Ο Δήμας, οι “ανεξάρτητοι” και οι αντιδράσεις

Ο Δήμας, οι “ανεξάρτητοι” και οι αντιδράσεις

Την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε σε διάγγελμά του το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

“Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε πρόσχημα εκβιασμού πρόωρων εκλογών. Κι έτσι, ενώ οικονομικά είχαμε σταθεροποιηθεί και είχαμε μπει επιτέλους στην ανάκαμψη, δημιουργήθηκαν και πάλι σύννεφα πολιτικής αστάθειας μέσα στην Ελλάδα και πολιτικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Όπως όφειλε να κάνει, η κυβέρνησή μας αποφάσισε να απομακρύνει αυτή την αβεβαιότητα και να αποκαταστήσει πλήρως την πολιτική σταθερότητα, επισπεύδοντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας! Εξάλλου, η χθεσινή απόφαση του Eurogroup να εγκρίνει την πιστωτική γραμμή της Ελλάδας και να δώσει τεχνική παράταση δύο μηνών για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας, δείχνει ότι και στην Ευρώπη συνειδητοποιούν πλέον ότι η Ελλάδα θα περάσει στην επόμενη μέρα. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα…” τόνισε ο Πρωθυπουργός. 

“Έτσι, με την εκλογή Προέδρου από την Ελληνική Βουλή ως το τέλος του μήνα, θα έχουν καθαρίσει τα σύννεφα πια και η χώρα μας θα είναι έτοιμη να μπει και επισήμως στη μετά το Μνημόνιο εποχή.

Επιλέξαμε λοιπόν, μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης την καλύτερη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τον Σταύρο Δήμα, πρώην υπουργό και βουλευτή, Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τιμήθηκε με ιδιαίτερες διακρίσεις, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της Προστασίας του Περιβάλλοντος, άνθρωπο που τον εκτιμά η Ελληνική κοινωνία, αλλά και τον σέβεται η διεθνής κοινότητα και που προφανώς, θα είναι υποψήφιος και στις τρεις προεδρικές ψηφοφορίες, αν χρειαστούν. Ο Σταύρος Δήμας είναι κατά κοινή ομολογία πρόσωπο που ενώνει, αλλά και εμπνέει. Ενώνει πολίτες πέρα από κομματικές προτιμήσεις και εμπνέει σοβαρότητα, εμπιστοσύνη και σεβασμό. Με την εκλογή του νέου Προέδρου, η Ελλάδα – απόλυτα σταθερή και οικονομικά και πολιτικά πλέον – θα είναι από κάθε άποψη έτοιμη να προχωρήσει στην επόμενη μέρα. Της ηρεμίας, της σταθερότητας και της Ανάπτυξης”, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός. 

 

 

Διαβάστε εδώ το βιογραφικό του

Οι πρώτες δηλώσεις Δήμα: Θέλω να συμβάλω στην ενότητα

 

Την ελπίδα του ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές που είναι απαραίτητοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εξέφρασε ο Σταύρος Δήμας που δήλωσε ότι στόχος του είναι να συμβάλει στην ενότητα του ελληνικού λαού.

«Ευχαριστώ πολύ τις πολιτικές δυνάμεις που με στηρίζουν. Τον κ. Σαμαρά, τον κ. Βενιζέλο και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον κόσμο της Κορίνθου (σ.σ εκλογική περιφέρεια του κ. Δήμα όταν ήταν βουλευτής)… Ευχαριστώ όμως και αυτούς που δεν θα με ψηφίσουν για τις καλές κουβέντες για την υποψηφιότητά μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας.

Ο κ. Δήμας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους συντοπίτες του στην Κορίνθια που όπως είπε τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια.

 

 

 

ΒΙΝΤΕΟ-Βενιζέλος: Ο Δήμας είναι ο καταλληλότερος διάδοχος του Παπούλια

Στην απόφαση για την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Τομέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ, με θέμα: «Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και την Αυτοδιοίκηση».

Όπως είπε ο κ.Βενιζέλος, σκέφτηκαν πολύ προσεκτικά με τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. «Γιατί για να πετύχουμε, καταλήξαμε στην επιλογή ενός προσώπου που εκπληρώνει στο ακέραιο τις προδιαγραφές του προεδρικού αξιώματος», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι επέλεξαν τον Σταύρο Δήμα, «ένα πολιτικό πρόσωπο μετριοπαθές, με μακρά διαδρομή, ευπαρουσίαστο, διεθνώς, με μεγάλη υπουργική και κυβερνητική εμπειρία, καταξιωμένο ως Επίτροπος Περιβάλλοντος στην ΕΕ και μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του ρυθμιστή του πολιτεύματος, του εκπροσώπου της εθνικής ενότητας, του συμβόλου της συναίνεσης».

«Πιστεύω ότι είναι ο καταλληλότερος διάδοχος του Κάρολου Παπούλια», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

 

 

Αποκλειστικό-Τι είπε ο Καραμανλής για τον Σταύρο Δήμα 

 Σε συνομιλία που είχε με τους συνεργάτες του πριν από λίγη ώρα ο Κώστας Καραμανλής είπε:” Η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας αποτελεί εξαιρετική επιλογή”.

 Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του enikos.gr o κ.Καραμανλής εδώ και καιρό προωθούσε την επιλογή του Σταύρου Δήμα θεωρώντας ότι είναι το ιδανικό πρόσωπο.

 

Ν. Χατζηνικολάου: Κλείδωσε το όνομα – Σταύρος Δήμας 

Την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας αποκάλυψε πρώτος ο Νίκος Χατζηνικολάου το πρωί στην εκπομπή του στο Real Fm 97,8.  

 

Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας ο Νίκος Χατζηνικολάου είχε αναφέρει στην εκπομπή του “στον ενικό”  ότι το επικρατέστερο πρόσωπο είναι αυτό του κ. Δήμα.

“Να σας πω τρία ονόματα που ακούω εντόνως; Το ρεπορτάζ μου λέει ότι πάνω στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου είναι μια κεντροδεξιά υποψηφιότητα, αυτή του κ. Σταύρου Δήμα. Συζητήθηκαν άλλα δύο ονόματα, αλλά φαίνεται ότι καταλήγουν αν πάνε σε κεντροδεξιό υποψήφιο στον κ. Σταύρο Δήμα” είπε μεταξύ άλλων.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα

 

Ποια στάση κρατούν οι Ανεξάρτητοι

Πριν ακόμη ανακοινωθεί το όνομα του Σταύρου Δήμα, το βράδυ της Δευτέρας, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μίμης Ανδρουλάκης δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα καταψηφίσει. Συγκεκριμένα, έγραψε στο twitter: «Πιστόλι στον κρόταφο; Τρία όχι».

Για δραματοποίηση έκανε λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης, λίγο μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

“Η επίσπευση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κι ο προσδιορισμός της κρίσιμης ψηφοφορίας τρίτη μέρα Χριστουγέννων σχεδιασμός δραματοποίησης!” ‘έγραψε στο Twitter.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Παναγιώτης Μελάς, τοποθετήθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, ο κ. Μελάς δήλωσε ότι είναι θετικός απέναντι στην υποψηφιότητα του κ. Δήμα, διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν εκβιάζεται από κανέναν και από τίποτα. 

Tην ανακοίνωση του Σταύρου Δήμα, ως υποψηφίου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας σχολίασε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος:

“Παραμένω σταθερός στη θέση μου, δεν αλλάζει τίποτα από την επιλογή του Σταύρου Δήμα. Τα υπόλοιπα είναι απλώς…σενάρια” έγραψε στο Twitter.

“Κάναμε μία πρόταση -πολύ σοβαρή πιστεύω- οκτώ βουλευτές, τρεις από τη Δημοκρατική Αριστερά και πέντε ανεξάρτητοι δημοκρατικοί και αυτή η συμφωνία ήταν μία συμφωνία πακέτο.Συμπεριλάμβανε τρία πράγματα, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δρομολόγηση της συνταγματικής αναθεώρησης -για να μην πάει του Αγίου Ποτέ, όπως θα πάει τώρα- και πρόωρες εκλογές μέσα στο 2015. Μετά πολλών επαίνων την απέρριψε η Νέα Δημοκρατία και με τόνους λάσπης την απέρριψε και ο ΣΥΡΙΖΑ… Εγώ δεν θα αποστατήσω” δήλωσε ο Πέτρος Τατσόπουλος στον Αθήνα 9,84. “Μπορεί ο κ. Σκουρλέτης, που κρατάει το μπακάλικο τεφτέρι και γράφει και σβήνει “δικός μας αυτός, εχθρός μας αυτός”, εμένα να με έχει στους δικούς του, με βεβαιότητα και στις τρεις ψηφοφορίες. Αυτό δεν ήταν πρόσκληση για ξέμπαρκους και αδέσποτους αποστάτες. Αυτό ήταν πρόσκληση ευθύνης προς τα δύο μεγάλα κόμματα. Αν, κατά κύριο λόγο, τα δύο μεγάλα κόμματα προτιμούν τη λύση της μετωπικής σύγκρουσης, καμία αντίρρηση… Απ’ την αρχή είχαμε πει και οι οχτώ ότι το πρόβλημα δεν είναι αν ο Τατσόπουλος ή ο Τσούκαλης ή η Φούντα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το θέμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία να βγάλουν έναν κοινή συναινέσει Πρόεδρο και να στείλουν ένα μήνυμα στις αγορές. Να πουν ότι εδώ υπάρχει και μία Ελλάδα που μπορεί να συνεννοηθεί στα μίνιμουμ…” πρόσθεσε.

Το ενδεχόμενο να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέκλεισε η ανεξάρτητη βουλευτής, Χρυσούλα Γιαταγάνα. «Εγώ πιστεύω ότι θα έχουμε εκλογές, εγώ αποκλείεται να ψηφίσω για πρόεδρο το έχω δηλώσει εκατό φορές», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γιαταγάνα μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά» και συμπλήρωσε: «Εύχομαι και ελπίζω να αποβεί άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία, καθότι με αφορά εγώ δεν πρόκειται να ψηφίσω πρόεδρο Δημοκρατίας».

 

 

Ο Μελάς στο enikos.gr: Εκτιμώ πολύ τον Δήμα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, άφησε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Παναγιώτης Μελάς, μιλώντας στο enikos.gr.

«Τον κ. Δήμα τον γνωρίζω, έχουμε συνυπηρετήσει στην βουλή και τρέφω μία ιδιαίτερη εκτίμηση, γι’ αυτό κινούμαι μάλλον προς θετική κατεύθυνση. Την τελευταία στιγμή θα αποφασίσω», δήλωσε ο κ. Μελάς στο enikos.gr.

 

Ακούστε το ηχητικό:

 

 Ο Νταβρής στο enikos.gr: Τη Δευτέρα θα έχω “πλήρη εικόνα”

“Θα ψηφίσω κατά συνείδηση” δήλωσε στο enikos.gr ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής ερωτόμενος αν προτίθεται να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “πλήρη εικόνα” θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα.

Ακούστε το ηχητικό:

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ