Τσίπρας: Πολύ σύντομα θα υπάρξει πολιτική αλλαγή

Τσίπρας: Πολύ σύντομα θα υπάρξει πολιτική αλλαγή

 

Την πεπόιθηση ότι σύντομα θα υπάρξει στην Ελλάδα πολιτική αλλαγη, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στη Μαδρίτη, έπειτα από την συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας Κάγιο Λάρα και τον γ.γ. του ΚΚ Ισπανίας και πρόεδρο της ΚΟ της Ενωμένης Αριστεράς Χοσέ Λουίς Θεντέγια. Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα:

«Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι για μια ακόμα φορά στη Μαδρίτη, ανάμεσα σε φίλους και συντρόφους. Με τον Cayo, με τον Jose Luis, με τον Alverto, μας ενώνουν κοινές ιδέες, κοινές αγωνίες, κοινοί αγώνες και κοινά οράματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ενωμένη Αριστερά είναι δυο κόμματα που βαδίζουν παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια. Στο πλαίσιο του ΚΕΑ, δώσαμε μαζί τον αγώνα για τις Ευρωεκλογές, δίνουμε μαζί τον αγώνα στην Ελλάδα, στην Ισπανία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, για να πολεμήσουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κοινωνικής αδικίας, της λιτότητας, που γεννούν φτώχεια κι ανεργία.

Είναι μεγάλη η χαρά μου να βλέπω και να συνειδητοποιώ ότι στον ευρωπαϊκό νότο οι κοινωνικοί και πολιτικοί συσχετισμοί έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν. Οι πολιτικές δυνάμεις που εμπνεύστηκαν, εφήρμοσαν, υλοποίησαν προγράμματα σκληρής, αδιέξοδης και αυτοκαταστροφικής λιτότητας αρχίζουν σιγά σιγά να γίνονται παρελθόν. Διότι, η πολιτική της λιτότητας δεν μπορεί πια να γίνει ανεκτή από τους λαούς στις χώρες στις οποίες δημιούργησε στρατιές ανέργων και φτωχών, στρατιές απελπισμένων. Αλλά, τώρα πια, δημιουργεί και στρατιές πολιτών αποφασισμένων να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Και είμαι βέβαιος ότι η στρατηγική της λιτότητας για την Ευρώπη θα βρει τέλος μέσα από την πολιτική και κοινωνική αλλαγή στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, στην Ιρλανδία, αργότερα και σε χώρες του ευρωπαϊκού κέντρου. Διότι αυτή η στρατηγική είναι αδιέξοδη, είναι κοινωνικά άδικη, είναι στρατηγική που διαιρεί την Ευρώπη, αποξενώνει τους λαούς της, ενώ εμείς θέλουμε να ξαναενώσουμε την Ευρώπη.

Τώρα, επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω ένα κακό κι ένα καλό νέο από την Ελλάδα. Το κακό νέο είναι ότι, ακόμα, στην Ελλάδα κυβερνούν δυο κόμματα που δεν έχουν καμία ανοχή στον ελληνικό λαό, που είναι μειοψηφικά, και που θέλουν να συνεχίζουν να εφαρμόζουν πολιτικές μνημονίου. Και δεν ξέρω αν πρέπει κανείς να κλάψει ή να γελάσει αλλά, αυτά τα κόμματα, παρότι δημιούργησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια 1,5 εκατομμύρια άνεργους και 3 εκατομμύρια φτωχούς, σήμερα πανηγυρίζουν γιατί –λέει- φέρανε την ανάπτυξη. Ενώ η κοινωνία στενάζει.

Το καλό νέο, όμως, είναι ότι πολύ σύντομα στην Ελλάδα θα υπάρξει πολιτική αλλαγή, κι ότι το 2015 θα σταματήσει στην Ευρώπη η λιτότητα από την Ελλάδα κι από μια αριστερή, ριζοσπαστική, προοδευτική κυβέρνηση, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το λέω αυτό μετά βεβαιότητος, διότι πια η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά έχει χάσει κάθε κύρος και αξιοπιστία στον ελληνικό λαό. Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να διαχειριστεί με την τρόικα ούτε τους νόμους που η ίδια ψηφίζει, κι έρχεται μέσα σε λίγες μέρες να τους αλλάξει, παίρνοντας μάλιστα μόλις 147 ψήφους στο κοινοβούλιο, δεν μπορεί να δίνει καμία αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι μπορεί να διαπραγματευτεί με την τρόικα το μεγάλο και κρίσιμο θέμα του χρέους. Κι επειδή εμείς γνωρίζουμε ότι το ζήτημα του χρέους δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης, γι’ αυτό και συγκροτούμε συμμαχίες με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα, όμως, στην περιφέρεια και στο νότο, ώστε να διεκδικήσουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, μέσα από την ριζική απομείωση του χρέους, και, βεβαίως, από την διεκδίκηση ευρωπαϊκών αναπτυξιακών κονδυλίων, προκειμένου να ξαναγυρίσει στην Ευρώπη η κοινωνική συνοχή, η ισόρροπη ανάπτυξη».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ