Bloomberg: Ο Τσίπρας επικαλείται το προηγούμενο της Γερμανίας για τη διαγραφή

Bloomberg: Ο Τσίπρας επικαλείται το προηγούμενο της Γερμανίας για τη διαγραφή

«Τέσσερις μήνες πριν στοχεύσει στην πρωθυπουργία της Ελλάδας» αναφέρει σε σημερινό του άρθρο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, «ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί το παράδειγμα της ελάφρυνσης του χρέους της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του για μία διαγραφή των υποχρεώσεων της χώρας του προς τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

«Ενώ η γενναιοδωρία επεκτάθηκε στη Γερμανία, η Γερμανία αρνείται να επεκτείνει την ίδια γενναιοδωρία» δήλωσε ο  ηγέτης της αντιπολίτευσης σε ομιλία του στην Αθήνα, αναφερόμενος στη συμφωνία του 1953 για τη διαγραφή του 50% του εξωτερικού χρέους της Γερμανίας.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα» και  θέλει η ΕΚΤ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να κουρέψουν το ελληνικό χρέος, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες που είχαν οι ιδιώτες πιστωτές το 2012.

Η Ελλάδα, σημειώνει το Bloomberg, βρίσκεται σε αδιέξοδο στις συνομιλίες με τους επίσημους πιστωτές της και ο Τσίπρας στοχεύει «να επιβάλει πρόωρες εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους και δηλώνει ότι δεν θα αναγνωρίσει οποιεσδήποτε δεσμεύσεις αναλάβει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς».

Ο Τσίπρας κατηγορεί για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας και την αδυναμία της Ελλάδας να έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές ομολόγων την λιτότητα που έχει επιβληθεί από τη Γερμανία και τα υπερβολικά επίπεδα χρέους ακόμη και μετά το μεγαλύτερο κούρεμα στην ιστορία. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σήμερα ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεν έχουν τηρήσει τη δέσμευση που ανέλαβαν το Νοέμβριο του 2012 για παροχή ελάφρυνσης χρέους.

«Η Ελλάδα δεν είναι η μόνο χώρα της Ευρώπης με υψηλό χρέος» δήλωσε ο Τσίπρας. «Έχουμε προτείνει, ως πρώτο βήμα, τη διεξαγωγή μίας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, ακολουθώντας το παράδειγμα της διάσκεψης του Λονδίνου το 1953. Αυτή αποφάσισε την αναδιάρθρωση του γερμανικού χρέους και έθεσε τις βάσεις για τη μεταπολεμική ανάπτυξη της Γερμανίας».

 

Διαβάστε επίσης

La Repubblica: Ο Τσίπρας ρίχνει τους αντιευρωπαϊκούς τόνους

Βούλτεψη: Ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται εναντίον της χώρας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ