ΒΙΝΤΕΟ-Βούλτεψη: Έχουμε περάσει στη φάση της πολιτικής οικονομίας

ΒΙΝΤΕΟ-Βούλτεψη: Έχουμε περάσει στη φάση της πολιτικής οικονομίας

Τη γνωστή ρήση «υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται και άλλα που λέγονται και δεν γίνονται», υπενθύμισε η Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Αναφερόμενη στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους θεσμικούς μας εταίρους στο Παρίσι, αλλά και στην αναμενόμενη ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως δεν είναι συνετό ούτε να προκαταλαμβάνεις μια συζήτηση μιλώντας για «κόκκινες γραμμές», ούτε να προαναγγέλλεις αυτά στα οποία θα αναφερθεί ο πρόεδρος της κυβέρνησης.

Αναγνωρίζοντας πως έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης η ελληνική κοινωνία έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα, η κ. Βούλτεψη υπογράμμισε ότι το κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει και ότι έχουμε περάσει στη φάση της πολιτικής οικονομίας και του συνδυασμού των πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης.

Σχετικά με τις συζητήσεις στο Παρίσι, τόνισε ότι η έμφαση δίνεται περισσότερο στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι της προσαρμογής, προσθέτοντας ότι μονομερείς ενέργειες οδηγούν σε καταστάσεις τύπου Αργεντινής.

Όπως είπε, η προσπάθεια που καταβλήθηκε αυτά τα δύο χρόνια ήταν, «να παραμείνουμε στο τραπέζι των συζητήσεων και στην Ευρώπη, να μην γίνουμε εμείς το μαύρο πρόβατο, στο οποίο θα φορτώνονταν όλες οι αμαρτίες, να μην βρεθούμε εκτός την ώρα της εξόδου από την κρίση».

«Και αυτό το πετύχαμε», σημείωσε και πρόσθεσε, «αποφύγαμε δραματικές καταστάσεις, που δεν μπορούμε και δεν θέλουμε καν να διανοηθούμε. Όλα τα στοιχεία είναι θετικά, υπάρχει το πρωτογενές πλεόνασμα, έχουν πέσει τα σπρεντ, τα ελληνικά ομόλογα πάνε καλά, οι διεθνείς οίκοι μας αναβαθμίζουν, εκταμιεύονται οι δόσεις, έχουν γίνει όλα όσα είχαν συμφωνηθεί και θεωρούνταν προϋπόθεση για να πάμε σε μια διαπραγμάτευση για το χρέος».

Σχετικά με τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Βούλτεψη τόνισε «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφόσον ζητά εκλογές χθες και ζητά να κυβερνήσει σήμερα, πρέπει να μας πει σήμερα τι σκοπεύει να κάνει».

Προς το παρόν, όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ θολώνει τα νερά, μιλά με ασάφειες, δεν λέει ξεκάθαρα τι σκοπεύει να φορολογήσει, μιλά για «βασικές προγραμματικές κατευθύνσεις», για «πλέγμα θέσεων», για «βασικούς άξονες», για «βασικές προτεραιότητες».

«Λένε», είπε η κ. Βούλτεψη, «ότι έχουν βρει 5 δισ ευρώ για ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίσει 300.000 θέσεις εργασίας. Και όταν ρωτούμε πού βρήκαν τα χρήματα-όταν 5 δις ευρώ χρειάζεται κάθε μήνα το κράτος μας, με το κλειδί στο χέρι, για να πληρώνει μισθούς του δημοσίου και συντάξεις-λένε ότι «τα χρήματα που θα δοθούν για το πρόγραμμα θα επιστραφούν στο δημόσιο με αύξηση εισφορών στα Ταμεία. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;».

Επί του θέματος πάντως, η κ. Βούλτεψη υπενθύμισε πως ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για έναν φόρο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα αποσκοπεί στην είσπραξη 1,5 – 2 δισ ευρώ. «Άρα, δεν θα καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ», κατέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Για το θέμα του ασφαλιστικού, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπενθύμισε τη δήλωση του αρμόδιου υπουργού, κ. Βρούτση, σύμφωνα με την οποία «δεν θα ανατραπούν οι οικογενειακοί προγραμματισμοί».

Όσον αφορά την ονοματολογία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κ. Βούλτεψη επανέλαβε ότι πρόκειται για παγίδα, ότι η κυβέρνηση έχει αυτόν τον καιρό άλλες σημαντικές προτεραιότητες και ότι το θέμα θα έλθει στην ώρα του.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως κάθε πρόσωπο που ενώνει το έθνος είναι κατάλληλο για το αξίωμα και ότι από τη στιγμή που επιλέγεται κάποιος για αυτό το αξίωμα η παλαιότερη πολιτική του τοποθέτηση παύει να υπάρχει.

 

Δείτε τα βίντεο του ΣΚΑΙ:

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ