“Ναι” στην αυτόνομη πορεία της ΔΗΜΑΡ

“Ναι” στην αυτόνομη πορεία της ΔΗΜΑΡ

Με τριάντα λευκά, χωρίς “κατά”, υπερψηφίστηκαν οι θέσεις που προσδιορίζουν την πολιτική κατεύθυνση της ΔΗΜΑΡ για αυτοτελή και αυτόνομη πορεία. Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, χωρίς να γίνει καταμέτρηση, πρόταση για την ανάγκη να υπάρξει εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση μόνο με αριστερές ριζοσπαστικές δυνάμεις, ενώ εγκρίθηκε το νέο καταστατικό του κόμματος.

Νωρίτερα, ο Φώτης Κουβέλης κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση του 3ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ τόνισε:

«Εκτιμώ ότι η ΔΗΜΑΡ μπορεί, αν και δύσκολα, αλλά με αγώνα μπορεί να εξασφαλίσει την ολική της επαναφορά. Μπορεί να σταθεί στα πόδια της με συλλογικότητα και κοινή προσπάθεια».

Αναφορικά με τον προσανατολισμό της ΔΗΜΑΡ ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι αναδείχθηκε από το συνέδριο ως κοινός τόπος η ανάγκη αυτοτέλειας και αυτόνομης πορείας της ΔΗΜΑΡ. «Στρατηγική επιδίωξη, η συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού με την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, την οικολογία και τη ριζοσπαστική αριστερά που βρίσκεται και στον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα την ανάγκη εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης» είπε ο Φώτης Κουβέλης και συνέχισε: «Ακούω ότι πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται περί αυτού. Σήμερα διαμορφώνεται ένα τοπίο για τη μεταμνημονική Ελλάδα και δεν θα προκύψει αν δεν υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα».

Ο κ. Κουβέλης, παραδέχθηκε αδυναμίες και ελλείψεις για χειρισμούς που έγιναν, ωστόσο απέδωσε την κατάσταση της ΔΗΜΑΡ, πέραν των αδυναμιών της, στις επιθέσεις που δέχθηκε γιατί αποχώρησε από την κυβέρνηση. «Δεν χρωστά η ΔΗΜΑΡ και αυτοί που δεν τους χρωστάμε ήθελαν να μείνει η ΔΗΜΑΡ σε μια κυβέρνηση που θα εφάρμοζε τη συγκεκριμένη πολιτική. Είπα κάποια στιγμή ότι από τα χτυπήματα θα ήταν διάστικτο το σώμα μας. Αλλά τους πονάει γιατί η ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε και έφυγε από την κυβέρνηση» υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.

Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε για τον τρόπο που έθεσε και χειρίστηκε το ζήτημα της παραίτησής του, έπειτα από το οδυνηρό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών επισήμανε: «Δήλωσα εκείνες τις πρώτες δραματικές ώρες ότι είναι στη διάθεση των οργάνων του κόμματος (σσ: η παραίτησή του) για να μη υπάρξουν, από το βαρύ κλίμα του αποτελέσματος, φυγόκεντρες τάσεις. Θα είμαι υποψήφιος ξανά και θα αποφασίσει το συνέδριο».

Επανέλαβε τις τοποθετήσεις του σχετικά με την ενδεχόμενη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας λέγοντας με έμφαση ότι δεν είναι διαδικαστικό θέμα και συνδέεται με τις ασκούμενες πολιτικές. «Δεν ενδιαφέρομαι. Θα με κολάκευε -ποιον άλλωστε όχι- αλλά υπήρχε η σπουδή συντρόφων ότι δεν θα ψηφίσουμε ακόμη κι αν ήταν ο Κουβέλης υποψήφιος».

Αύριο θα διεξαχθούν η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου όπου εκτός του κ. Κουβέλη υποψηφιότητα έθεσε και ο Δημήτρης Λουκάς, καθώς και η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΑΡ-Υπέρ της αυτόνομης δράσης τάσσονται τα περισσότερα στελέχη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ