ΑΝΕΛ:Ανήθικο το σχέδιο νόμου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

ΑΝΕΛ:Ανήθικο το σχέδιο νόμου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με αφορμή τις διατάξεις του νομοσχέδιου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο επέρχονται αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας Πολιτικής Τεκμηρίωσης των ΑΝΕΛ,  με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που “ετοιμάζεται να περάσει η κυβέρνηση:

 -μπαίνει ταφόπλακα στην ιδιωτική περιουσία, υπέρ των Τραπεζών και ολοκληρώνεται η αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας, όπως εξαρχής είχαν σχεδιάσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις,

– καταργείται ο θεσμός της δίκαιης δίκης,

 – πλήττεται βάναυσα το δικηγορικό λειτούργημα”.

“Η Κυβέρνηση λίγες μόλις ημέρες μετά την εμφάνιση στη Βουλή ενός «ανθρωποκτόνου» και εξοντωτικού νομοθετήματος για τα «κόκκινα» δάνεια, φέρνει αιφνιδιαστικά τώρα ένα άλλο ανήθικο σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας” αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ΑΝΕΛ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με απλά λόγια, μεταξύ άλλων, με αυτό η Κυβέρνηση:

“Βάζει παράβολα ακόμη και 200, 300, 400 € ως προϋπόθεση για άσκηση εργατικών δικαιωμάτων, δυσχεραίνοντας υπέρμετρα την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και αφήνοντας τον εργαζόμενο απροστάτευτο.

Καταργεί τη δυνατότητα του οφειλέτη να αμυνθεί με ουσιαστικά στοιχεία κατά της εκτέλεσης εις βάρος του από τους δανειστές του, που σε αυτή τη κοινωνική συγκυρία είναι κυρίως Τράπεζες.

Βγάζει σε πλειστηριασμούς τις περιουσίες των πολιτών, που οφείλουν (σε αυτήν την συγκυρία κυρίως σε Τράπεζες) μέσα σε 14 μόλις ημέρες μετά τον πρώτο (άγονο) πλειστηριασμό, και στο μισό της αντικειμενικής αξίας, του οποίου επίσης διαφαίνεται πρόθεση περαιτέρω μειώσεως, χωρίς να έχει ο πολίτης τη δυνατότητα να απευθυνθεί στο Δικαστήριο, για να ελέγξει την τιμή του πλειστηριασμού και χωρίς να απαιτούνται νέες διατυπώσεις δημοσιότητας. Αυτό θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικό ξεπούλημα και της ιδιωτικής περιουσίας σε ξένους οίκους real estate και σε ξένα funds.

Επιτρέπει πολλαπλές και παράλληλες κατασχέσεις του ίδιου περιουσιακού στοιχείου και κατ’ επέκταση πολλαπλές και παράλληλες διαδικασίες πλειστηριασμών σε βάρος των οφειλετών, που θα αδυνατούν παντελώς έτσι να αμυνθούν, διότι δεν θα έχουν ούτε τα χρήματα, ούτε το χρόνο, για να αμυνθούν έναντι κάθε ενός των δανειστών τους.

Με άλλα λόγια κάθε Τράπεζα, ή άλλος δανειστής, θα μπορούν να κινούν, ο καθένας, την δική του κατάσχεση και πλειστηριασμό, παράλληλα και συγχρόνως με άλλες κατασχέσεις του ιδίου περιουσιακού στοιχείου από άλλη τράπεζα, ή εν γένει δανειστή.

Ενεργοποιεί πλειστηριασμούς και στις πρώτες ήμερες Σεπτεμβρίου, το οποίο μέχρι σήμερα απαγορεύεται, ενώ παράλληλα «τρέχουν» οι προθεσμίες ανακοπών και μέσα στον Αύγουστο, ώστε να αιφνιδιάζονται απόλυτα οι πολίτες και να ευνοούνται οι οργανωμένοι δανειστές, δηλαδή οι Τράπεζες.

Τέλος καταργεί ουσιαστικά την εξέταση μαρτύρων στα δικαστήρια και έτσι ευτελίζεται η αποδεικτική διαδικασία και πλήττεται η ασφάλεια του δικαίου και η εμπιστοσύνη στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης”.

 

“Έτσι το φερόμενο προς ψήφιση νομοθέτημα διέπεται από τρεις κυρίαρχες κατευθυντήριες γραμμές.

Η πρώτη αφορά στην ελάττωση των αμυντικών δικονομικών δικαιωμάτων των οφειλετών  και στην επικίνδυνη και αυθαίρετη μείωση των τιμών των ακινήτων κατά τους πλειστηριασμούς.

Η δεύτερη αφορά στην κατάργηση της εξέτασης μαρτύρων στο ακροατήριο των πολιτικών δικαστηρίων, με αποτέλεσμα να καθίσταται άνευ ουσιαστικού περιεχομένου η αποδεικτική διαδικασία και να αποξενώνεται ο  Δικαστής  από θεμελιώδη στοιχεία της υποθέσεως  που καλείται να δικάσει.

Η τρίτη αφορά στη δυσχέρανση της πρόσβασης στη Δικαιοσύνη των πιο αδύναμων οικονομικά ομάδων πολιτών.

Και οι τρεις αυτές κατευθυντήριες γραμμές, οδηγούν ξεκάθαρα στην παραβίαση της Αρχής της Δίκαιης Δίκης και επιφέρουν καίριο πλήγμα στον πυρήνα του δικαιώματος του άρθρου 20 του Συντάγματός μας, περί παροχής εννόμου προστασίας στον πολίτη” προσθέτει η Γραμματεία Πολιτικής Τεκμηρίωσης του κόμματος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ