Κουτσούμπας: Τον Μάρτιο θα έχουμε εκλογές

Κουτσούμπας: Τον Μάρτιο θα έχουμε εκλογές

Την εκτίμηση ότι με τα υπάρχοντα, σήμερα, στοιχεία δεν φαίνεται να συγκεντρώνεται ο αριθμός των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οπότε «λογικά τον Μάρτιο θα πρέπει να έχουμε εκλογές», διατύπωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ασχέτως του πότε θα λήξει η διαπραγμάτευση εκείνο που πρέπει να απασχολήσει τον λαό είναι πως «ακόμα και αν μείνει στο παρελθόν η λέξη μνημόνιο θα εξακολουθούν να υπάρχουν όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν» και «βεβαίως θα υπάρχουν τα μνημόνια διαρκείας, επιτήρηση μόνιμη, νέα μέτρα, προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών».

«Δεν υπάρχει περίπτωση καμία κυβέρνηση να πει ότι δεν θα κάνω τις μεταρρυθμίσεις που έχει στις κατευθύνσεις της η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ», τόνισε, προσθέτοντας ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν διαφορετικό μείγμα διαχείρισης, αλλά συμφωνούν στη διαπραγμάτευση του χρέους, καθώς αμφότεροι το αναγνωρίζουν, και σημείωσε ότι είτε «κούρεμα» του χρέους, είτε «επιμήκυνσή» του, για τον ελληνικό λαό θα σημαίνει και πάλι αντιλαϊκά μέτρα.

Ανέφερε, επίσης, ότι το κόμμα του ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι λόγω «εμμονής» αλλά διότι «τη ΝΔ, την κυβέρνηση, την έχουμε γνωρίσει, την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχουμε γνωρίσει και πρόκειται να τη γνωρίσουμε, και βεβαίως το θέμα είναι να μην τη γνωρίσουμε άσχημα, με άσχημες επιπτώσεις για τον λαό μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις κατακτήσεις της ελληνικής δημοκρατίας, 41 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει επανάπαυση στις δάφνες του παρελθόντος και πρόσθεσε ότι από τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα οι δημοκρατικές ελευθερίες πάσχουν στην Ελλάδα.

Επίσης, ο κ. Κουτσούμπας απέρριψε τα λεγόμενα περί «χούντας σήμερα» καθώς αυτοί που το λένε «δεν πρέπει να έζησαν τη δικτατορία». «Είναι διαφορετικό ζήτημα η ανάλυση του ΚΚΕ ότι υπάρχει δικτατορία του κεφαλαίου», η οποία «θα πρέπει να ανατραπεί και να υπάρξει πραγματική δημοκρατία, αυτό που λέμε ο εργάτης να συμμετέχει σ’ αυτήν τη διαδικασία» σε όλους τους τομείς, «μέσα από γενικές συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς». Σε ερώτηση δε αν το ΚΚΕ αναγνωρίζει και σέβεται το σημερινό πολίτευμα, είπε: «Το αναγνωρίζεις ή όχι, συμφωνείς ή δε συμφωνείς δε σημαίνει τίποτα εφόσον υπάρχει. Το θέμα είναι πώς παλεύεις, για το τι κάνεις. Θέλεις να μείνει έτσι όπως είναι, θέλεις να κάνεις μικρές τροποποιήσεις δήθεν για να το διορθώσεις ή θα πας για να το ανατρέψεις συνολικά; Εμείς είμαστε με την τελευταία εκδοχή».

Για το ενδεχόμενο ενίσχυσης κάποιων δημοκρατικών θεσμών από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα κάνει περισσότερα πράγματα από τα ήδη γνωστά τα τελευταία χρόνια, τόνισε ότι έχει ολοκληρωθεί η σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει αποστασιοποιηθεί ακόμα και από θέσεις που τουλάχιστον είχε ως προγραμματικά ντοκουμέντα ή τις έλεγε ως συνθήματα, και ανέφερε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αρχίσει τις δεσμεύσεις απέναντι στον ΣΕΒ, στο ΔΝΤ, στην Κομισιόν, στην ΕΚΤ, και ότι πλέον βρίσκεται σε ανοικτή συνομιλία με δυνάμεις που δεν έχουν σχέση με το εργατικό-λαϊκό κίνημα και είναι αντίθετες στα λαϊκά συμφέροντα.

Σε ό,τι αφορά τον «διαχωρισμό του κ. Τσίπρα από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία» ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η δική του «ανάγνωση» της δήλωσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως υπάρχει μια «νέα αριστερά που μπορεί να πάρει τη θέση της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας όπως είναι τώρα το ΠΑΣΟΚ», η οποία θα είναι φτιαγμένη με τα ίδια υλικά. «Οι ίδιοι άνθρωποι είναι», είπε αναφερόμενος σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για το «ενδεχόμενο “σεισμού” στην Ευρώπη με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» είπε «σεισμός θα γινόταν μόνο αν οι λαοί ξεσηκώνονταν και έπαιρναν αμπάριζα όλες τις παλιές πολιτικές και την τάξη που βρίσκεται στην εξουσία».

Ερωτηθείς για το ότι το ΚΚΕ «φαίνεται στάσιμο», είπε κ. Κουτσούμπας ότι έχει σημασία το ποιοτικό στοιχείο, που συνίσταται στο γεγονός ότι ένας κόσμος, παρόλο ότι δεν έχει καταλήξει στη συμπαράταξη με το ΚΚΕ, εντούτοις εκφράζει την εμπιστοσύνη του στο κόμμα, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην δύναμή τους να αλλάξουν τα πράγματα και αυτό πρέπει να σκεφθούν και στις επόμενες εκλογές.

«Σήμερα δεν κρίνεται ποια κυβέρνηση με ποιον πυρήνα, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ κλπ, θα είναι σε επόμενη κυβέρνηση, αυτό που κρίνεται είναι αν θα μπορέσει ο ίδιος ο λαός, το εργατικό-λαϊκό κίνημα να γίνει πραγματικά αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα, για να μπορέσει να έχει την εξουσία αύριο ο λαός, η εργατική τάξη, όχι το ΚΚΕ γενικά. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ισχυρό ΚΚΕ», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν στόχος του ΚΚΕ είναι να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, είπε: «Όχι. Αξιωματική αντιπολίτευση και εξουσία να γίνει η εργατική τάξη, ο λαός».

 

Διαβάστε επίσης

Το μήνυμα του Κουτσούμπα για το Πολυτεχνείο

ΒΙΝΤΕΟ-Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση κόβει και ράβει νέους αντιλαϊκούς νόμους

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ