Ο Λοβέρδος για τις καταλήψεις και τα Πανεπιστήμια-Τι είπε για τον Στύλιο

Ο Λοβέρδος για τις καταλήψεις και τα Πανεπιστήμια-Τι είπε για τον Στύλιο 

Ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για τις καταλήψεις στα σχολεία, την ένταση στα Πανεπιστήμια αλλά και τις καταλήψεις.

«Είδα το θέμα από την εφημερίδα και έχω ζητήσει επίσημη ενημέρωση. Θα το απαντήσω το θέμα με πράξη και όχι με σχόλιο», σχολίασε για το θέμα της αποβολής του μαθητή που ζήτησε την έπαρση της σημαίας κάθε εβδομάδα, όπου αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «δημοκρατία».

«Έχω τρομερή πίεση από τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια για την υποχρηματοδότηση που είναι μια πραγματικότητα τουλάχιστον 4 ετών. Λένε ότι ένα από τα μέτρα, είναι οι φοιτητές που μας δίνετε. Σας ζητάμε λιγότερους, δίνετε πάρα πολλούς», σχολίασε αρχικά ο κ. Λοβέρδος για το θέμα των φοιτητών και συνέχισε:

«Να δούμε πόσο δουλεύει το εκπαιδευτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου και να κάνουν πρωί – απόγευμα. Και αν χρειάζονται και κάποια χρήματα περισσότερα ακόμη για το 2ο εξάμηνο, να το δούμε. Αλλά επειδή και χθες φωνάζανε και τη Δευτέρα οι κοσμήτορες του Πανεπιστημίου έθεταν θέματα τους είπα, με συγχωρείτε πάρα πολύ, δεν ξέρετε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να σας δοθούν; Έχετε την εντύπωση ότι χρειάζεστε λιγότερους φοιτητές; Να καθορίζετε μόνοι σας τους εισακτέους. Αν το συμβούλιο παιδείας μου προτείνει να δοθεί αρμοδιότητα στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ να τους τη δώσω. Αντί λοιπόν αυτό το βάρος να το φέρνει μια πολιτική ηγεσία, ας αναλάβει στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και το θέμα αυτό», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των εισακτέων και συνέχισε:

«Αν τους δώσουμε την αρμοδιότητα, θα βάλλουν περισσότερους. Όταν θα έχουν την κοινωνία απέναντι, θα πάνε με την κοινωνία. Σας το υπογράφω. Εγώ δεν είμαι υπέρ της μείωσης. Επειδή δεν το μειώνω εγώ και αντιστέκομαι υπέρ των μετεγγραφών, ακούω τα εξ’ αμάξης».

Σχετικά με τις καταλήψεις στα σχολεία ο κ. Λοβέρδος σχολίασε:

«Υπάρχουν και αντιφατικά τοπικά προβλήματα. Έχω εικόνα πια. Προβλήματα κτιριακών υποδομών όπως είχαμε στο παρελθόν είναι ελάχιστα. Προβλήματα επιδιόρθωσης βλαβών είναι πολλά. Να τα αντιμετωπίσουμε όλα μαζί δεν μπορούμε. Προβλήματα κενών υπάρχουν. Την πληρότητα δεν μπορούμε να την κατακτήσουμε, την επάρκεια μπορούμε. Μου έχουν λείψει καθηγητές και δάσκαλοι για την επάρκεια, γιατί δεν είχαμε τις πιστώσεις. Είχαμε και αιτήσεις για συνταξιοδότηση αλλά και αιτήσεις για άδεια άνευ αποδοχών. Αυτό ανεβάζει το κενό στους 1.500» και συνέχισε: 

«Στο Νότιο Αιγαίο, έχω κενά σε φιλόλογο, σε μαθηματικό. Εδώ τα παιδιά έχουν δίκιο και οι συνδικαλιστές έχουν δίκιο. Για την Τράπεζα θεμάτων δεν έχουν δίκιο. Πέρυσι δόθηκαν μετά τις ευρωεκλογές, λάθος. Φέτος θα δοθούν τώρα. Αποστασιοποιούμαι από την επιλογή για κατάληψη. Εμείς δεν ζητήσαμε παρέμβαση εισαγγελέα. Ζητήσαμε μόνο για το site. Όχι για να τιμωρήσουμε, για να ξέρουμε. Είναι στην ηλικία μου ο διακινητής ή είναι ένας μαθητής; Αν είναι μαθητής, μπράβο του. Θα αναπληρωθεί ότι χαθεί αν υπάρξει διάρκεια πάνω από τρείς ημέρες και στηλιτεύουμε κάθε κομματική παρέμβαση».

Για το περιστατικό που συνέβη πριν από λίγο στη Βουλή με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Γιώργο Στύλιο, και την βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, ο κ. Λοβέρδος τόνισε:

«Δεν ξέρω τι συνέβη προηγουμένως. Εγώ στη θέση του δεν θα το έλεγα. Θα τον παρακαλούσα να επανορθώσει. Θα του ζητούσα να επανορθώσει και νομίζω ότι θα το κάνει». 

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ