Εν αναμονή των δημοσκοπήσεων του Σαββατοκύριακου

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Σε αναμονή των δημοσκοπήσεων του Σαββατοκύριακου βρίσκεται ο πολιτικός κόσμος της χώρας, καθώς σε αυτές θα αποτυπωθεί σε μεγάλο βαθμό η αφετηρία εκκίνησης των κομμάτων προς τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου.

Έως το Σαββατοκύριακο, άλλωστε, θα γνωρίζουμε επακριβώς τον πολιτικό χάρτη των εκλογών και το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων με το κάθε κόμμα.

Έως αύριο οι πολιτικοί αρχηγοί δηλώνουν στον Άρειο Πάγο το όνομα και το έμβλημα του κόμματός τους ή εάν θα κατέλθουν στις εκλογές με συνασπισμό κομμάτων, οπότε σε περίπτωση πρωτιάς δεν ισχύει το μπόνους των 50 εδρών.

Έως μεθαύριο, όσοι κατέλθουν στις εκλογές, πρέπει να μεταβούν στα Πρωτοδικεία για την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς τους.

Έως τις 12 Ιανουαρίου, την προσεχή Δευτέρα, τα κόμματα υποχρεούνται να καταθέσουν τους πλήρεις συνδυασμούς τους και τα ψηφοδέλτια Επικρατείας.

Τα ερωτήματα

Οι δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου θα περιπλέξουν ή θα απλουστεύσουν τα κυρίαρχα ερωτήματα που έχουν τεθεί, ενόψει της κάλπης της 25ης Ιανουαρίου:

Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθεί να προπορεύεται και τι θα γίνει με το εύρος της «ψαλίδας»: Η διαφορά θα μένει στάσιμη, θα μικραίνει ή θα μεγαλώνει;

Δεύτερον, σε τι ύψος θα φτάσει ο νέος (μίνι;) δικομματισμός και τι πιθανότητες μπορεί να υπάρξουν για τυχόν αυτοδυναμία.

Τρίτον, ποια κόμματα θα μπουν στη Βουλή και κυρίως ποια θα μείνουν εκτός αυτής, καθώς από τον αριθμό τους θα κριθεί το ύψος του ποσοστού που απαιτείται από το πρώτο κόμμα για αυτοδυναμία.

Τέταρτον, ποιο κόμμα θα έρθει τρίτο και θα λάβει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία και επιστρέψει την εντολή που θα λάβει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πέμπτον, ποιο κόμμα θα έρθει πρώτο μεταξύ ΠΑΣΟΚ, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου και Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη; Το κόμμα αυτό θα έχει τις πιθανότητες ηγεμόνευσης στο χώρο της κεντροαριστεράς, ενώ στα υπόλοιπα εκτιμάται ότι θα επικρατήσει από κατήφεια και αποσυσπείρωση, μέχρι αλλαγή ηγεσίας, ίσως και η αρχή του τέλους, η αρχή της διάλυσης.

Έκτον, τι ποσοστό θα λάβει η Χρυσή Αυγή.

Καθορίζουν στρατηγική τελευταίου 15νθημέρου

Οι δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου θα δείξουν και την τακτική που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, αναλόγως με το βαθμό συσπείρωσης που θα έχουν πετύχει, τις διαρροές που θα έχουν, την κατάσταση που θα βρίσκονται οι αντίπαλοί τους.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ