Η Handelsblatt για τις δηλώσεις του Τόλιου

Για ανησυχία των πιστωτών της Ελλάδας, αλλά και των Ελλήνων ψηφοφόρων, από το ενδεχόμενο διακοπής εξυπηρέτησης του χρέους από μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο -σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα- η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

«Ο προεκλογικός αγώνας στην Ελλάδα έχει ανοίξει, και η ριζοσπαστική αριστερά θεωρείται το φαβορί. Τι θέλει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ; Οι εξαγγελίες για διακοπή εξυπηρέτησης του χρέους ανησυχεί τους πιστωτές της Ελλάδας, αλλά και όλο και περισσότερους Έλληνες», αναφέρει ο ανταποκριτής.

«Τώρα βγαίνουν μπροστά ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την ανακοίνωση ότι θα σταματήσουν την εξυπηρέτηση του χρέους. Επικαλούνται μια απόφαση του Συνεδρίου του κόμματος», συνεχίζει, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Τόλιου και σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως τώρα έδινε ασαφείς και αντικρουόμενες πληροφορίες για τα σχέδιά του, καθώς «τη μια φορά θα έσκιζε τις δανειακές συμφωνίες, ακόμη και τη νύχτα των εκλογών, και την άλλη μιλούσε για διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι ΕΕ και ΔΝΤ πρέπει να διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους».

«Το πώς αυτό θα μπορούσε πρακτικά να συμβεί εξήγησε ο Γιάννης Τόλιος», αναφέρει ο συντάκτης προσθέτοντας ότι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ανέγνωσε την απόφαση του Συνεδρίου του κόμματός του, «η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει: “Χωρίς τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του κρατικού χρέους, αποκλείεται μια ανάκαμψη της χώρας”. Η αποπληρωμή του εναπομείναντος χρέους “θα γίνει σε συνάρτηση με την οικονομική ανάπτυξη και τις κοινωνικές ανάγκες, αφού πρώτα θα έχει εξασφαλισθεί μια κατάλληλη περίοδος αναστολής της καταβολής των τόκων και των πληρωμών”. Και ο Τόλιος εξήγησε πώς το φαντάζεται: “Πηγαίνεις μια-δυο φορές (στους δανειστές) και διαπραγματεύεσαι. Και, αν δεν συμφωνήσουν, τους προειδοποιείς: τότε δεν πληρώνω πλέον τόκους!”. Πρέπει να εμφανιστούμε απέναντι στους δανειστές “αποφασιστικοί”, είπε ο Τόλιος. Και στην ερώτηση εάν μια τέτοια στάση πληρωμών δεν σημαίνει χρεοκοπία, είπε ο Τόλιος ανασηκώνοντας τους ώμους: “Ε και;”. Και για την περίπτωση οι δανειστές να μην συμφωνήσουν, μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένη, υποστηρίζει ο Τόλιος: εάν έρθουμε αντιμέτωποι με “απειλές και απόπειρες εκβιασμού των δανειστών”, τότε θα “χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα όπλα”, π.χ. ένα δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος, ο συντάκτης λέει ο κ. Τόλιος δεν είναι ο μόνος με αυτές τις απόψεις και αναφέρει τον Γιάννη Μηλιό, ο οποίος –όπως γράφει «”θα μπορούσε να φανταστεί” ότι μια κυβέρνηση του κόμματός του θα ανέστελε μονομερώς την εξυπηρέτηση του χρέους».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ