Σκουρλέτης: Ο Σαμαράς προσδοκά τη στήριξη της Μέρκελ

Σκουρλέτης: Ο Σαμαράς προσδοκά τη στήριξη της Μέρκελ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε στον Real fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για τη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά, το ελληνικό χρέος, τις πιθανές κυβερνητικές συμμαχίες, το μεταναστευτικό αλλά και τα Εθνικά θέματα.

«Εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει τι μπορεί να περιμένει από τη συνάντηση Μέρκελ –Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς πηγαίνει στην κ. Μέρκελ με δική του πρωτοβουλία προσδοκώντας ότι θα στηριχθεί από αυτήν μιας και είναι ο πιο πιστός της σε όλη τη δυτική Ευρώπη», σχολίασε αρχικά ο κ. Σκουρλέτης και συνέχισε:

«Όταν αυτός που εκπροσωπεί τη χώρα, έχει βάλει τον υπουργό Οικονομικών να πει ότι δεν θα γίνει κάτι με το θέμα του χρέους, όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει μιλήσει για την βιωσιμότητα του χρέους, τότε τι πάει να διαπραγματευθεί; Αυτό είναι κατάντια. Κατάντια είναι η κ. Μέρκελ να μας λέει πόσες θα είναι οι δόσεις για τα χρέη».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε έναν άλλο δρόμο. Εξαντλητικές διαπραγματεύσεις για το θέμα των συμβάσεων και του χρέους», πρόσθεσε.

«Έχουμε πει ότι θα αρχίσουμε να καταργούμε έναν έναν τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου. Δεν γίνεται αλλιώς. Κανείς σοβαρός δεν θέτει επίσημα ή ανεπίσημα, θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρώπη. Ο δε Πρωθυπουργός, υπονομεύει τη χώρα. Δεν υπάρχει προηγούμενο, πρωθυπουργός, την ώρα που πάει να ορθοποδήσει το τραπεζικό σύστημα να λειτουργεί με έναν τέτοιο υπονομευτικό τρόπο. Πρόκειται για μεγάλο ολίσθημα. Ας ελπίζουμε ότι έχει μετανοιώσει ο Πρωθυπουργός για αυτή του τη δήλωση. Δεν μπορεί το μοναδικό όπλο της Νέας Δημοκρατίας, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ να είναι το πώς θα τρομοκρατήσει τον κόσμο», είπε ακόμα.

«Θα πετύχουμε. Έχουν πληθύνεις η φωνές που βλέπουν την ανάγκη να υπάρξει μια γερή στροφή στις ακολουθούμενες πολιτικές. Η Ευρώπη δεν θα θελήσει να αυτοκτονήσει», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά τις πιθανές συμμαχίες, ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι «ο κ. Βενιζέλος είναι από τους αρχιτέκτονες αυτής της πολιτικής. Το να κάνει δηλώσεις τέτοιου είδους, είναι εντελώς αφερέγγυο και αυτού του είδους οι πιρουέτες ζαλίσουν τον κόσμο. Δεν μπορεί να αποτελέσει συνομιλητή μας ο κ. Βενιζέλος».

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, «όσο δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποια θα είναι η καταλυτική επίδραση του τελικού αποτελέσματος, βλέπουμε όλες εκείνες τις δυνάμεις που μπορούν να δεσμευθούν στη βάση του προγράμματος που έχουμε παρουσιάσει. Φερέγγυες συμμαχίες ναι, άλλες, λέμε όχι. Τα πρόσωπα και οι φορείς πρέπει να είναι αξιόπιστα».

«Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα το οποίο υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας Εθνικής πολιτικής. Είναι πολύ λίγα πράγματα αυτά που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Θα πρέπει συνολικά η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό. Η εικόνα που έχουμε δει στη Μεσόγειο που έχει γίνει ένας υγρός τάφος, είναι εικόνα ντροπής», σχολίασε για το μεταναστευτικό ο κ. Σκουρλέτης ενώ για τα Εθνικά θέματα είπε:

«Θα πρέπει να βρούμε έναν ευέλικτο τρόπο, πως θα μπορέσει η Ελλάδα να λειτουργήσει, υπέρ της συνεννόησης με τους γείτονες. Προσπάθησαν να κάνουν τον κόσμο να ανησυχήσει με το ΝΑΤΟ. Είναι άλλο να λες, ότι κάποια πράγματα υπάρχει ανάγκη να τα δει συνολικά ο σύγχρονος κόσμος και είναι εντελώς διαφορετικό έτσι όπως το παρουσίασαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι».

Ο κ. Σκουρλέτης, αναφέρθηκε και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων:

«Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων υπάρχει ως θέμα. Δεν πρέπει να το συσχετίσουμε με τη συζήτηση του χρέους. Είναι ένα αυτόνομο θέμα. Είναι ένα ιστορικό χρέος. Είναι απόλυτα λογικό να τεθεί αυτό το θέμα. Είναι νωπή υπόθεση ακόμα. Ζούνε ακόμα οι άνθρωποι που έζησαν αυτές τις εποχές», ενώ τέλος, σχολίασε και το ζήτημα του εκλογικού νόμου:

«Ο κ. Βενιζέλος κατά καιρούς πετάει αυτόν τον άσο στο τραπέζι. Ο εκλογικός νόμος πρέπει να καταχωρηθεί ως ένα σύστημα απλής αναλογικής. Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε μια πάγια ρύθμιση. Να μπει στη συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ