Η ελευθερία του Τύπου στην Ευρωβουλή με αφορμή τα πρόστιμα του ΕΣΡ στον Real FM 97,8

Η ελευθερία του Τύπου στην Ευρωβουλή με αφορμή τα πρόστιμα του ΕΣΡ στον Real FM 97,8

 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, κατέθεσε σήμερα ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο, σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα με αφορμή τα παράλογα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στον Real Fm 97,8.

Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Το ζήτημα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης είναι φλέγον στις χώρες της Ένωσης, όπως η Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται πολύ χαμηλά στις παγκόσμιες μετρήσεις περί ελευθερίας του τύπου (99η στις 180 χώρες για το 2014 [1]). Η κατάταξη αυτή έρχεται ως απόρροια της πρακτικής της αρμόδιας αρχής (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης- EΣΡ) να επιβάλει εξοντωτικά πρόστιμα σε μέσα ενημέρωσης που εκφέρουν αρνητικές κρίσεις για την κυβερνητική πολιτική, σε μια προσπάθεια λογοκρισίας τους. Ενδεικτικά αναφέρονται οι αποφάσεις κατά του ραδιοφωνικού σταθμού Real FM που εκδόθηκαν δήθεν λόγω «μη ευπρεπούς εκφοράς λόγου» αλλά στην πραγματικότητα, λόγω της ενοχλητικής –για την κυβέρνηση- κριτικής που άσκησε συγκεκριμένος δημοσιογράφος σε πολιτικά πρόσωπα [2]. Σημειωτέον ότι ενώ το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει τη συγκρότηση του ΕΣΡ με συναίνεση και της αντιπολίτευσης, αυτό αποφεύγεται με αλλεπάλληλες νομοθετικές προτάσεις της θητείας των υπηρετούντων μελών.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να διασφαλίσει την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπ’ όψη τα πορίσματα που περιλαμβάνονται στην έκθεση του High Level Group on Media Freedom and Pluralism και τις μεταγενέστερες δημόσιες διαβουλεύσεις;»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ