Οι περιοδείες του Νίκου Δένδια – ΦΩΤΟ

Εντείνει την προσπάθειά του στη Β’ Αθήνας ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντά θερμή υποδοχή πολιτικός στις καθημερινές περιοδείες του στις γειτονιές.

Στην αρένα της Β’ Αθήνας ο κ. Δένδιας έχει καταφέρει να κερδίσει υψηλή αναγνωρισιμότητα και απήχηση μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό οφείλεται κυρίως στα «δείγματα γραφής» που έδωσε τα τελευταία χρόνια, ως υπουργός.

Πέρασε με επιτυχία από την «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στην οποία είχαν «καεί» ουκ ολίγοι προκάτοχοί του. Αν συνυπολογίσει κανείς το «πετσόκομμα» των αμοιβών των ενστόλων και το γεγονός ότι κλήθηκε να διαχειριστεί ένα δυσαρεστημένο – έως και εξοργισμένο – ανθρώπινο δυναμικό, αυτά που πέτυχε ο κ. Δένδιας ήταν πραγματικό κατόρθωμα.

Το σχέδιο «Ξένιος Δίας» έφερε αποτέλεσμα στον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης. Ο αριθμός των εισερχόμενων παράνομων μεταναστών από τα χερσαία σύνορα της χώρας μειώθηκε κατά 96%, ενώ πάνω από 50.000 παράνομοι μετανάστες επέστρεψαν στις χώρες τους. Εξίσου εμφανής ήταν και η βελτίωση της κατάστασης στις γειτονιές της Αθήνας, που είχαν γκετοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια: όσοι κυκλοφορούν στους δρόμους πέριξ της Ομόνοιας μπορούν να διακρίνουν το πριν και το μετά.

Ο κ. Δένδιας δεν δίστασε να συγκρουστεί ευθέως με τους κάθε λογής «μπαχαλάκηδες» και κουκουλοφόρους που είχαν κάνει την Αθήνα γνωστή παγκοσμίως, ως πεδίο μάχης. Ο χειρισμός της υπόθεσης με τη Βίλα Αμαλία ήταν μια σαφής ένδειξη μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα ανομίας και αυθαιρεσίας στην πόλη. Χειροπιαστά αποτελέσματα παρουσίασε και στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, πετυχαίνοντας πάνω από 21% μείωση των ληστειών στην Αττική. Έβαλε ξανά, μετά από χρόνια, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στις προτεραιότητες του υπουργείου και 28 συλλήψεις κατά τη διάρκεια της θητείας του, η επανενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί παρά να θεωρείται επιτυχημένη.

Τέλος, παρά τα πενιχρά μέσα πυρόσβεσης, ο αριθμός των καμένων εκτάσεων τη διετία 2012 – 2013 ήταν μειωμένος κατά 56% ενώ διπλασιάστηκε ο αριθμός των συλλήψεων εμπρηστών.

Γόνιμη ήταν η θητεία του Νίκου Δένδια και στο υπουργείο Ανάπτυξης, παρά το ότι είχε αυτή τη φορά απέναντί του τον «εφιάλτη του υπουργού»: τις απαιτήσεις και την αδιάλλακτη στάση της τρόικας. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να παρουσιάσει και να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το καυτό θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων (το οποίο αποτελεί πλέον Νόμο του κράτους), δίνοντας «ανάσα» στους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ενώ προετοίμασε και αντίστοιχο σχέδιο για τα δάνεια ιδιωτών.

Ήταν επίσης από τους υπουργούς που όχι μόνο δεν έβαλαν «πάγο» στη μεταρρυθμιστική ατζέντα του υπουργείου τους, αλλά την επιτάχυναν. Στη διάρκεια της θητείας του προώθησε και πέρασε από τη Βουλή σημαντικές ρυθμίσεις για την επιχειρηματικότητα, όπως ο νόμος για τα logistics, το νέο πτωχευτικό δίκαιο, η επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε ΓΕΜΗ, σήματα και δημόσιες συμβάσεις, κτλ. Ολοκλήρωσε την προετοιμασία του νέου ΕΣΠΑ και εξασφάλισε την έγκριση της Ε.Ε. για την εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των πόρων της νέας περιόδου, σε ώριμα έργα υποδομής και δράσεις κοινωνικής συνοχής.

Στα θετικά καταγράφεται και το σχέδιο επιδότησης του επιτοκίου των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων από πόρους των Διαρθρωτικών Ταμείων, όπως και η ίδρυση και λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, με συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου, ευρωπαϊκών και διεθνών, δημοσιών και ιδιωτικών ιδρυμάτων, για την αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας των ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Όταν ο Νίκος Δένδιας ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν πολλοί αυτοί που πίστεψαν ότι κι εκεί θα μπει μια τάξη. Η θητεία πράγματι ξεκίνησε δυναμικά, αφού μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες προχώρησε η ρύθμιση για την καταβολή της αύξησης των αποδοχών των στελεχών των Ε.Δ. καθώς και η επανεκκίνηση του προγράμματος ναυπήγησης των νέων πυραυλάκατων του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία διασφαλίζει θέσεις εργασίας στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία. 

Η προκήρυξη των εκλογών έφερε το Νίκο Δένδια αντιμέτωπο με μια νέα πρόκληση, την οποία δείχνει αποφασισμένος να κερδίσει. Σίγουρα, η Β’ Αθήνας είναι ένα «δύσκολο γήπεδο». Ωστόσο, ο Νίκος Δένδιας, φρόντισε να δείξει τα προηγούμενα χρόνια ότι δεν είναι ένας ακόμη βουλευτής της επαρχίας, αλλά μια υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο της Κεντροδεξιάς. Είναι ένας πολιτικός αποτελεσματικός στα δύσκολα, από αυτούς που σίγουρα έχει ανάγκη η Β’ Αθήνας.

Δείτε τις φωτογραφίες:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ