κρίσιμη ώρα έφτασε. Είναι η ώρα που η Ελλάδα της ελπίδας θα νικήσει τον φόβο. Είναι η ώρα που η Ελλάδα του διαφωτισμού θα νικήσει τον Μεσαίωνα και τον σκοταδισμό. Και ας το πάρουν χαμπάρι κάποιοι, και μέσα και έξω από την χώρα μας: Η Ελλάδα δεν είναι πια παρίας κανενός.  Από τη Δευτέρα μια νέα εποχή ξεκινά” είπε ο κ. Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του, τονίζοντας ότι ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα.

“Όσο πιο ισχυρός βγει από την κάλπη ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, τόσο πιο δυνατή, τόσο πιο σταθερή, θα είναι η Ελλάδα από την επόμενη Δευτέρα. Τα ψέματα τελείωσαν. Την Κυριακή η Ελλάδα θα πάρει μια βαθειά ανάσα. Και τη Δευτέρα, με την ισχυρή εντολή του λαού, θα γυρίσει σελίδα”.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας πριν από τέσσερις μήνες ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ για την μεγάλη ανατροπή, με το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε στην ΔΕΘ.  “Είναι τιμή για τον ΣΥΡΙΖΑ που το πρόγραμμα αυτό ονομάστηκε πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Και σήμερα, απο αυτή την πόλη, την τόσο στενά ταυτισμένη με το εργατικό κίνημα, και τους αγώνες για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, στέλνουμε μήνυμα νίκης και ανατροπής. Η ελπίδα έφτασε. Η νίκη έφτασε”, είπε χαρακτηριστικά.

“Στις 25 Ιανουαρίου, ο λαός με την ψήφο του βάζει τίτλους τέλους σε μια ολέθρια πολιτική πέντε χρόνων.  Αυτοί που συνέδεσαν την πολιτική τους επιβίωση με την τρόικα και το μνημόνιο, αυτοί που βάφτισαν το ξεπούλημα μεταρρυθμίσεις και την αποεπένδυση ανάπτυξη, αυτοί που βύθισαν τους δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς θεσμούς στην ανυποληψία, σήμερα δεν έχουν τίποτα να υποσχεθούν” επισήμανε. Το μοναδικό πολιτικό σχέδιο που είναι σε θέση να παρουσιάσουν, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, “είναι αυτό που κρατάει την Ελλάδα στον ίδιο καταστροφικό δρόμο. Το δρόμο των Μνημονίων και της κοινωνικής κατεδάφισης. Με τη μία ή την άλλη μορφή. Για πολύ καιρό ακόμα”.

“Δεν το λένε φυσικά έτσι στον κόσμο, όταν ζητούν την ψήφο τους. Το είπαν όμως στην τρόικα. Με εκείνο το περίφημο μέιλ που περιγράφει τις μετεκλογικές τους δεσμεύσεις. Το μέιλ Σαμαρά  με τις δεσμεύσεις του προς τη τρόικα είναι το μοναδικό τους πρόγραμμα. Δεν έχουν μπει καν στον κόπο όλα αυτά να τα κρύψουν. Αυτές οι δεσμεύσεις έχουν από κάτω φαρδιά πλατειά την υπογραφή τους. Και επειδή δεν μπορούν να κρύψουν τις δεσμεύσεις τους…Και επειδή δεν μπορούν πλέον να εξαπατήσουν κανέναν με το ανέκδοτο ότι οι μισθοί πείνας και η υψηλή ανεργία είναι δρόμος για την ανάπτυξη…Κατέφυγαν στο τελευταίο χαρτί που τους είχε απομείνει να παίξουν: Το χαρτί του φόβου. Κραυγάζοντας και απειλώντας τους Έλληνες και τις Ελληνίδες: ότι αν στις 25 Ιανουαρίου ψηφίσουν αυτό που πραγματικά θέλουν, και αν η Ελλάδα τολμήσει και σηκώσει κεφάλι, θα πέσουν επάνω της οι πληγές του Φαραώ. Και η χώρα θα σβηστεί από τον χάρτη”, υπογράμμισε.

“Είπαν ότι θα μας πετάξουν έξω από την ευρωζώνη.  Είπαν ότι θα καταρρεύσουν οι τράπεζες.  Είπαν ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει γιατί το χρέος της δεν είναι διαπραγματεύσιμο.  Είπαν, είπαν και τι δεν είπαν… Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ο πρωθυπουργός της χώρας επεχείρησε να σύρει πρώτος τον χορό της υστερίας.  Αλλά απέμεινε τραγικά μόνος. Γιατί όλοι οι αρμόδιοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι, όλοι οι διεθνείς αναλυτές έσπευσαν να τον αδειάσουν. Και έτσι ο κ. Σαμαράς χορεύει μόνος του το χορό του φόβου και του τρόμου.  Και είναι ο μοναδικός πολιτικός που απέμεινε να απειλεί την Ελλάδα να εκβιάζει την ίδια του τη χώρα, μόνο και μόνο για να παραμείνει στην εξουσία” είπε ο κ. Τσίπρας, συνεχίζοντας την επίθεση τον Πρωθυπουργό:

“Φωνάζει ο κ. Σαμαράς, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει φόρους και θα εξαφανίσει την μεσαία τάξη. Και η ίδια η μεσαία τάξη δεν ξέρει αν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει, ακούγοντας τον κ. πρωθυπουργό.  Που κάνει σαν να έπεσε εχτές σε αυτή τη χώρα με αλεξίπτωτο. Και τον έπιασε ο πόνος για την μεσαία τάξη, τώρα, αφού τη λεηλάτησε συστηματικά με την πολιτική του τόσα χρόνια.  Γελάει η μεσαία τάξη με τον αφελή κ. Σαμαρά, που προσπαθεί να διασωθεί απο την εκλογική πανωλεθρία του με τον πιο αφελή τρόπο: μιλώντας για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου”.

 

Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, έκανε λόγο για μια “κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ”. “Δεν έχουμε μαγικό ραβδί για να επαναφέρουμε σε λίγες μέρες όσα οι προηγούμενοι κατέστρεφαν τόσα χρόνια.  Δεν υποσχόμαστε αυτόματες και μαγικές λύσεις.  Έχουμε όμως το μεγάλο μας όπλο: την δύναμη και την θέληση ενός ολόκληρου λαού να πάρει στα χέρια του τη ζωή του”, τόνισε και παρουσίασε τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

-Πρώτη δέσμευση: “ο αγώνας να αλλάξει πορεία η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Αγώνας κοινός με τους λαούς του Νότου αλλά και με τους λαούς και τους εργαζόμενους ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

-Δεύτερη δέσμευση: “εγγύηση της αξιοπρέπειας για όλους. Εγγύηση για τις καταθέσεις. Για αξιοπρεπείς συντάξεις. Για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Εγγύηση για σταθερότητα και σιγουριά σε αυτόν το τόπο”.

-Τρίτη δέσμευση: “Τέλος στους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”.

-Τέταρτη δέσμευση: “Δίκαιη φορολογία.  Με αφορολόγητο στα 12000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.Έτσι ώστε να πληρώνουν ο καθένας ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα και την περιουσία του.

Και επειδή πολλή συζήτηση γίνεται γύρω από αυτό το θέμα τις τελευταίες ημέρες, ξαναλέμε: κανείς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Οι μόνοι που έχουν να φοβούνται είναι οι λαθρέμποροι και οι φοροφυγάδες”.

-Πέμπτη δέσμευση: “Τέλος στην διαπλοκή. Τέλος στο μαύρο πολιτικό χρήμα”.

-Έκτη δέσμευση: “Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Και άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Με την εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης”.

“Μας κατηγόρησαν για παροχολογία. Για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.  Το έκαναν γιατί υποτιμούν την νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Αν κάτι τους τρόμαξε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν ήταν η παροχολογία. Το αντίθετο: ήταν ότι στην Θεσσαλονίκη τον προηγούμενο Σεπτέμβριο παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό. Αυτό το πρόγραμμα ο κόσμος το άκουσε, το συζήτησε, το αγκάλιασε, ακριβώς γιατί είναι ρεαλιστικό αλλά και αναγκαίο.  Αυτό ήταν που τους τρόμαξε και τους οδήγησε σε πανικό” επισήμανε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση. “Μπορούμε να το ξεκινήσαμε μόνοι μας, χωρίς την άδεια κανενός” πρόσθεσε.

“Η 25η Ιανουαρίου θα είναι μια ιστορική μέρα.  Και όχι μόνο για την Ελλάδα. Η Ευρώπη έχει την προσοχή της στραμμένη επάνω μας” υπογράμισε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι “εκτός από το περιβάλλον δίπλα στην κ. Μέρκελ και στον κ. Σόιμπλε, σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι, δείχνουν σήμερα συμφιλιωμένοι με την προοπτική μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα.  Και όλοι δείχνουν έτοιμοι να συζητήσουν μαζί μας”.  “Δεν λέμε ότι η πορεία θα είναι εύκολη. Ότι ό δρόμος μας θα είναι στρωμένος με λουλούδια.  Όμως ας είμαστε ξεκάθαροι: Κάθε μέρα, όλο και περισσότεροι δείχνουν ότι η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά στο θέμα του χρέους και της λιτότητας, τους ενδιαφέρει και τους αφορά ιδιαίτερα”.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει μια νέα αποφασιστική και ουσιαστική διαπραγμάτευση, για πρώτη φορά. “Γιατί όπως όλοι ξέρουν, κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν υπήρξε.

Αυτό λοιπόν τελειώνει στις 25 του Γενάρη. Η Ελλάδα θα διαπραγματευτεί. Και δεν θα είναι μόνη της. Δίπλα της θα είναι οι λαοί της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας. Δίπλα της θα είναι όλοι αυτοί που συνειδητοποιούν το αδιέξοδο και αναζητούν εναλλακτικό δρόμο”.

 

“Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για ευρύτερη συναίνεση”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθηνε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, ακόμα και σε αυτούς που- όπως ανέφερε- “ποτέ μέχρι σήμερα δεν συναντήθηκαν με την Αριστερά, ακόμα και σε αυτούς που τοποθετούν τον εαυτό τους στο συντηρητικό στρατόπεδο”.

“Κάθε μέρα, όμως, που περνάει επιβεβαιώνεται ότι απέναντί του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα κόμμα που δεν έχει σχέση με τη κεντροδεξιά παράταξη, με τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Απέναντί του έχει μια έξαλλη ακροδεξιά των εκλεκτών του κυρίου Σαμαρά, που μέχρι πρότινος ανήκαν σε κόμματα της ακροδεξιάς”, επισήμανε και ζήτησε από το λαό να δώσει αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ.

“Όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής, τόσο πιο σταθερή θα είναι η πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα. Τόσο πιο ισχυρή η θέση μας στην διαπραγμάτευση.Και τόσο πιο αποφασιστική η εφαρμογή του άμεσου προγράμματός μας. Ζητάμε αυτοδυναμία για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα” τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει καμία συνεργασία που θα ακυρώνει το πρόγραμμα και την πολιτική του και δεν θα “συμμαχήσει με καμία δύναμη του Μνημονίου, είτε φανερή, είτε μασκαρεμένη”.

“Όμως δεσμευόμαστε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος για διέξοδο από την πολιτική της λιτότητας, θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για ευρύτερη συναίνεση και συνεννόηση.  Και θα είμαστε πρόθυμοι και ανοιχτοί σε κάθε μορφής συνεργασία.  Προς αυτή την κατεύθυνση όμως. Όχι προς τα πίσω. Όχι για να ξεπλύνουμε τις δυνάμεις του Μνημονίου.  Συνεργασία και συναίνεση στη λύτρωση και στη κοινωνική σωτηρία. Όχι συναίνεση στη καταστροφή” κατέληξε.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ