Γνώριζαν τις προθέσεις Σαμαρά

Οι μεγάλες πρωτεύουσες γνώριζαν για την εκλογή του Προέδρου

Βερολίνο και Παρίσι είχαν ενημερωθεί μία ημέρα νωρίτερα για την επίσπευση της Προεδρικής εκλογής.

Η απόφαση του Πρωθυπουργού να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους περισσότερους διπλωμάτες στην Αθήνα.

Όχι και για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όμως, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον το Βερολίνο και το Παρίσι είχαν ενημερωθεί μία μέρα πριν από τις επίσημς ανακοινώσεις.

Η ενημέρωση αυτή, έλαβε χώρα σε υψηλότατο επίπεδο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η πρωτοβουλία έγινε θετικά δεκτή γιατί ξεκαθαρίζει πολιτικά το τοπίο. Οι διπλωματικές αποστολές είχαν αντιληφθεί ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα μπήκε μετά τις ευρωεκλογές σε μία περίοδο αυξανόμενης πολιτικής αστάθειας.

Εξ’ ου και το πρώτο ερώτημα, ειδικά στις συζητήσεις με τους Γερμανούς, που έχουν το πιο έντονο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ήταν αν θα καταφέρει η κυβέρνηση να συγκεντρώσει 180 βουλευτές και να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την επόμενη των ανακοινώσεων, η εκτίμηση του Βερολίνου είναι ότι ο κ. Σαμαράς επέλεξε τη «φυγή προς τα μπρος» και ότι ενδεχομένως αυτό να δημιουργήσει δυναμική υπέρ της εκλογής Προέδρου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι Γερμανοί δεν πιστεύουν ότι δεν είχε εναλλακτικές επιλογές και ότι η πρόταση του θεσμικού χρόνου που είχε στη διάθεσή του δεν θα απέδιδε κάποιο όφελος. 

Αν και αναγνωρίζουν ότι η τρόικα πίεσε υπέρ το δέον την κυβέρνηση τους τελευταίους δύο μήνες, οι Γερμανοί χαρακτηρίζουν την αντίληψη ότι αυτή η πίεση ασκήθηκε με τη δική τους σύμφωνή γνώμη, εσφαλμένη.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ