Ο Παπαδημούλης ρωτάει τον Ντράγκι για τον Στουρνάρα

Ερώτηση στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατέθεσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τις «απαράδεκτες και επικίνδυνες δηλώσεις», όπως είπε, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος, σε μια πρωτοφανή κίνηση για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, παρενέβη στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ελλάδας, δηλώνοντας, από τη μια “ότι οι δημοκρατικές πολιτικές επιλογές του ελληνικού λαού, θα οδηγούσαν ‘σε ανεπανόρθωτη βλάβη της ελληνικής οικονομίας’”, και από την άλλη ότι “η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, λόγω των πολιτικών εξελίξεων”, παρά το γεγονός ότι “στην Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ καταγράφεται καθαρή αύξηση καταθέσεων για το 10μηνο του 2014, ύψους 5 δισ. ευρώ”.

Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού υπενθυμίζει στον Μάριο Ντράγκι τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των Κεντρικών Τραπεζών, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές Συνθήκες και το Καταστατικό της ΕΚΤ, του ζητά να ξεκαθαρίσει κατά πόσο “αποτελούν οι παρεμβάσεις του Έλληνα Κεντρικού Τραπεζίτη ‘κατευθυντήρια γραμμή’ ή ‘οδηγία”’της ΕΚΤ”, καθώς επίσης, εάν “θεωρεί ότι η διασπορά πανικού και η πολιτική παρέμβαση του Έλληνα Διοικητή, συνάδει με την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας”.

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά, με κριτική διάθεση, τον Ευρωπαίο Κεντρικό Τραπεζίτη, με ποιον τρόπο “διασφαλίζεται η ανεξαρτησία των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών από την ΕΚΤ, όταν, πχ, ο Έλληνας Κεντρικός Τραπεζίτης ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης που τον διόρισε”.

Μεταξύ άλλων, ρωτά: “Κύριε Ντράγκι, πόσο ανεξάρτητος, στη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη, είναι ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης που τον διορίζει;”

“Συμβάλουν οι δηλώσεις Στουρνάρα στην προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας;”.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

«Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σε μια πρωτοφανή κίνηση για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, παρενέβη στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ελλάδας, δηλώνοντας ότι οι δημοκρατικές πολιτικές επιλογές του ελληνικού λαού, θα οδηγούσαν “σε ανεπανόρθωτη βλάβη της ελληνικής οικονομίας”. Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, προστατεύοντας, προφανώς, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας, δήλωνε ότι “η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό”, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, παρά το γεγονός ότι στην Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ καταγράφεται καθαρή αύξηση καταθέσεων για το 10μηνο του 2014, ύψους 5 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο το Καταστατικό της ΕΚΤ και, συγκεκριμένα, τα:

– αρ.3 περί καθηκόντων, μεταξύ των οποίων η προώθηση της “ομαλής λειτουργίας των συστημάτων πληρωμών” και η “σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος”,

– αρ.7 περί ανεξαρτησίας της “κατά την άσκηση των εξουσιών και την εκτέλεση των καθηκόντων και υποχρεώσεών” της,

– αρ.14.3 για τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες που “αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ΕΣΚΤ και ενεργούν, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες της ΕΚΤ”,

Ερωτάται ο Πρόεδρος:

1) Αποτελούν οι παρεμβάσεις του Έλληνα Κεντρικού Τραπεζίτη “κατευθυντήρια γραμμή” ή “οδηγία” της ΕΚΤ;

2) Θεωρεί ότι η διασπορά πανικού και η πολιτική παρέμβαση του Έλληνα Διοικητή, συνάδει με την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας;

3) Πως διασφαλίζεται η ανεξαρτησία των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών από την ΕΚΤ, όταν, πχ, ο

Έλληνας Κεντρικός Τραπεζίτης ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης που τον διόρισε;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ