ΣΥΡΙΖΑ:Σκοτεινά σημεία στη ρύθμιση για τα “κόκκινα” δάνεια

ΣΥΡΙΖΑ:Σκοτεινά σημεία στη ρύθμιση για τα “κόκκινα” δάνεια

 

Για πολλά «σκοτεινά σημεία» στη νομοθετική παρέμβαση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια για τα επιχειρηματικά δάνεια και την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων, λίγο πριν αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κάνει λόγο το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η περίφημη νομοθετική παρέμβαση του Δένδια, μόλις πριν αποχωρήσει από το Υπουργείο Ανάπτυξης για το Εθνικής Άμυνας, διαφημίζεται ότι αντιμετωπίζει τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, ενώ αποτελεί έναν ακόμη πρόχειρο σχεδιασμό χωρίς καμιά πιθανότητα επιτυχίας, γι αυτό και διάλεξαν να κατατεθεί ως εκπρόθεσμη τροπολογία για να μη συζητηθεί επαρκώς στη Βουλή” τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα χαρακτηριστικά του νομοθετήματος είναι,  επισημαίνει, “ότι πρόκειται για οριζόντια μέτρα, που δεν θα προσφέρουν καμία ανακούφιση στους πραγματικά αδύνατους και στους μη έχοντες, εκχωρείται η πλήρης δικαιοδοσία στις τράπεζες για τη διαχείριση όχι μόνο του χρέους αλλά και του σχεδιασμού του παραγωγικού χάρτη της χώρας, ενώ μεταφέρει τα βάρη από τις διαγραφές, που θα προσδιορισθούν από τις τράπεζες, στους έλληνες φορολογούμενους”.

“Τα ερωτηματικά και σκοτεινά σημεία για τις ρυθμίσεις των επιχειρηματικών δανείων και την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων, που δημιουργεί, είναι πολλά, αλλά είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι πρόκειται για απολύτως τραπεζοκεντρικές λύσεις που δεν λύνουν τα προβλήματα αλλά εξυπηρετούν τη διαπλοκή, τους τραπεζίτες και τις πελατειακές σχέσεις.

Φαίνεται ότι οι τράπεζες θα αποφασίζουν την ταχεία εκκαθάριση των επιχειρήσεων, που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, χωρίς όμως να ορίζονται αντικειμενικά κριτήρια βιωσιμότητας, που να λαμβάνουν υπόψη τη συμμετοχή του κλάδου στο ΑΕΠ για την ανάκαμψη της οικονομίας, τις θέσεις εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας και, βέβαια, τις ανάγκες της παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Χρησιμοποιείται το ιδιωτικό χρέος των επιχειρήσεων, ως μοχλός πίεσης για την αναδιάρθρωση των κλάδων και τη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής τάξης και επιχειρήσεων με κυρίαρχο το ρόλο των τραπεζών και των μετόχων τους.

Δεν είναι δυνατόν ο οφειλέτης, που έχει υποχρεώσεις στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες κ.λπ. να πληρώνει χωριστές δόσεις σε όλους τους πιστωτές, χωρίς να υπολογίζεται το διαθέσιμο εισόδημά του και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αναγκαίο ποσό για την επιβίωση της οικογενείας. Επίσης δεν είναι δυνατόν να μην θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τη βιωσιμότητα των σχεδίων αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων αλλά να εκχωρούνται υπερεξουσίες στον τραπεζικό τομέα για αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας”, συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που βασίζεται σε μια συνολική διαχείριση από έναν ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης χρέους, απαντά με τον καλύτερο τρόπο στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πρόταση ελπίδας για τον ελληνικό λαό. Μια πρόταση που βάζει στην πρώτη γραμμή τις ανάγκες και το συμφέρον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας” καταλήγει. 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ