Κούρκουλας: Φάγαμε τον γάιδαρο, μας μένει η ουρά

Κούρκουλας: Φάγαμε τον γάιδαρο, μας μένει η ουρά

Οι καθυστερήσεις που οφείλονται καθαρά στην ελληνική πλευρά, για την ίδρυση του λεγόμενου Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη, στο πρότυπο της γερμανικής τράπεζας KfW, είναι το μόνιμο μελανό σημείο των συναντήσεων της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης από τότε σχεδόν που ξεκίνησε το 2010. Αυτή τη φορά ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, είχε καλά νέα. Στον τέταρτο γύρο διαβουλεύσεων με υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες έξι υπουργείων από τις δύο χώρες ο Δημήτρης Κούρκουλας, που είχε και τον συντονισμό της συνάντησης, είπε ότι από του χρόνου το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη θα ξεκινήσει να λειτουργεί, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά στην ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Προστιθέμενη αξία της συνάντησης

«Αυτό που εμείς προσπαθούμε να επιταχύνουμε όσο μπορούμε, είναι η σύσταση του Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη που αναμένεται να λειτουργήσει τους επόμενους μήνες για να παρέχει ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέσα στην εβδομάδα θα υιοθετηθεί από τη Βουλή η τελευταία νομοθετική ρύθμιση που αφορά σε κάποια φορολογικά ζητήματα του Ινστιτούτου, κι αυτό είναι μια πολύ καλή αρχή. Σιγά σιγά θα επεκτείνει τις δράσεις του και για συμμετοχή σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, όχι μόνο για την εξυπηρέτηση δανείων, αλλά και στη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο».

Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών μιλώντας στη Deutsche Welle έκανε θετική αποτίμηση των συναντήσεων στο Βερολίνο. «Η εταιρική σχέση εξελίσσεται πολύ θετικά σε τομείς όπως η καινοτομία και η έρευνα. Από το 2013 υπάρχουν δράσεις σε τρεις διαφορικούς τομείς και νομίζω ότι αυτό είναι ενδεικτικό του δυναμισμού ορισμένων νέων ελληνικών επιχειρήσεων που εξειδικεύονται σε τομείς καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας. Εκείνο το πεδίο είναι πολύ λαμπρό για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Γερμανία. Στο θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας έχουν γίνει πολλές κοινές δράσεις και έχει παραχθεί αποτέλεσμα εντυπωσιακό».

Στην Ελλάδα του χρόνου ο Γκάμπριελ

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε για πρώτη φορά στην προώθηση των εξαγωγών και τη δυνατότητα περεταίρω συνεργασίας με τη βοήθεια γερμανικής τεχνογνωσίας. Επ’ αυτού ο Δημήτρης Κούρκουλας προανήγγειλε επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στην Αθήνα, τέλος της άνοιξης του 2015, με μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών για την προώθηση του στόχου. Η προσέλκυση επενδύσεων δεν εξαντλείται μόνο στη ρευστότητα της οικονομίας και σε επισκέψεις επιχειρηματιών, παραδέχθηκε ο Έλληνας αξιωματούχος, αλλά χρειάζεται κλίμα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας «σε πολύ μεγάλο βαθμό». «Οι προοπτικές υπάρχουν, αρκεί να μην έχουμε πολιτικές ή άλλες αναταράξεις. Εξυπακούεται ότι η Δημοκρατία θα συνεχίσει να λειτουργεί, αρκεί να γίνει με τρόπο που να μην επηρεάζει αρνητικά την οικονομία» υπογράμμισε ο κ. Κούρκουλας.

Για την περίοδο μέχρι την 8η Δεκεμβρίου, που θα ληφθούν αποφάσεις για έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, ο Δημήτρης Κούρκουλας συνιστά αποδραματοποίηση της κατάστασης. «Έχουμε φάει τον γάιδαρο, μας μένει η ουρά, και δεν νομίζω ότι θα κολλήσουμε στην ουρά. Εκτός αν οι ίδιοι δείξουμε τάσεις αυτοκτονίας. Νομίζω ότι και οι εταίροι μας αναγνωρίζουν τις θυσίες και τα επιτεύγματα ιδίως στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά όχι μόνο, και σε θέματα μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης. Το θέμα των μεταρρυθμίσεων θα συνεχίσει να είναι πρωταρχικό, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Όλη η Ευρώπη λειτουργεί σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και χωρίς συνεχείς μεταρρυθμίσεις που να εξασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα, καμιά χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει στο σημερινό κόσμο».

Πηγή: Deutsche Welle

 

Διαβάστε επίσης:

ΒΙΝΤΕΟ-Κουτσούκος: Δεν θα ψηφίσουμε αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου

Τάγματα εφόδου από το 1996 είχε η Χρυσή Αυγή

ΑΝΕΛ-Κατάθεση τροπολογιών για μικρομολογιούχους και “κόκκινα” δάνεια

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ