Πρόταση “συγχωροχάρτι” στη Χρυσή Αυγή στο νέο ποινικό κώδικα;

Πρόταση “συγχωροχάρτι” στη Χρυσή Αυγή στο νέο ποινικό κώδικα;

Σάλο έχει προκαλέσει στα δικαστήρια και κυρίως στο Εφετείο της Αθήνας, η διάταξη που περιλαμβάνεται στις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα, η οποία, σύμφωνα με τους διαφωνούντες δικαστές, «ξεπλένει» τη Χρυσή Αυγή.

Η συγκεκριμένη διάταξη θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης τον πορισμό οικονομικού οφέλους. Δηλαδή, οι δράστες να έχουν μέσα στους σκοπούς της δράσης τους το οικονομικό όφελος το οποίο θα πρέπει και να έχουν εισπράξει.

Συγχωροχάρτι

Η πρόταση αυτή, λένε οι δικαστικές πηγές που αντιδρούν, σε περίπτωση που υιοθετηθεί ισοδυναμεί με συγχωροχάρτι για τους κατηγορούμενους βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής σε βάρος των οποίων έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης, χωρίς βέβαια τον πορισμό του οικονομικού οφέλους. Αντίθετα δεν έχει προκύψει, μέχρι στιγμής, ότι τα μέλη της είχαν τέτοιου είδους οφέλη. Κάτι τέτοιο θα τίναζε στον αέρα και ότι έχει γίνει στην ανάκριση αλλά και την περίπτωση εκδίκασης της υπόθεσης, αφού ουσιαστικά θα έπρεπε να εκδοθεί απαλλακτική πρόταση και βούλευμα, αφού αυτή η διάταξη ως ευνοϊκότερη ουσιαστικά έχει αναδρομική ισχύ.

Κύκλοι του υπουργείου πάντως, από την πλευρά τους σημείωναν ότι οι προτάσεις των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών δεν είναι δεσμευτικές για τον υπουργό.

Κι άλλες διατάξεις 

Προ ημερών έχει ξεσπάσει θόρυβος και με άλλες διατάξεις του νέου κώδικα, όπως τις προτείνει η επιτροπή μεταξύ των οποίων και αυτή που καταργεί τα ισόβια για τους καταχραστές του δημοσίου, γεγονός που εκτιμάται νομικά ότι ισοδυναμεί επίσης με παραγραφή σοβαρών αδικημάτων διαφθοράς με πρωταγωνιστές πολιτικά πρόσωπα. Και τότε η απάντηση πηγών του υπουργείου ήταν πως τον τελικό λόγο θα τον έχει ο υπουργός.

Πηγή: www.capital.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ