Ο Κικίλιας προαναγγέλλει νέες συλλήψεις για τρομοκρατία

Ο Κικίλιας προαναγγέλλει νέες συλλήψεις για τρομοκρατία

«Πολύ σύντομα θα γράφετε για νέες επιτυχίες της ελληνικής αστυνομίας», είπε ο Βασίλης Κικίλιας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την σύλληψη Μαζιώτη σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε πως «η επιτυχία της σύλληψης του Νίκου Μαζιώτη δεν υπήρξε τυχαία» και τόνισε πως ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία είναι «διαρκής και επίπονος και επιβάλλει από όλες τις πλευρές σοβαρότητα και κυρίως επαγρύπνηση».

Για την αναδιάρθρωση της ελληνικής αστυνομίας είπε:

«Προτεραιότητά μου είναι η προστασία του Πολίτη και για αυτό ακριβώς το λόγο πιστεύω ότι ο ρόλος της Αστυνομίας είναι πρωτίστως προληπτικός. Για να συμβεί όμως αυτό, η Αστυνομία οφείλει να βγει από τα γραφεία και να έχει  φυσική  παρουσία στις γειτονιές και στην καθημερινότητα του πολίτη, επεμβαίνοντας μόνο όταν χρειάζεται να  εφαρμόσει τον Νόμο.

Όσο για την αναδιάρθρωση του Σώματος και βέβαια θα προχωρήσει, αλλά αυτό όπως πολύ καλά αντιλαμβάνεστε δεν είναι αυτοσκοπός. Εμείς πιστεύουμε ότι  μια αναδιάρθρωση δεν μπορεί να περιορίζεται σε αναδιάταξη υπηρεσιών, κατάργηση ή θέσπιση οργανικών θέσεων και διαμόρφωση νέων ιεραρχιών. Κυρίως οφείλει να εκφράζει και να αναδεικνύει μία νέα φιλοσοφία και βεβαίως να στοχεύει στη δημιουργία μίας νέας νοοτροπίας. Όλα αυτά βέβαια μέσα από συγκεκριμένες  πολιτικές κατευθύνσεις,  ρεαλιστικούς στόχους, αυστηρά κριτήρια και πάνω από όλα σύγχρονη εκπαίδευση και ενημέρωση  αυτών που θα κληθούν να την εφαρμόσουν.

Στο πλαίσιο αυτό εμείς μελετάμε τις ανάγκες που υπάρχουν, διαπιστώνουμε τα όποια λάθη και όπου απαιτείται προχωρούμε στις απαραίτητες βελτιώσεις ή ακόμα και ανατροπές. Το ΑΤ Ακροπόλεως είναι ένα από αυτά.

Θα μου επιτρέψετε όμως να επισημάνω ότι αυτή η προσπάθεια, που συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια των πολιτών δεν είναι μία προσπάθεια, που αφορά μόνο ένα Υπουργείο ή μία υπηρεσία. Είναι μία συλλογική, θα έλεγα εθνική προσπάθεια και απαιτεί την ευαισθητοποίηση, την κατανόηση και το κυριότερο τη συμπαράσταση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την γνώμη που έχει η κοινωνία για την αστυνομία αλλά και για την υπερβολική χρήση βίας εκ μέρους της, σημείωσε:

«Η κριτική που ασκείται στην Αστυνομία είναι συνήθως είτε για αναποτελεσματικότητα στη δράση της, είτε για την άσκηση υπερβολικής βίας κατά τη δράση της. Έτσι, πολλοί αστυνομικοί μπαίνουν στο ψευτοδίλημμα να είναι χαλαροί με κίνδυνο να χαρακτηριστούν ανίκανοι ή να είναι σκληροί και αποτελεσματικοί με κίνδυνο να χαρακτηριστούν βίαιοι;  Όπως καταλαβαίνετε υφέρπει μια φαινομενική έλλειψη ταυτότητας ρόλου.

Αυτό ακριβώς θα εργαστούμε ώστε να το θεραπεύσουμε με διαρκή εκπαίδευση και πάντα σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες επιταγές για μια πιο ανθρώπινη και αποτελεσματική αστυνομία. Εμείς θέλουμε μια ενεργή και λειτουργική Ελληνική Αστυνομία και σε καμία περίπτωση μια αδιάφορη και εσωστρεφή Αστυνομία . Αυτό βέβαια όπως προανέφερα απαιτεί μια συνοχή, ένα ψυχικό δέσιμο πολιτικής ηγεσίας, κοινωνίας και αστυνομίας».

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας δεσμεύτηκε να επισκεφθεί όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά, «θα είμαι παντού και θα πάω παντού. Επιθυμώ να γνωριστώ και να με γνωρίσουν όλοι οι άνδρες και όλες οι γυναίκες, που υπηρετούν με αυταπάρνηση τον όρκο που έδωσαν», ενώ εξήγησε πως το πρόγραμμα Θησέας που αφορά την καταπολέμηση του παρεμπορίου, της παράνομης μετανάστευσης και της εγκληματικότητας θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης δήλωσε:

«Είναι ένα θέμα εθνικό που όμως την ευθύνη την έχει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ακριβώς γι αυτό το λόγο βρέθηκα στην Λέσβο συνο��εύοντας την επίτροπο της ΕΕ κα Μάλμστρομ η οποία -στον προσωπικό της λογαριασμό στο τουίτερ- δήλωσε εντυπωσιασμένη απ’ όσα κάνουμε. Εμείς προωθούμε μία μελέτη για την ανάδειξη όλων των ζητημάτων που αφορούν την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία και τα προβλήματα με το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο.

Θα αναλάβουμε επίσης  την προετοιμασία και την προώθηση μιας εκστρατείας ενημέρωσης προς τους υπηκόους των χωρών προέλευσης για σταδιακή αποδόμηση του μύθου για τις «ιδανικές συνθήκες», που συναντούν οι μετανάστες στις χώρες εισόδου όπως ακριβώς είμαστε εμείς. Δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι είναι θύματα παραπληροφόρησης όσον αφορά τις συνθήκες που συναντούν κυρίως από τους «μεσίτες» και τους κάθε μορφής εμπόρους ανθρώπινων ψυχών».

Τέλος, αναφερόμενος στην Χρυσή Αυγή, έστειλε μήνυμα για μηδενική ανοχή εκ μέρους του σε κάθε είδους παραβατικότητα που θα στερεί από τον πολίτη το δικαίωμα «να απολαμβάνει ελεύθερα τα αγαθά και τα δικαιώματα της Δημοκρατίας» υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η συντεταγμένη πολιτεία διώκει παραβατικές και εγκληματικές συμπεριφορές και όχι ιδέες.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Τα ρουσφέτια των… αντισυστημικών

ΦΩΤΟ-Η Μπακογιάννη στη βάφτιση της κόρης του Τριαντάφυλλου

Συμφέρει τους ένστολους η ρύθμιση, λέει ο Βρούτσης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ