Βενιζέλος: Η κατάσταση είναι εύθραυστη

Βενιζέλος: Η κατάσταση είναι εύθραυστη

«Η χώρα έχει επιτύχει πολλά κι έχει εξαιρετικά καλά δεδομένα, αλλά η κατάσταση είναι εύθραυστη, γιατί χρειάζεται συναίνεση, ενότητα και προοπτική, σταθερότητα εθνική, όχι απλώς κυβερνητική. Αν αυτά δεν ισχύουν, τότε φυσικά δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τα επτά σημεία τού σχεδίου εξόδου από την κρίση, το οποίο παρουσίασε αναλυτικά κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, σημειώνοντας ότι παράλληλα με αυτά είναι βασικές οι εξής τέσσερις προϋποθέσεις: Πολιτική σταθερότητα, εθνική συναίνεση, σεβασμός στις θυσίες του λαού και τα δημοσιονομικά επιτεύγματα και εθνικό καθήκον αλήθειας χωρίς ψευδείς υποσχέσεις. «Πού βλέπει κάποιος να έχει ειπωθεί ότι η Ελλάδα θα κινηθεί πρόωρα, μονομερώς, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς ασφάλεια; Το σχέδιο είναι υπεύθυνο, ολοκληρωμένο, είναι αυτό που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο», σημείωσε.

Ακόμη τόνισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι «στόχος μας είναι η έξοδος από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας, η επάνοδος στους κανονικούς θεσμούς της Ευρώπης», για να προσθέσει ότι «λένε κάποιοι πως αυτή η δήλωση, του αυτονοήτου, της κυβέρνησης, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει συνεχώς στο μνημόνιο σε μια θέση μη κανονική, αυτό είναι που προκάλεσε την κρίση στο χρηματιστήριο και τη διεθνή αγορά ομολόγων».

«Ειλικρινά εκπλήσσομαι», είπε και συμπλήρωσε ότι «ίσως πρέπει να ξαναπούμε τόσο στους πολίτες, όσο και σε κάποιους διαμορφωτές της κοινής γνώμης που δεν ξέρουν τα δεδομένα, ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι δυστυχώς μια πολύ ρηχή αγορά κεφαλαίων με λίγες μετοχές, που πραγματικά τελούν υπό διαπραγμάτευση, άρα τα πάντα μπορούν να επηρεαστούν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, με πολύ μεγάλη ευκολία και επιπολαιότητα».

Στο ίδιο πλαίσιο επισήμανε ότι το δημόσιο χρέος είναι που διαμορφώνει τον θώρακα ασφαλείας της χώρας, καθώς κατά το 87% του βρίσκεται εκτός αγορών, άρα δεν επηρεάζονται τα σπρεντς και τα επιτόκια από τον μεγάλο όγκο του ελληνικού χρέους και ότι μόλις το 13% του ελληνικού δημοσίου χρέους βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών, είναι εμπορεύσιμο και μπορεί να επηρεάζει ή να επηρεάζεται από τις διεθνείς αγορές ομολόγων. «Άρα μιλάμε για κάτι που είναι πραγματικά ανεπαίσθητο», τόνισε.

Απαντώντας στο ερώτημα «τι είναι αυτό που συμβαίνει», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτό που συμβαίνει είναι η πολιτική αβεβαιότητα, η έλλειψη συναίνεσης, η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα, οι κατηγορίες, οι υπαινιγμοί, το πολιτικό ρίσκο, όλα αυτά που συμβαίνουν στο εσωτερικό εκπέμπονται και αναπαράγονται στο εξωτερικό, λαμβάνονται υπόψη από τις εταιρείες μελετών, τα funds, τους επενδυτές, τους οίκους αξιολόγησης.

«Αυτά διαμορφώνουν το λεγόμενο country risk, τον κίνδυνο της χώρας», είπε και υπογράμμισε ότι «εμείς έχουμε εδώ διασφαλισμένη την κυβερνητική σταθερότητα, αλλά δεν αρκεί αυτή, χρειάζεται σταθερότητα της χώρας, της στρατηγικής, της κοινωνίας, της οικονομίας».

Ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική στη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα  είπε ότι δεν ξέρει πώς η αντιπολίτευση υπολογίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει την προεδρική πλειοψηφία, καθώς οι 121 βουλευτές αρνητικής προεδρικής πλειοψηφίας δεν υπάρχουν παρά μόνο αν υπολογιστούν όλοι οι ανεξάρτητοι ή η Χρυσή Αυγή «κατά».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ότι δεν θα ψηφίσει ΠτΔ, συκοφαντεί προληπτικά ως «συναλλασσόμενο» όποιον βουλευτή ψηφίσει, λοιδορεί τη δικαιοσύνη, αφού δεν έχει να πει κάποιο στοιχείο, λέει ότι η χώρα έχει μπει σε μια προεκλογική περίοδο και ζητεί επίσπευση των εκλογών, εγκατάλειψη της διαπραγμάτευσης, να μην ολοκληρωθεί η αναθεώρηση που κάνει η τρόικα, να μην συμφωνηθεί η ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος, να μην αγωνιστούμε για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους και να παραδώσει η κυβέρνηση τη χώρα μέσα σε μνημόνιο και τρόικα, για να κάνει μια άλλη κυβέρνηση τη δική της διαπραγμάτευση, χωρίς να λέει, όμως, αν θα είναι εντός πλαισίου ή διαπραγμάτευση μονομερών ενεργειών και εκπλήξεων.

 

Διαβάστε επίσης:

Νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη Βουλή

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ