ΦΩΤΟ-Ο «αντάρτικος» όρκος της Δούρου και ο Ψινάκης

ΦΩΤΟ-Ο «αντάρτικος» όρκος της Δούρου και ο Ψινάκης

Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου

Στη Ρένα Δούρου ήταν στραμμένα τα βλέμματα όλων όσοι βρέθηκαν χθες το απόγευμα στην τελετή ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβουλίου Αττικής στο κλειστό γήπεδο της Δροσούπολης.

Η νέα περιφερειάρχης Αττικής είχε προαναγγείλει ότι θα ορκιστεί με πολιτικό- και όχι θρησκευτικό όρκο-όμως η έκπληξη ήταν μεγαλύτερη για όσους βρέθηκαν στα Άνω Λιόσια. Η κ. Δούρου αφού εκφώνησε τον πολιτικό όρκο, όπως προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, έβαλε το χέρι στο στήθος και έκλεισε με μια φράση από την δεύτερη παράγραφο του ψηφίσματος των Κορυσχάδων.

Όπως έλεγε στενή συνεργάτης της η συγκεκριμένη επιλογή ήταν συμβολική καθώς φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ψήφιση του συντάγματος των Κορυσχάδων από το Εθνικό Συμβούλιο του 1944.

Έναν ιδιαίτερο πολιτικό όρκο επέλεξε και η περιφερειακή σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, η οποία ορκίστηκε «αγωνιζόμενη για την ανατροπή των μνημονίων». Ο πολιτικός όρκος είχε την τιμιτική του καθώς αυτόν επέλεξαν τόσο η περιφερειακή σύμβουλος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Γιαννακάκη, αλλά και ο Θάνος Τζήμερος. Υπό την ευλογία του ιερέα ορκίστηκαν ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Παύλος Χαϊκάλης, ο Ηλίας Παναγιώταρος και ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, συνοδευόμενος από τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη, Νίκο Χαρδαλιά.

Εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε εγκάρδιο χαιρετισμό με την κ. Δούρου, το παρών στην τελετή έδωσαν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μανώλης Γλέζος κάθισε δίπλα στον πρόεδρο του κόμματος ενώ λίγο πιο πίσω βρέθηκαν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Νάσος Αθανασίου, ο Αλέξης Μητρόπουλος και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας.

Τα πρώτα καθίσματα είχαν «άρωμα» από τις αυτοδιοικητικές μάχες στους μεγάλους δήμους της Αττικής. Ο Γιώργος Καμίνης είχε τετ α τετ με τους εκπροσώπους της εκκλησίας ενώ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης περίμενε υπομονετικά την κ. Δούρου για να την συγχαρεί. Ελάχιστες θέσεις πιο πίσω βρέθηκε και ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, συνοδευόμενος από την σύζυγό του. Από τους πρωταγωνιστές της βραδιάς, ο Ηλίας Ψινάκης, εμφανώς μαυρισμένος και με ένα πούρο στο χέρι «φλέρταρε» με το φωτογραφικό φακό.  

Την παράσταση έκλεψαν οι απολυμένες καθαρίστριες οι οποίες, φορώντας κόκκινα γάντια, αγκαλιάστηκαν με την περιφερειάρχη Αττικής στρέφοντας πάνω τους τα φλας των φωτογράφων. Αίσθηση προκάλεσαν και οι κάτοικοι της περιοχής της Φυλής οι οποίοι δε σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην παραμονή της χωματερής στην περιοχή τους.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια με δυνάμεις των ΜΑΤ να έχουν αποκλείσει τους δρόμους παραπλεύρως του σταδίου καθώς ήταν σε εξέλιξη συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οπαδών της Χρυσή Αυγής και αντιφασιστικών οργανώσεων.

 

Δείτε τις φωτογραφίες:

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ