Ο Μ. Βορίδης στον Νίκο Χατζηνικολάου για τον “‘Εμπολα” και τις πολιτικές εξελίξεις

Ο Μ. Βορίδης στον Νίκο Χατζηνικολάου για την έξοδο από το μνημόνιο αλλά και τον Έμπολα

Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για τον ιό Έμπολα και την αντιμετώπισή του, αλλά και τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.

«Έχουμε ακολουθήσει πλήρως τις οδηγίες του ΠΟΥ. Το 1ο είναι η ενημέρωση στους ταξιδιώτες προς αυτές τις χώρες, αν υπάρχουν. Το 2ο είναι η ενημέρωση στους ταξιδιώτες που έρχονται από αυτές τις χώρες. Το 3ο είναι ότι έχουμε ορίσει εργαστήριο αναφοράς γιατί απαιτεί υψηλές προδιαγραφές βιοασφάλειας και ταυτόχρονα εκεί που γίνεται ο χειρισμός των υπόπτων κρουσμάτων υπάρχουν οι μέγιστες προδιαγραφές ασφάλειας. Είμαστε πλήρως συμμορφωμένοι με τον ΠΟΥ», σχολίασε αρχικά ο κ. Βορίδης για τον Έμπολα και συνέχισε:

«Έχουμε πάει ένα βήμα παραπέρα. Σε πτήσεις οι οποίες έρχονται από μέρη που έχουν ανταποκρίσεις, σε αυτές τις 5 συγκεκριμένες πτήσεις, ετοιμάζουμε και θα διανέμουμε μια κάρτα για τους επιβάτες στους οποίους θα ζητάμε να μας λένε τον τόπο από όπου έρχονται και αν αισθάνονται κάποια από τα συμπτώματα».

«Θα προσλάβουμε 30 υγειονομικούς ακόμα για τα τους στείλουμε σα σημεία εισόδου, αεροδρόμια, λιμάνια, αλλά και να τους στείλουμε και στα κέντρα υποδοχής μεταναστών. Οι θερμικές κάμερες είναι κάτι το οποίο συζητά η διεθνής κοινότητα. Στην παρούσα φάση, ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υιοθετηθεί. Αν κάτι θεωρηθεί ύποπτο κρούσμα, εν συνεχεία πρέπει να γίνει χειρισμός όλων των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με αυτόν. Άρα θέλει μια προσοχή εδώ διότι η υπερβολική διεύρυνση ενδέχεται να δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες χειρισμού», πρόσθεσε.

«Η δυνατότητα και ανάκτηση μεγαλύτερης δημοσιονομικής αυτονομίας από τη μία και ο χειρισμός του χρέους, έτσι ώστε να μας εμπιστευθούν περισσότερο οι αγορές και να μειωθεί η επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τους τόκους, θα δώσει δυνατότητα για παρεμβάσεις οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει να γίνονται», σχολίασε ο κ. Βορίδης σε σχέση με το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης του ΔΝΤ από τη χώρα.

«Είναι γεγονός ότι ανακτάται μεγαλύτερη δημοσιονομική αυτονομία. Δεν είμαστε μόνοι μας, είμαστε σε μια νομισματική ένωση η οποία κλυδωνίστηκε άσχημα. Το βασικό ζήτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαϊκές χώρες λέγεται διεθνής ανταγωνισμός. Το σημαντικό κομμάτι είναι κανείς να δει, με ποιον τρόπο θα διεκδικήσει τη δική του θέση μέσα από αυτό που λέγεται καταμερισμός της παγκόσμιας εργασίας», τόνισε ακόμα και πρόσθεσε.

«Το ζήτημα δεν είναι να κινηθούμε. Το ζήτημα είναι να με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε χειρότερες τις οικονομίες μας και μεταφέρουμε το πρόβλημα στην επόμενη γενιά. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό. Αν εγκαταλείψουμε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, χάνουμε το παιχνίδι».

«Εμείς συζητάμε με τους δανειστές μας για την ελάφρυνση του χρέους, ανεξαρτήτως αν είναι βιώσιμο. Εφόσον ελαφρύνει το χρέος, οι όποιοι κίνδυνοι για τη μη εξυπηρέτηση, βελτιώνονται τα επιτόκια δανεισμού. Άρα αυτό που επιδιώκουμε εμείς, είναι η ελάφρυνση. Οι συμφωνίες για το χρέος πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ποιοι είναι οι δανειστές μας. Και οι δανειστές μας είναι κράτη κατά 87%», τόνισε ακόμα για το χρέος.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ