Διάβημα και ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον Ρωμανό

Διάβημα και ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον Ρωμανό

Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα του κρατουμένου Νίκου Ρωμανού, ο οποίος επί 22 ημέρες βρίσκεται σε απεργία πείνας, διεκδικώντας το δικαίωμά του στη μόρφωση, καταθέτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.

«Ο Νίκος Ρωμανός κινδυνεύει να χάσει τη μάχη για τη ζωή, επειδή εξαναγκάζεται, σε συνθήκες κράτησης, να διεκδικήσει με αυτόν τον τρόπο, τη δίκαιη μεταχείρισή του και την πρόσβαση στη μόρφωση.

Ο βουλευτής καλεί τον υπουργό να έρθει στην Βουλή να δώσει εξηγήσεις για  τη στάση της Πολιτείας η οποία δεν τηρεί τους νόμους τους οποίους η ίδια έχει θεσπίσει και να παρέμβει, ώστε να αποκατασταθεί η ισονομία και να γίνει σεβαστό το δικαίωμα του κρατουμένου στη ζωή και στη μόρφωση», επισημαίνει ο κ. Κουράκης.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Προς  τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Θα επιτρέψει το ελληνικό κράτος να κινδυνεύσει η ζωή ενός νέου ανθρώπου, του Νίκου Ρωμανού, επειδή διεκδικεί το νόμιμο δικαίωμά του να σπουδάσει;

Κύριε Υπουργέ, ο Νίκος Ρωμανός, κρατούμενος, απεργός πείνας επί 22 ημέρες, διεκδικεί το δικαίωμά του να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής στην οποία εισήχθη μετά από εξετάσεις. Γνωρίζετε ότι με μια πρωτοφανή εισαγγελική εντολή, της 10ης Νοεμβρίου 2014, η ελληνική δικαιοσύνη αποποιείται την  ευθύνη της, που προκύπτει  από την άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών στον Νίκο Ρωμανό.

Μετά τη βράβευσή του από εσάς, κ. Υπουργέ και την επιβράβευσή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακολούθησε η αυτοαναιρετική και εκδικητική άρνηση της Πολιτείας να ασκήσει το ρόλο της και να νοηματοδοτήσει  θετικά το  περιεχόμενο της έννοιας του σωφρονισμού. Ο Νίκος Ρωμανός κινδυνεύει να χάσει τη μάχη για τη ζωή, επειδή εξαναγκάζεται, σε συνθήκες κράτησης, να διεκδικήσει με αυτόν τον τρόπο, τη δίκαιη μεταχείρισή του και την πρόσβαση στη μόρφωση.

Επειδή ο χρόνος είναι πλέον πολύτιμος για τη ζωή του κρατουμένου απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού και επειδή το ζήτημα, όπως έχει εξελιχθεί, είναι κατεξοχήν πολιτικό

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

Θα παρέμβετε με το θεσμικό σας ρόλο, για να αποκατασταθεί η ισονομία και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Νίκου Ρωμανού  πριν είναι πολύ αργά;».

Επίσης, οι βουλευτές Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπεύθυνη της Επιτροπής Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και Βασιλική Κατριβάνου, μέλος της ανωτέρω Επιτροπής και της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής, πραγματοποίησαν σήμερα διάβημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος ήδη βρίσκεται στην 22η ημέρα απεργίας πείνας και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Γεννηματά, διεκδικώντας το δικαίωμα να σπουδάσει στο ΤΕΙ όπου πέτυχε, μετά από Πανελλαδικές Εξετάσεις και βραβεύθηκε μάλιστα για αυτό από την Πολιτεία.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισαν ότι σε μία ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να τίθεται σε διακύβευση η ανθρώπινη ζωή για το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση. Τόνισαν ότι δοκιμάζεται η αξιοπιστία της Πολιτείας, η οποία οφείλει στον Νίκο Ρωμανό τη δίκαιη και ανθρώπινη μεταχείριση που κάθε κράτος δικαίου εγγυάται στους πολίτες του. Τέλος, επισήμαναν ότι η κρισιμότητα της κατάστασης του Νίκου Ρωμανού σε συνδυασμό με την κρισιμότητα και τους συμβολισμούς των ημερών, με επικείμενη τη συμπλήρωση, στις 6 Δεκέμβρη, 6 ετών από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού στα χέρια του φίλου του Νίκου Ρωμανού, ανήμερα της γιορτής του, δεν αφήνουν σε κανέναν περιθώριο να εθελοτυφλεί ή να κωλυσιεργεί.

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσαν τη θέση ότι η μέχρι σήμερα άτεγκτη και ανυποχώρητη στάση της Πολιτείας τόσο απέναντι στο Νίκο Ρωμανό όσο και απέναντι στον Ηρακλή Κωστάρη, αλλά και σε κάθε κρατούμενο που θυσιάζει την υγεία και διακινδυνεύει τη ζωή του, διεκδικώντας το αυτονόητο, δεν ανταποκρίνεται στις επιταγές συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική επανένταξη, αλλά στοιχειοθετεί εκδικητική συμπεριφορά εξουθένωσης και ισοπέδωσης της ανθρώπινης ύπαρξης, που τορπιλίζει την προοπτική οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ κρατουμένου και Πολιτείας.

Διαβάστε επίσης:

ΦΩΤΟ-Ο Ρωμανός από το νοσοκομείο Γεννηματάς

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ