Μπόλαρης: Δεν θα ψηφίσω για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την απόφασή του να μην ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας υπογραμμίζει ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν θα ψηφίσω για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Η δυσαναλογία που υπάρχει ανάμεσα στο κοινό αίσθημα, το δημόσιο αίσθημα, την κοινή γνώμη από τη μία πλευρά και στην πολιτική που ασκείται είναι χαώδης και, συνεπώς, η πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει», τονίζει ο κ. Μπόλαρης και προσθέτει: «Η ασκούμενη πολιτική διαλύει την πραγματική οικονομία της χώρας, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι ο κορμός της οικονομίας της χώρας, αυξάνει δραματικά την ανεργία, διώχνει τα νέα παιδιά στο εξωτερικό και φέρνει την κοινωνική συνοχή στα όριά της. Μία τέτοια πολιτική δεν μπορώ να την εγκρίνω, δεν την εγκρίνω και φυσικά δεν προτίθεμαι να της δώσω παράταση».

Ο κ. Μπόλαρης τονίζει ότι «οι μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και γι’ αυτό θεωρώ πως το πιο σημαντικό είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας. Να λειτουργήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Να μην φτάσουμε στο σημείο να προκαλέσουμε με την ένταση, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα όποια συμφέροντα και οι όποιες σκοπιμότητες προβλήματα και στην κοινωνική συνοχή, αλλά και στη δημόσια εικόνα της χώρας εντός και εκτός. Όλο αυτό είναι συνολική και συλλογική υποχρέωση και του πολιτικού κόσμου και όσων είναι στο δημόσιο λόγο και των ΜΜΕ και φυσικά των πολιτών. Είναι πάρα πολύ κρίσιμη σε αυτή τη διαδικασία η ψυχραιμία. Να σεβαστούμε τη λειτουργία των θεσμών. Να σεβαστούμε τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος».

Η συνέντευξη του ανεξάρτητου βουλευτή Μάρκου Μπόλαρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει, ως εξής:

– Κύριε Μπόλαρη, εκφράσατε την πρόθεσή σας να μην ψηφίσετε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί;

Η συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ανοίξει εδώ και έξι-επτά μήνες. Σχεδόν την επόμενη ημέρα από τις ευρωεκλογές. Η συζήτηση αυτή δεν άνοιξε στο πολιτειακό επίπεδο, δηλαδή με σεβασμό στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και στο πρόσωπό του, με χαρακτηριστικά αναζήτησης το ποιος είναι ο πιο καλός υποψήφιος για την προεδρία, με το μεγαλύτερο κύρος, τις σημαντικές διεθνείς σχέσεις, για να μπορεί να είναι χρήσιμος στην πατρίδα. Η συζήτηση άνοιξε πάνω στη βάση «θα ψηφίσετε ή όχι Πρόεδρο», ώστε να συνεχιστεί ο βίος της συγκυβέρνησης και το πρόγραμμα ύφεσης και λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα.

Η απάντησή μου ήταν εξαρχής ότι η ασκούμενη πολιτική διαλύει την πραγματική οικονομία της χώρας, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι ο κορμός της οικονομίας της χώρας, αυξάνει δραματικά την ανεργία, διώχνει τα νέα παιδιά στο εξωτερικό και φέρνει την κοινωνική συνοχή στα όριά της. Μία τέτοια πολιτική δεν μπορώ να την εγκρίνω, δεν την εγκρίνω και φυσικά δεν προτίθεμαι να της δώσω παράταση.

Γι’ αυτό είπα εξαρχής ότι δεν θα ψηφίσω για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Η δυσαναλογία που υπάρχει ανάμεσα στο κοινό αίσθημα, το δημόσιο αίσθημα, την κοινή γνώμη από την μία πλευρά και στην πολιτική που ασκείται είναι χαώδης και συνεπώς η πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει.

– Κύριε Μπόλαρη, είστε ανεξάρτητος βουλευτής, κινείστε στο χώρο με άλλους συναδέλφους σας που συγκροτούν την ομάδα των ανεξαρτήτων. Πώς βλέπετε να κινείται αυτή η ομάδα που εν πολλοίς θα κρίνει κιόλας την εκλογή ή όχι Προέδρου;

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές έχουμε συγκροτήσει μία κοινοβουλευτική ομάδα για τις ανάγκες της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Δεν έχουμε κοινά πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε κόμμα ούτε έχουμε κοινά ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Επομένως, στην περίπτωση αυτή, ο καθένας θα ψηφίσει κατά συνείδηση, με την πολιτική του συνείδηση, με ευθύνη απέναντι στους πολίτες οι οποίοι τον έχουν εκλέξει. Θέλω να σας πω ότι οι μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και γι’ αυτό θεωρώ πως το πιο σημαντικό είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας.

Να λειτουργήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Να μην φτάσουμε στο σημείο να προκαλέσουμε με την ένταση, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα όποια συμφέροντα και οι όποιες σκοπιμότητες προβλήματα και στην κοινωνική συνοχή, αλλά και στη δημόσια εικόνα της χώρας εντός και εκτός. Όλο αυτό είναι συνολική και συλλογική υποχρέωση και του πολιτικού κόσμου και όσων είναι στο δημόσιο λόγο και των ΜΜΕ και φυσικά των πολιτών. Είναι πάρα πολύ κρίσιμη σε αυτή τη διαδικασία η ψυχραιμία. Να σεβαστούμε τη λειτουργία των θεσμών. Να σεβαστούμε τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Είναι συνευθύνη μας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ