Στην τελική ευθεία το πολυνομοσχέδιο

Στην τελική ευθεία το πολυνομοσχέδιο

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Στην τελική ευθεία μπαίνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις».

Με την ψήφισή του αύριο ή το αργότερο την Πέμπτη, στην Ολομέλεια του Β΄ θερινού τμήματος της Βουλής, αναμένεται να γίνει ένα ακόμα βήμα προς την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ, αφού, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το σύνολο των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται σε αυτό, αποτελούν προαπαιτούμενα.

Στην πραγματικότητα, πάντως, η συζήτηση, όπως έχει εξελιχθεί ως τώρα στην αρμόδια επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, περιορίζεται σε επιμέρους μόνο διατάξεις, με το «πόθεν έσχες», τον περιφερειακό Τύπο, αλλά και την …αργεντινολογία να έχουν την πρωτοκαθεδρία.

Την απόσυρση της ρύθμισης για τις αλλαγές στο πόθεν έσχες ζήτησε χθες ο Κώστας Σκανδαλίδης, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα θέμα που αφορά όλες τις διαδικασίες και τα κόμματα της Βουλής και πως «μας υποτιμά να έρχεται στα θερινά τμήματα».

Ο ίδιος ζήτησε την απόσυρση του σχετικού έκτου κεφαλαίου του πολυνομοσχεδίου και την επαναφορά του στην πρώτη συζήτηση της Ολομέλειας το φθινόπωρο μαζί με το πολιτικό χρήμα, και πάντως, αφού θα έχει προηγηθεί «τεράστια δημόσια συζήτηση» και απολογισμός της εφαρμογής προηγούμενων νόμων.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε, αν είναι προαπαιτούμενο, κάτι για το οποίο είχε ρωτήσει νωρίτερα και ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, για να πάρουν αμφότεροι λίγο αργότερα την απάντηση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ότι όλες οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου αποτελούν προαπαιτούμενα, παραπέμποντας πάντως στα πρακτικά προηγούμενης συνεδρίασης της Επιτροπής και λεγομένων των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Αντιδράσεις όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από συμπολιτευόμενους βουλευτές συναντά την ίδια ώρα η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης που καταργεί την υποχρεωτική δημοσίευση προκηρύξεων στον περιφερειακό Τύπο, με σειρά βουλευτών να προεξοφλούν «λουκέτο» σε πολλές εφημερίδες της Περιφέρειας.

«Η ΝΔ δεν πρέπει και δεν θα αφήσει ένα άρθρο να γίνει η ταφόπλακα του περιφερειακού Τύπου στη χώρα», υποστήριξε χθες ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, ζητώντας την αναθεώρησή του, ώστε «είτε να δώσουμε τη δυνατότητα (σ.σ. οι τοπικές εφημερίδες) να βρουν εναλλακτικές πηγές εσόδων, για να μην κλείσουν ή να δούμε και την απόσυρση του άρθρου», όπως είπε, εκφράζοντας πάντως και άλλους «γαλάζιους» συναδέλφους του.

Αντιστοίχως, την παραμονή της υποχρεωτικής δημοσίευσης, «για να μη δημιουργήσουμε μεγαλύτερο πρόβλημα», εισηγήθηκε ο Παναγιώτης Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας το θέμα «παρωνυχίδα» μπροστά στον περιορισμό των δαπανών που επιτυγχάνεται με το πολυνομοσχέδιο.

Παρούσες στη συζήτηση και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αργεντινή, με τον Κώστα Σκρέκα από την ΝΔ να σημειώνει, μεταξύ άλλων, την καλύτερη μοίρα στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες πολίτες, σε σχέση με τους Αργεντίνους, αλλά και τον Γιώργο Σταθάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά ότι «η αργεντινολογία της ΝΔ δεν είχε σοβαρό αποτέλεσμα», παρατηρώντας χαμηλότερους τόνους στη ρητορική του συναδέλφου του.

Το ενδιαφέρον σήμερα στην τροπολογία για τα ΜΜΕ

Σήμερα, πάντως, το ενδιαφέρον των ομιλητών στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΄Β τμήματος για νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, αναμένεται να αποσπάσει η τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής, επιτρέποντας τη συγχώνευση ΜΜΕ.

Ήδη, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την απόσυρσή της, κάνοντας λόγο για «κυβερνητικό μπόνους προς τη μιντιακή διαπλοκή». Στην Κουμουνδούρου καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση ενός νέου πλαισίου «πλήρους αυθαιρεσίας και μεροληψίας υπέρ των συμφερόντων συγκεκριμένων επιχειρηματιών», ενώ προεξοφλούν διαγραφή τεράστιων χρεών και μαζικές απολύσεις εργαζομένων.

Για «αυγουστιάτικη (ν)τροπολογία» μίλησε από την Κέρκυρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, καταγγέλλοντας ότι δεν δόθηκε καν το περιθώριο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να συντάξει έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων. Ο ίδιος έκανε λόγο για «μέγα σκάνδαλο και μείζονα αντιδημοκρατική εκτροπή που κατακουρελιάζει τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα».

Την ίδια ώρα, την άμεση απόσυρση της σχετικής τροπολογίας ζητά και η ΔΗΜΑΡ, κάνοντας λόγο για «εύλογες αμφιβολίες» για τις «επιδιώξεις που προωθούνται στον ευαίσθητο και πληττόμενο χώρο των ΜΜΕ».

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ