“Στηρίζουν” Παπακωνσταντίνου

Το «μπαλάκι» στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου πετούν ο πρώην επίτροπος Οικονομικών κ. Χοακίν Αλμούνια και ο πρόεδρος της Eurostat κ. Βάλτερ Ράντερμαχερ, στηρίζοντας τον πρώην τσάρο της Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου σε ότι αφορά τις ενέργειές του για τη διαμόρφωση του ελλείμματος του 2009.

Αλμούνια και Ραντερμάχερ απέστειλαν απαντητικές επιστολές τους στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής σχετικά με τον τρόπο διαμόρφωσης του ελλείμματος της χώρας μας το 2009 καθώς και τα στατιστικά στοιχεία που έστειλε η Ελλάδα στη Eurostat.

Έτσι, στην επιστολή του ο Χοακίν Αλμούνια, αναφέρει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προεκλογικά γνώριζε ότι το έλλειμμα θα ήταν τελικά διψήφιο, ενώ υπογραμμίζει ότι παρότι δεσμεύεται από το νόμο διέκοψε τη δημοσίευση των μηνιαίων δεδομένων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το θέρος του 2009.  “Σε σημείωμα προς το Eurogroup, της 2ας Ιουλίου 2009, η Επιτροπή επισήμανε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2009 απέκλινε σημαντικά από τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους και ότι αν συνεχιστούν οι τάσεις αυτές καθ’ όλο το έτος το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης θα υπερβεί το 10% του ΑΕΠ, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τον επίσημο ετήσιο στόχο για το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης 5% του ΑΕΠ”, επισημαίνεται στην επιστολή.

Αντίθετα, ο κ. Αλμούνια στηρίζει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αναφέροντας ότι αντιλήφθηκε γρήγορα το ενδεχόμενο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί  στόχοι  έως τα τέλη του έτους. «Ο Υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου μου έστειλε επιστολή στην οποία περιέγραφε τα μέτρα που είχαν ληφθεί σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου του Απριλίου».

Και ο Βάλτερ Ράντερμαχερ από την πλευρά του, αναφέρεται σε «συνεχή» , όπως τα χαρακτηρίζει, προβλήματα στα ελληνικά στατιστικά δημοσιονομικά δεδομένα στην περίοδο 2004-2010. Στη συνέχεια, όπως σημειώνει τα πράγματα βελτιώθηκαν. «Τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία από τον Νοέμβριο του 2010 δημοσιεύτηκαν χωρίς επιφυλάξεις και αυτό αντανακλά το βαθμό σημαντικής βελτίωσης που σημειώθηκε στα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία», τονίζει. Την ίδια στιγμή, επιρρίπτει εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Μανώλη Κοντοπυράκη. «Την αποκλειστική ευθύνη για την διαδικασία παραγωγής στατιστικών στοιχείων την έχει ο επικεφαλής του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου», επισημαίνει, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι «την ευθύνη για τις προβλέψεις την έχει συνήθως το Υπουργείο Οικονομικών».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ