Χαρακόπουλος:”Φούσκα” η ανάπτυξη χωρίς πρωτογενή παραγωγή

Χαρακόπουλος:”Φούσκα” η ανάπτυξη χωρίς πρωτογενή παραγωγή

 

«Εδώ από τον Αμπελώνα θα ήθελα να επαναλάβω, με έμφαση, για μια ακόμη φορά: πραγματική  ανάπτυξη χωρίς δυναμικό πρωτογενή τομέα δεν μπορεί να υπάρξει. Ανάπτυξη χωρίς πρωτογενή παραγωγή θα είναι και πάλι ανάπτυξη «φούσκα». Είδαμε που μας οδήγησε η συνταγή του χθες με τα δανεικά που γίνονταν θαλασσοδάνεια», τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας  Μάξιμος Χαρακόπουλος χαιρετίζοντας την έναρξη της Γιορτής Κρασιού στον Αμπελώνα.

Ο πρώην υπουργός, με αφορμή την αναφορά του δημάρχου Τυρνάβου Νίκου Μαλάκου στις προσπάθειές του, κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα, υπογράμμισε ότι «στους 22 μήνες που ήμουν στο ΥπΑΑΤ εργαστήκαμε με τους συνεργάτες μου για την ενίσχυση της πρωτογενούς μας παραγωγής με έμφαση στην ποιότητα και την εξωστρέφεια. Αυξήσαμε τα προγράμματα αναδιάρθρωσης αμπελώνων, που έδωσαν τη δυνατότητα στους αμπελοκαλλιεργητές να φυτέψουν ποιοτικότερες και πιο εμπορεύσιμες ποικιλίες αμπέλου, αλλά και εκείνα της προώθησης και προβολής των κρασιών μας στις διεθνείς αγορές. Θυμίζω ακόμη ότι για πρώτη φορά οι αμπελουργοί πέραν της προστασίας με τα αντιχαλαζικά δίχτυα έχουν την ευκαιρία να τοποθετήσουν στα αμπέλια τους, με επιδοτούμενο πρόγραμμα, και αντιβρόχινες μεμβράνες».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο «οι ιδεοληψίες της «εποχής των δανεικών» καλλιέργησαν απαξία και για τα δύο βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τον τουρισμό και την ποιοτική παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Για χρόνια λέγαμε ότι δεν θα γίνουμε τα «γκαρσόνια της Ευρώπης». Σήμερα οι τουρίστες είναι διπλάσιοι του πληθυσμού της χώρας, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ προσδοκούμε να αυξηθούν κι άλλο τα επόμενα χρόνια. Ακόμη περισσότερη απαξία είχε η ενασχόληση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Χρειάστηκε η κρίση για να αρχίσουν και πάλι νέοι με γνώσεις να ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ