Εκλογικός συναγερμός στον ΣΥΡΙΖΑ

Συναγερμός σε όλα τα όργανα, τις κομματικές επιτροπές και τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχει σημάνει από χθες, ενώ την εικόνα γενικού προσκλητηρίου θα συμπληρώσουν νέες διακηρύξεις και δράσεις που ήδη σχεδιάζονται.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε η άμεση ενεργοποίηση των τριών επιτροπών της Κεντρικής Επιτροπής, Δεοντολογίας, Επικοινωνίας και της Επιτροπής για τα ψηφοδέλτια. Η συζήτηση που πλαισίωσε αυτήν την απόφαση ήταν άκρως ενδιαφέρουσα για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες η αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται με ταχύτητα μια συζήτηση που έχει τα ακόλουθα στοιχεία:

Η Επιτροπή Δεοντολογίας θα προετοιμάσει το έδαφος για τους κανόνες που θα διέπουν τη συμπεριφορά και την εκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, την τήρηση του καταστατικού, τις σχέσεις μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών, πιθανόν και τους κανόνες που θα διέπουν τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνεργαζόμενους βουλευτές.

Η Επιτροπή Επικοινωνίας επιφορτίζεται, για μια ακόμη φορά, με το περίπλοκο και καθοριστικό πλαίσιο επικοινωνιακής πολιτικής. Με επικεφαλής και πάλι τον Πάνο Σκουρλέτη, η επικοινωνιακή πολιτική θα πρέπει να ισορροπεί μεταξύ των διαφόρων, ενίοτε και διαφορετικών θέσεων, μεταξύ των ιδεολογικών τάσεων, αλλά ταυτόχρονα, στόχος είναι να υπερισχύσει της κυβερνητικής επικοινωνιακής πολιτικής.

Το νέο στοιχείο στην επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην αφήνει αναπάντητη καμία επίθεση που θα δέχεται από το εξωτερικό, από ΜΜΕ, κυβερνήσεις, κόμματα και κοινοτικούς αξιωματούχους, όπως συνέβη στις εκλογές του 2012 και τις ευρωεκλογές. Ήδη οι πρώτες παρεμβάσεις από πλευράς Κομισιόν ενισχύουν την πεποίθηση ότι οι επόμενες 18 ημέρες, μέχρι την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή θα είναι «κολασμένες». Στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκλήθηκε έντονη δυσφορία από την δήλωση της εκπροσώπου της Επιτροπής υπέρ του Σταύρου Δήμα, καθώς κομματικές πηγές σημείωναν ότι της υπηρεσίας Ενημέρωσης της Κομισσιόν ηγείται ο Μαργαρίτης Σχοινάς, πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Είναι πιθανόν, υπό αυτό το πρίσμα, η επικοινωνιακή ομάδα να ενισχυθεί και με νέα πρόσωπα, αλλά κυρίως θα στηριχθεί σε ένα νέο σχέδιο.

Η Επιτροπή για τα ψηφοδέλτια θα κληθεί να «φιλτράρει» υποψηφιότητες, να βρει μια ισορροπία μεταξύ συνεργαζομένων δυνάμεων, κομματικών στελεχών και προσωπικοτήτων που θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, έγινε εκτενής συζήτηση για το θέμα αυτό, με θετικές και αρνητικές τοποθετήσεις όσον αφορά τη συνεργασία με κάποιους από τους σημερινούς ανεξάρτητους βουλευτές και όσους θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να θέσουν υποψηφιότητα.

Ειδικά για το ζήτημα αυτό αναμένεται να υπάρξει ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΓ διατυπώθηκαν δύο βασικές θέσεις: Σύμφωνα με την πρώτη, η Κεντρική Επιτροπή θα πρέπει να συνεδριάσει στο τέλος των διαδικασιών για να εγκρίνει τις υποψηφιότητες. Σύμφωνα με τη δεύτερη άποψη, την οποία υποστηρίζει η Αριστερή Πλατφόρμα, η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να συνεδριάσει άμεσα, προκειμένου να αποφασίσει με ψηφοφορία για τα κριτήρια που θα διέπουν τις συνεργασίες, και όχι απλά να επικυρώσει υποψηφιότητες. Η συζήτηση είναι ανοιχτή καθώς δεν υπήρξε απόφαση.

Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι εργασίες στην υπό τον Αλέκο Καλύβη Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού. Η Επιτροπή είχε χθες πολύωρη συνεδρίαση, κατά την διάρκεια της οποίας κατατέθηκαν πολλές ιδέες και προτάσεις, που θα μορφοποιηθούν τα επόμενα 24ωρα. Η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού μελετά και τις κινήσεις που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που τελικά εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ