Μπέζας: Πρέπει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα

Μπέζας: Πρέπει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα

Ο υφυπουργός Εργασίας, Αντώνης Μπέζας, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για την πιθανότητα να βγει η χώρα από το μνημόνιο, ενώ επισήμανε για μία ακόμη φορά την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας.

«Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η τελευταία κρίσιμη αξιολόγηση του προγράμματος. Αν αυτή ολοκληρωθεί έτσι όπως την περιμένουμε, τότε μπορεί να γίνει. Αυτό προϋποθέτει ότι το 2015 η ελληνική κοινωνία και το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα είναι σταθερό, διότι αν δεν υπάρχει σταθερότητα, η προσπάθεια της χώρας να βγει στις αγορές θα είναι πάρα πολύ δύσκολη», σχολίασε αρχικά ο κ. Μπέζας, σχετικά με το αν η χώρα μπορεί να βγει από τα μνημόνια και συνέχισε:

«Δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς και να κάνουμε πράγματα που δεν τα ορίζει το Σύνταγμα. Πάλι δημιουργούνται περιπτώσεις αστάθειας, αν δεν πάνε όλα έτσι όπως τα προβλέπει το Σύνταγμα. Ο δρόμος ο οποίος ακολουθείται, είναι ο καταλληλότερος».

«Θα πρέπει να έχουμε πλήρη απεμπλοκή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από το μνημόνιο, έτσι όπως το έχουμε συνηθίσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας. Αν εμείς αυτοδεσμευθούμε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και δημοσιονομικής πειθαρχίας και ολοκλήρωσης μεταρρυθμίσεων, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά τις εκκρεμότητες που έχει το υπουργείο Εργασίας με την τρόικα, τις ομαδικές απολύσεις αλλά και το lockout, ο κ. Μπέζας σχολίασε:

«Το υπουργείο Εργασίας, κάθισε σε ένα τραπέζι με τους κοινωνικούς εταίρους, με την παρουσία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και καταλήξαμε ότι το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις δεν χρειάζεται άλλη αλλαγή. Και οι εργαζόμενοι αλλά και οι εργοδότες συμφώνησαν. Κρίνουν όμως ότι μέσω του ανώτατου συμβουλίου απασχόλησης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τις ομαδικές απολύσεις. Δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε τέτοιους θεσμούς όπως η ανταπεργία. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές, αλλά δεν πρέπει να λέγονται δημοσίως. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Θα κριθούμε όλοι εκ του αποτελέσματος».

Σχετικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε: «Το χρηματοδοτικό κενό θα καλυφθεί με δανεισμό. Τα spread έχουν ανέβει ωστόσο θα είναι άλλα όταν διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα και όταν τελειώσει ο δανεισμός. Το πρόβλημά μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα».

«Δεν χρειάζεται αλλαγή πρωθυπουργού. Αυτή η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και συνεργασίας. Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να δεχθεί τον οποιονδήποτε στις τάξεις της και από την άλλη μεριά, αυτή η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει και θα το κάνει να είναι ανοιχτή σε εργασίες συνεννόησης και συναίνεσης».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ