Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Μπορεί η επεξεργασία του κειμένου που θα αποτελέσει την «εναλλακτική κυβερνητική πρόταση» του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκίνησε μόλις την Πέμπτη, μένουν όμως να γίνουν πολλές ακόμα συσκέψεις στην Κουμουνδούρου, μέχρι τη συμφωνία στο τελικό κείμενο.

Προγραμματίζεται ακόμα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, πιθανότατα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ενώ συζητείται και η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας για συνεδρίαση και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Το βασικό εργαλείο πάντως, με το οποίο δουλεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι έτοιμο. Το προσχέδιο του προγράμματος, όπως έχει καταρτιστεί από την αρμόδια επιτροπή Προγράμματος και άλλα στελέχη, χωρίζεται σε τρία μέρη :

Επείγοντα ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης:

Σε αυτό το κεφάλαιο περιλαμβάνονται οι προτεινόμενες από το κόμμα ρυθμίσεις για το μείζον ζήτημα των «κόκκινων δανείων», η άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, της κατώτατης σύνταξης καθώς και του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ, προτάσεις υπέρ της διασφάλισης πλήρους ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, σίτισης και στέγασης για όλους, μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας κ.ο.κ. Στην Κουμουνδούρου, μάλιστα, μιλούν για μικρό κόστος και αξιοποίηση αδιάθετων πόρων από το ΕΣΠΑ. Ποντάρουν στην συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και τις δομές Αλληλεγγύης, στις πρωτοβουλίες της Εκκλησίας, αλλά και τον εθελοντισμό.

Με καταγεγραμμένους ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, αντιλαμβάνονται ότι η προσπάθεια καταπολέμησης της «μάστιγας» θα κρατήσει χρόνια. Μιλούν όμως και για δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις ανέργων που μπορούν να αποκατασταθούν άμεσα, είτε με τη δημιουργία αναγκαίων μόνιμων θέσεων στο Δημόσιο και δη την Παιδεία και την Υγεία, είτε με θέσεις εργασίας που θα χαρακτηρίζονται από προσωρινότητα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μέσω κρατικής επιδότησης.

Τρίτος άξονας του κεφαλαίου είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, την οποία και κάνουν ‘σημαία’ τους, εστιάζοντας στα μεγάλα έργα, τους χώρους της Υγείας και των Δημοσίων Υπηρεσιών. Μιλούν για ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών και κυρίως «πολιτική βούληση» για έλεγχο, που τώρα «δεν υπάρχει»…

Αλλαγές και Δημοκρατικές Μεταρρυθμίσεις :

Σε αυτό το κεφάλαιο εντάσσεται η ρητορική του κόμματος για το Κράτος, το Πολιτικό Σύστημα και τη Δημόσια Διοίκηση. Το βάρος πέφτει στην ανάγκη ενός «δημοκρατικού, αποτελεσματικού, σύγχρονου κράτους» μακριά από πελατειακές λογικές, την καθιέρωση της απλής αναλογικής με συνταγματική κατοχύρωση, αλλά και τον ρόλο των βουλευτών, τις σχέσεις κυβέρνησης και Βουλής, τις ρυθμίσεις για το πόθεν έσχες κ.α.

Το μεγαλύτερο κομμάτι αναφέρεται στην παραγωγική ανασυγκρότηση και τον οικολογικό μετασχηματισμό της Οικονομίας. Πρόκειται για την αναπτυξιακή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την αρμονική συνεργασία τριών τομέων μίας μικτής, πλουραλιστικής οικονομίας: του Δημόσιου Τομέα, της Κοινωνικά Αλληλέγγυας Οικονομίας και της Υγιούς Επιχειρηματικότητας.

Στην πραγματικότητα, στην Κουμουνδούρου μιλούν για ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θα λειτουργήσει ως ατμομηχανή της ανάπτυξης, χωρίς να ξορκίζουν πάντως τις ιδιωτικές, εγχώριες ή ξένες επενδύσεις. Σε αυτό το κεφάλαιο εντάσσονται οι προτάσεις του κόμματος για μία συνολική φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και εκείνες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το βάρος, δε, πέφτει σε πέντε παραγωγικά συστήματα : αγροτοδιατροφικό, τουριστικό, κατασκευαστικό, ενεργειακό και βιομηχανικό.

Τρίτος άξονας του κεφαλαίου είναι το Κοινωνικό Κράτος και έχει να κάνει κυρίως με τους τομείς της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Πρόνοιας.

Στον τέταρτο άξονα, γίνεται λόγος για «πολιτισμική αναγέννηση», με την Παιδεία και τον Πολιτισμό να βρίσκονται στο επίκεντρο.

ΕΕ – Εξωτερική Πολιτική :

Στον πυρήνα των θέσεων της Κουμουνδούρου, βρίσκεται η παραμονή στην ΕΕ και το ευρώ. Τίθεται πάντως, επί τάπητος η ανάγκη να καλυφθούν τεράστια ελλείμματα της ΕΕ, που δείχνει κατά πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ να προσιδιάζει σε μία «γερμανική Ευρώπη».

Παραπέμπουν μάλιστα στις αποφάσεις του συνεδρίου για προσπάθεια επαναθεμελίωσης της ΕΕ και της Ευρωζώνης εκ των έσω, με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, κάτι στο οποίο εκτιμούν ότι θα βοηθήσει μία κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα.

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ