“Ναι” στον προϋπολογισμό με φόντο την Προεδρική εκλογή

“Ναι” στον προϋπολογισμό με φόντο την Προεδρική εκλογή

Χωρίς απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίστηκε αργά το βράδυ ο προϋπολογισμός για το 2015 μετά από μια συζήτηση με έντονο το «άρωμα» της προεδρικής εκλογής. «Ναι» στον προϋπολογισμό είπε και η ανεξάρτητη βουλευτής, Κατερίνα Μάρκου, ενώ παρών ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Στην ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και μπαίνει σε μια μεταβατική περίοδο ενός έτους και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «βάναυση προσβολή» του κοινοβουλίου και των βουλευτών με αφορμή τα «περί αποστασίας» που ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μας απαγόρευσε ο αλαζονικός κύριος Τσίπρας την ελευθερία γνώμης. Όποιος δεν ψηφίσει προϋπολογισμό ή Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι πουλημένος . Τέτοια βάναυση προσβολή του κοινοβουλίου και των βουλευτών δεν έχει γίνει εδώ και 30 χρόνια. Οι βουλευτές δεν πρόκειται να δεχθούν να τρομοκρατείτε η ελεύθερη γνώμη και η συνείδηση τους.

Εσείς που διαβάζετε τις δημοσκοπήσεις και έχετε καβαλήσει το καλάμι, δεν είδατε ότι οι πολίτες δεν θέλουν πρόωρες εκλογές; Αλλά γράφετε τον λαό και την κοινωνία στα παλιά σας τα παπούτσια. Υμνήσατε ένα απεργό πείνας αλλά ξεχάσατε ότι έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια φυλάκιση για ληστεία τράπεζας με καλάσνικοφ», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

 

 

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στους βουλευτές που προτίθενται να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας καλώντας τους να το δηλώσουν τώρα και υπογράμμισε πως το «όχι» στον προϋπολογισμό σημαίνει και «όχι» στην Προεδρική εκλογή.

«Με ποια λογική ένας βουλευτής που θα ζητήσει σήμερα με την ψήφο του να μην εφαρμοστεί αυτός ο προϋπολογισμός θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να τον εφαρμόσει ψηφίζοντας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;  Μπορείς να ζητάς παραίτηση της κυβέρνησης τον Δεκέμβρη και παράταση της θητείας της τον Γενάρη; Όσοι λοιπόν απορρίπτουν σήμερα τον προϋπολογισμό πρακτικά ζητούν άλλη πολιτική», διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

 

Κόντρα Σαμαρά-Τσίπρα για τον Ρωμανό

Στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον προϋπολογισμό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Να συναινέσουμε σε ένα κράτος που κάνει το λιοντάρι στον 20χρονο απεργό πείνας που κινδυνεύει η ζωή του αλλά σκύβει το κεφάλι στην τρόικα και στους δανειστές;».

«Υμνήσατε έναν απεργό πείνας αλλά ξεχάσατε ότι ο νεαρός αυτός έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για ληστεία με καλάσνικοφ», είπε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

 

 

 

Βενιζέλος: Από το 2010 μας έχει βγει η ψυχή

«Ο προϋπολογισμός του 2015 έχει πολύ μεγάλη πολιτική αξία γιατί εκ των πραγμάτων είναι ο προϋπολογισμός της αλλαγής σελίδας. Η χώρα ούτως ή άλλως περνά από 1η Ιανουαρίου σε ένα άλλο θεσμικό πλαίσιο. Ένα άλλο πλαίσιο θέσεων με την ΕΕ και το ΔΝΤ», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη Βουλή.

«Το κρίσιμο ερώτημα», τόνισε, «είναι αν αυτός ο προϋπολογισμός είναι ένας εικονικός, τυπικός και ανούσιος προϋπολογισμός γιατί εξαρτάται από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τους εταίρους, ή αν έχει κάποια πραγματική αξία».

«Το κυριότερο όμως είναι ότι ο προϋπολογισμός αυτός έχει αξία γιατί απηχεί τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της οικονομίας. Αυτός ο προϋπολογισμός συμπυκνώνει τις θυσίες του ελληνικού λαού», συνέχισε.

Αναφορικά με την διαπραγμάτευση με την τρόικα ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «παρατείνεται λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας».

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα γιατί δεν θα υπάρξει νέο δάνειο» αλλά μια μικρή τεχνική επέκταση του προγράμματος.

«Δεν είναι δυνατόν εμείς να είμαστε πάντα αυτοί που φέρνουν το βάρος της ευθύνης και κάποιοι άλλοι, πάνω στις πλάτες της δικής μας υπευθυνότητας στήνουν τον χορό της δημαγωγίας, του ψέματος, της ανευθυνότητας, της ευτέλειας.

Όποιος έχει ζήσει την πραγματική διαπραγμάτευση για την πορεία της χώρας, όποιος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με διλήμματα, με εκβιασμούς, όποιος κλήθηκε να απαντήσει με ταχύτητα σε ερωτήματα υπαρξιακά, με ιστορικό βάρος, ξέρει τι σημαίνει να πρέπει να αντέξεις, να πρέπει να απαντήσεις, να πρέπει να προστατεύσεις το εθνικό συμφέρον», σημείωσε και συμπλήρωσε: 

«Όλα αυτά τα χρόνια από το 2010 μας έχει βγει η ψυχή κάνοντας μία υπεράνθρωπη και άδικη προσπάθεια. Την κάναμε και την κάνω και εγώ προσωπικά ως ανταπόκριση σε μία διπλή υποχρέωση. Μία υποχρέωση απέναντι στο έθνος και μία υποχρέωση απέναντι στην ενότητα κα το ρόλο της παράταξης».

«Ο λαός ξέρει πως έχει μπροστά του ένα δίλημμα: Το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχουμε προτείνει, διαπραγματευόμαστε και θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τους εταίρους μας, ή την απόλυτη αβεβαιότητα και το άγνωστο», είπε Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ εκτίμησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πανικοβληθεί από το γεγονός ότι χάνει το μνημόνιο και την τρόικα και προσπαθεί να παραμείνουμε»

«Αν οι αγορές είχαν αφεθεί μόνες τους, χωρίς ένα εσωτερικό μέτωπο που δήλωνε πως “η Ελλάδα είναι ανέτοιμη να βγει στις αγορές”, θα καταλάβαιναν πως το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι στην πραγματικότητα μικρό σε πραγματικούς όρους, και πολλοί λένε πως ανέρχεται στο 60% του ΑΕΠ αν μετρηθεί σωστά» πρόσθεσε.

Τέλος, αναφορικά με την προεδρική εκλογή και την αντιπαράθεση για τα περί “αποστασιών” βουλευτών, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «είναι πολιτικός εκβιασμός και εκχυδαϊσμός του δημοσίου βίου, το να λες πως η ελεύθερη κατά το Σύνταγμα συνείδηση του βουλευτή, είναι αποστασία».

Καμμένος: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά τις εκλογές

Για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μετά τις εκλογές έκανε λόγο ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος κατά την ομιλία του στη βουλή για τον προϋπολογισμό 2015, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του μπορεί  να γίνει εγγυητής αυτής της εθνικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι αντιμετωπίζει τους βουλευτές ως «μαξιλάρια για να παρατείνει την κυβέρνηση του, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει αύριο.  

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων , αναφέρθηκε στον ελλιπή έλεγχο των λιστών Λαγκάρντ και Λουξεμβούργου  με τις οποίες έκανε λογοπαίγνιο  και τις χαρακτήρισε λίστες των «ληστών», ενώ πρόσθεσε ότι αυτός ο προϋπολογισμός θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων, σε αύξηση της ανεργίας και περισσότερη ύφεση.

Αμέσως μετά ο κ. Καμμένος, υπογράμμισε ότι το κόμμα του προτείνει την μείωση του ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες του τουριστικού κλάδου, στο 5%, ώστε να γίνει η Ελλάδα τουριστικός παράδεισος και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μία τράπεζα η οποία δεν θα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα μπορέσει να περάσει σε αυτήν όλος ο πλούτος της χώρας.

 Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, συνέχισε, λέγοντας  ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είναι εγγυητές της κυβέρνησης εθνικής ενότητας με συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές στα εθνικά θέματα και την οικονομία που δεν πρόκειται να παρακάμψουν ποτέ.

Τέλος, ο κ. Καμμένος έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν γονατίζουμε, δεν απειλούμαστε και δεν εξαγοραζόμαστε. ».

 

 

Παπαρήγα: Δεν φοβόμαστε, ούτε απευχόμαστε τις πρόωρες εκλογές

«Δεν τις φοβόμαστε, ούτε τις απευχόμαστε τις πρόωρες εκλογές όμως σε καμία περίπτωση ο λαός δεν πρέπει να δεχθεί ότι εκλογές ίσον λαϊκή κυριαρχία. Λαϊκή εντολή είναι, λαϊκή κυριαρχία δεν είναι, γιατί αν ήταν λαϊκή κυριαρχία δεν θα πεινούσε ένα μεγάλο μέρος του λαού σήμερα», ανέφερε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2015.

«Για μια ακόμη φορά οι συζητήσεις αυτές της Βουλής μου θυμίζουν ότι είμαστε κάπου στην Γέφυρα των Στεναγμών και στη Λίμνη των Δακρύων, από όλες τις πτέρυγες και από μας βεβαίως, αλλά από μία διαφορετική οπτική», τόνισε και πρόσθεσε:

«Γίνεται λόγος για τις τεράστιες θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης. Και βάζω το εξής ερώτημα. Έχετε δει στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που είναι ο ηγέτης του ενός πόλου, να γίνεται λόγος για ανάκτηση των απωλειών; Έστω σε ένα σχετικό βάθος χρόνου. Καμία τέτοια τοποθέτηση. Έχετε δει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η κορυφή του άλλου πόλου, να υπάρχει θέση για ανάκτηση των απωλειών; Κανένας λόγος».

«Το 2012 έγινε μία αλλαγή στον πολιτικό συσχετισμό στην Ελλάδα. Και αν θέλετε, τηρουμένων των αναλογιών, μία ανάλογη έγινε και το ’81. Και μάλιστα το ’81, ανεξάρτητα από την γνώμη που είχαμε και έχουμε για το ΠΑΣΟΚ αυτή η αλλαγή ήρθε σαν συνέπεια μεγάλων λαϊκών αγώνων», υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι «αν έρθει στην εξουσία δεν πρόκειται να είναι προϊόν αγώνων, προϊόν κάλπης θα είναι».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ‘μέσα στην ΕΕ, εμείς διαθέτουμε τον γητευτή των λιονταριών μέσα στην ΕΕ και θα γοητεύσουμε τα funds τους πιστωτές’. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο City του Λονδίνου για να καθησυχάσει τους επενδυτές», ανέφερε.

«Αν υπήρχε άνεμος αριστερής αλλαγής στην Ελλάδα ο λαός λογικά θα έπρεπε να ετοιμάζεται για τη σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα και με την ΕΕ. Υπάρχει όμως νηνεμία παρά το γεγονός ότι ο λαός βράζει. Οι εκλογές που θα έρθουν θα νομιμοποιήσουν μια αντιλαϊκή πολιτική. Τίποτα παραπάνω», επεσήμανε.

 

Κουβέλης: Αδήριτη ανάγκη η εθνική συνεννόηση

«Δεν συναινούμε στη συνέχιση των ίδιων συντηρητικών πολιτικών της μονόπλευρης λιτότητας. Καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

O Φώτης Κουβέλης από το βήμα της Βουλής έδωσε έμφαση σε μία εθνική συμφωνία για τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας, χαρακτηρίζοντάς την αδήριτη ανάγκη.

«Οι εκλογές πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια δημοκρατική διαδικασία, μέσα από την οποία ο λαός επιλέγει το περιεχόμενο της πολιτικής που πρέπει να ασκηθεί. Δεν είναι οι εκλογές το κακό», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θεωρούμε την εθνική συνεννόηση για τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας, όπως είναι το χρέος και οι εθνικές μας υποθέσεις, αδήριτη ανάγκη και επιβεβλημένη πολιτική συμπεριφορά των πολιτικών δυνάμεων, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση».

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να εργάζεται για αλλαγή πορείας της χώρας με μια προοδευτική διακυβέρνηση. που θα διαπραγματευτεί, όπως είπε, με ουσιαστικό τρόπο για μια πολιτική εξόδου από την κρίση η οποία θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε το στόχο της διαπραγμάτευσης αναγνωρίζοντας πάντως τις δυσκολίες που υπάρχουν ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν μονομερείς ενέργειες.

«Το δίπολο των επιλογών έτσι όπως διαμορφώνεται για τον ελληνικό λαό δεν μπορεί να είναι ούτε οι μονομερείς ενέργειες προς τους δανειστές ούτε η υποχώρηση σε νέες ακραίες και κοινωνικά απαράδεκτες απαιτήσεις. Δεν προκρίνουμε μονομερείς ενέργειες και αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Η διεκδίκηση της λύσης πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας και τη δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες η «Ιφιγένεια» της ευρωζώνης που τιμωρείται προς παραδειγματισμό των υπολοίπων», υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης.

«Η Δημοκρατική Αριστερά επιδιώκει να συμβάλει στα καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος του λαού και της χώρας. Αγωνίζεται για μια πολιτική αλλαγή με ασφάλεια, σταθερότητα και σύγχρονες προοδευτικές λύσεις», κατέληξε.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ