Βρούτσης: Το βάρος θα πέσει και στους πολίτες αν δεν υπάρξει εκλογή Προέδρου

Βρούτσης: Το βάρος θα πέσει και στους πολίτες αν δεν υπάρξει εκλογή Προέδρου

 

«Το βάρος θα πέσει και στους πολίτες αν δεν υπάρξει εκλογή Προέδρου. Θα βρεθούν (οι πολίτες) αντιμέτωποι με τις επιλογές τους σε ένα περιβάλλον πολιτικής αβεβαιότητας», είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά τη διάρκεια παρουσίασης της «Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2014», στο πλαίσιο της οποίας βραβεύτηκε από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Σημειώνεται ότι η έρευνα της ΕΣΕΕ δείχνει πως για πρώτη χρονιά το 2014 οι εμπορικές επιχειρήσεις εμφανίζουν κέρδη προ φόρων 1 δισ. ευρώ όμως στην περίοδο της κρίσης (2008-2014) έκλεισαν 100.000 ΜμΕ και μεγάλες επιχειρήσεις ενώ χάθηκαν 220.000 θέσεις εργασίας. Σημειώνεται δε ότι ο συνολικός αριθμός εργαζόμενων έχει υποχωρήσει εφέτος σε 364.473 δηλαδή έπεσε στα επίπεδα του 2002-2003.

Στο μεταξύ από τα στοιχεία προκύπτει ότι όλο και πιο ευέλικτες γίνονται οι εργασιακές σχέσεις στο εμπόριο. Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης στις εμπορικές επιχειρήσεις έχει σχεδόν διπλασιαστεί, δηλαδή από μόλις 4,5% που ήταν το 2008 πλέον έχει ανέβει στο 8,4%. Συνεπώς, 52.000 εργαζόμενοι απασχολούνται μέσω μορφών μερικής απασχόλησης με το 70% αυτών να είναι νέοι και γυναίκες. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση «σχεδόν 7 στους 10 από όσους εργάζονται με μερική απασχόληση προτιμούν εργασία πλήρους ωραρίου, αλλά δεν μπορούν να βρουν».

«Προφανώς η κατάσταση μερικής απασχόλησης είναι δηλωτική των εργασιακών σχέσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από τη μορφή αυτής της σύμβασης εργασίας, παρά από τον πραγματικό χρόνο εργασίας», επισημαίνεται σχετικά από την ΕΣΕΕ.

Ανοδικά όμως κινείται και η προσωρινή εργασία. Το 65% των μισθωτών με προσωρινή απασχόληση, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΣΕΕ, αναγκάστηκε από τους εργοδότες να εργάζεται λίγες ώρες επειδή δεν μπόρεσε να βρει σταθερή εργασία, ενώ είναι ενδεικτικό πως μόνο το 2% των εργαζόμενων επέλεξαν οι ίδιοι αυτή τη μορφή εργασίας.

Η δημόσια παρουσίαση της Έκθεσης θα γίνει σήμερα στις 18:30, σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΕΣΕΕ.

Στην πρωινή εκδήλωση υπεγράφη και πρωτόκολλο συνεργασίας της Συνομοσπονδίας με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών- ΕΚΚΕ για την αναβάθμιση ηλεκτρονικών εφαρμογών για την καλύτερη αξιοποίηση απογραφικών δεδομένων.

Μετά την παρουσίαση της έκθεσης, αυτή την ώρα τοποθετούνται, οι διευθυντές των Ερευνητικών Ινστιτούτων Γιώργος Αργείτης (ΙΝΕ ΓΣΕΕ), Νικόλαος Βέτας (ΙΟΒΕ), ο Διονύσης Γράβαρης (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) και ο Ηλίας Κικίλιας (ΙΝΣΕΤΕ).

 

Διαβάστε επίσης

Κουβέλης: Αποκυήματα φαντασίας τα περί διάλυσης ΔΗΜΑΡ και προσχώρησης στον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν ψηφίζει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Μουτσινάς

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ