Ξυδάκης: Ανοιχτό το δημοψήφισμα αν δεν βγει η διαπραγμάτευση

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Β΄Αθήνας, Νίκος Ξυδάκης, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος με πιθανό ερώτημα εάν οι Έλληνες επιθυμούν να παραμείνουν στη λιτότητα.

«Η Ελλάδα δεν ζητά κάτι παράλογο», απάντησε χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «τι θα κάνετε στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν πάει καλά», ο κ. Ξυδάκης απάντησε: «Θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού».

Στην επισήμανση αν εννοεί δημοψήφισμα ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τεθεί. Το δημοψήφισμα είναι ένας από αυτούς, είναι μία κορυφαία δημοκρατική διαδικασία που την εφαρμόζουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα πολύ μικρότερης σημασίας από αυτό. Στην Ελλάδα έγινε ένα δημοψήφισμα και σφράγισε την δημοκρατία στη χώρα, το 1974 για την αλλαγή του πολιτεύματος» και πρόσθεσε:

«Αυτή η διεθνής σύμβαση η οποία υπεγράφη το 2010 έγινε ακόμη και με μειωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία γι’ αυτό χρειάστηκε μετά η κυβέρνηση Παπαδήμου για να υπερψηφίσει την επισφράγιση της νέας δανειακής σύμβασης. Αυτό το οποίο ζητά η Ελλάδα δεν είναι παράλογο, είναι αυτό που αναγνωρίζουν όλα τα ευρωπαϊκά ινστιτούτα και οι διεθνείς οργανισμοί. Οι ενδιάμεσες εκθέσεις του ΔΝΤ, που είναι ένας από τους πιστωτές και κατασκευαστές του προγράμματος, έχει αναγνωρίσει τα λάθη στον σχεδιασμό του προγράμματος. Η εφαρμογή του προγράμματος μπορεί να είχε και σφάλματα από τις ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά η ίδια η σχεδίασή του είναι προβληματική».

Στο ερώτημα ποιο θα είναι το ερώτημα σε αυτό το δημοψήφισμα ο κ. Ξυδάκης σημείωσε: «Αυτό θα διατυπωθεί όταν δεν θα υπάρχουν άλλοι όροι διαπραγμάτευσης». Και σημείωσε: «Το ερώτημα θα είναι αν ο ελληνικός λαός επιθυμεί να μείνει στη μέγκενη να πληρώνει τόκους περισσότερους από το εισόδημά του και να εξαθλιωθεί πλήρως ή αν θα θέλει μία διαφορετική λύση».

Στην επισήμανση αν εννοεί ότι η διαφορετική λύση θα είναι εκτός Ευρωζώνης ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β Αθήνας είπε: «Δεν ξέρω. Δεν ξέρω καν αν θα είναι εκτός Ευρωζώνης. Μπορεί η Ευρώπη να έχει μία άλλη πρόταση η οποία θα συζητηθεί και αυτή». Στην ερώτηση αν αυτό μπορεί να σημαίνει και ευρώ δύο ταχυτήτων ο κ. Ξυδάκης υπογράμμισε: «Αν η Ευρώπη επιθυμεί τέτοια πράγματα όλα συζητούνται, αλλά αυτές οι απαντήσεις δεν έχουν δοθεί γιατί δεν έχει τεθεί ποτέ τέτοιο ερώτημα από την ελληνική πλευρά.

«Η μόνη απάντηση που λάμβανε και ο Γ. Παπανδρέου και ο Αντ. Σαμαράς από την κα. Μέρκελ ήταν “φορολογήστε τους πλουσίους σας”, πράγμα που δεν το έκαναν ποτέ. Ποτέ δεν φορολογήθηκε ο αδίκως και παρανόμως αποκτηθείς πλούτος, ουδέποτε ελέγξαμε πως έγινε το PSΙ και πως φορτώθηκαν οι ελληνικοί κοινωνικοί φορείς τα ομόλογα των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών από τη δευτερογενή αγορά. Ουδέποτε οι εταίροι δεν έχουν λάβει μία πειστική απάντηση που πήγαν τα χρήματα τα οποία δάνεισαν την Ελλάδα».

Ακούστε το ηχητικό: 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ