Η Ιταλία επέστρεψε αρχαία ελληνικά νομίσματα

Η Ιταλία επέστρεψε αρχαία ελληνικά νομίσματα

Η Ιταλία επέστρεψε στην Ελλάδα 80 αρχαία ελληνικά νομίσματα, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά την κοινοτική οδηγία για την επιστροφή στον τόπο προέλευσής τους, παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής των αρχαίων νομισμάτων πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο μεταξύ του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού και του Ιταλού ομολόγου του, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της ιταλικής προεδρίας.

Τα νομίσματα, εβδομήντα εννέα αργυρά και ένα χάλκινο, χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 2ο αιώνα π. Χ. και προέρχονται από την περιοχή της Μακεδονίας, και πιο συγκεκριμένα από τη Χαλκιδική (‘Ακανθος και Τορώνη).

Τα αρχαία αντικείμενα είχαν κατασχεθεί το 2008 στην ιταλική επικράτεια από τις διωκτικές αρχές της χώρας, που επικοινώνησαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες προέβησαν στον έλεγχο και στην επιστημονική τεκμηρίωση της προέλευσης και της σημασίας των νομισμάτων.

«Ο επαναπατρισμός των παραπάνω νομισμάτων, εκτός από σημαντική επιτυχία των εμπλεκομένων υπηρεσιών των δυο κρατών, επιβεβαιώνει την ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία των δυο κρατών στον τομέα της πάταξης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ