Βορίδης: Χρονιά των επενδύσεων το 2015

Βορίδης: Χρονιά των επενδύσεων το 2015

 

Την πρόβλεψη ότι το 2015 θα είναι χρονιά επενδύσεων και στον τομέα της Υγείας, έκανε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Πολιτική».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αρχίζει να ενδυναμώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον και στην Υγεία», καθώς «έχει πλέον επέλθει ισορροπία στον χώρο της Υγείας, έπειτα από μια βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή».

Αναφερόμενος στην επίτευξη αυτής της ισορροπίας έφερε το παράδειγμα της συνταγογράφησης, τονίζοντας ότι «οι γιατροί, με πρώτους τους καρδιολόγους, έχουν αλλάξει τη συνταγογράφηση τόσο ποσοτικά πόσο και ποιοτικά».

Όπως εξήγησε, ήδη κατά τους δύο μήνες εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων για τη συνταγογράφηση, αυξήθηκε από 19% στο 24% η χρήση γενοσήμων.

Ο Μ. Βορίδης ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις για εξορθολογισμό των δαπανών ήταν επιβεβλημένες, «καθώς είχαμε φτάσει να έχουμε πέντε φορές περισσότερες μαγνητικές τομογραφίες απ’ όσες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Ήταν σημαντικό ώστε να υπάρξει αξιόπιστο περιβάλλον για ανάπτυξη, να διορθωθούν όλα αυτά, είπε και τόνισε ότι «τον πρώτο μήνα εφαρμογής των παρεμβάσεων στη συνταγογράφηση εξετάσεων, μειώθηκε κατά 45% ο αριθμός τους».

Τα μεγέθη, επισήμανε, δεν πρόκειται να αλλάξουν το 2015 και η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη δεν θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ, ενώ έκανε σαφές ότι «η προσαρμογή θα συνεχιστεί και στις δαπάνες των νοσοκομείων, όπου από 1,6 δισ. που έχουν προϋπολογισθεί για φέτος, θα πρέπει να πάμε στα 1,450 δισ. ευρώ το 2015».

Την οικονομία 150 εκατ. ευρώ στη λειτουργία των νοσοκομείων για τον επόμενο χρόνο είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας μιλώντας νωρίτερα σε άλλο συνέδριο, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατροτεχνολογίας.

Αν δεν ρυθμιστούν οι στρεβλώσεις, κατέληξε ο κ.  Βορίδης, δεν είναι εφικτή η ανάπτυξη, τονίζοντας ότι «ο υπουργός Υγείας δεν είναι ούτε υπουργός Οικονομικών, ούτε υπουργός Ανάπτυξης, καθώς θέτει ως προτεραιότητά του τον ασθενή με την ιδιότητα και του ασφαλισμένου».

 

Διαβάστε επίσης:

ΒΙΝΤΕΟ-Χαρδούβελης:Την επόμενη εβδομάδα έρχεται η τρόικα

Βούλτεψη: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την ανάγκη για εθνική συνεννόηση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ