Κοινό μέτωπο για τη “μεγάλη διαπραγμάτευση” χτίζει ο Σαμαράς

Κοινό μέτωπο για τη “μεγάλη διαπραγμάτευση” χτίζει ο Σαμαράς

Κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζει ο Πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να βγάλει την Ελλάδα από τη «γωνία» του μνημονίου επενδύοντας στη νέα μετεκλογική εικόνα των Βρυξελλών και φυσικά στον ίδιο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον οποίο στήριξε ολόθερμα ακόμη και όταν η υποψηφιότητά του είχε τεθεί υπό διαρκή δοκιμασία ακόμη και από παραδοσιακούς εταίρους του πρώην Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση τόσο για το «μανιφέστο» του κ. Γιούνκερ για την ανάπτυξη όσο και για το περιεχόμενο του τετ α τετ που είχε ο κ. Σαμαράς με την Άνγκελα Μέρκελ καθώς για μια ακόμη φορά η Αθήνα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει όλα τα βήματα που έχει κάνει στην εφαρμογή του προγράμματος βάζοντας έτσι επί της ουσίας και πάλι θέμα ρύθμισης τους χρέους για το οποίο επανέρχονται τα σενάρια και τα δημοσιεύματα περί σύνδεσής του με το μεταρρυθμιστικό κομμάτι και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών εκ μέρους της Ελλάδας. Κάτι που φυσικά ακόμη ούτε επιβεβαιώνεται αλλά και ούτε διαψεύδεται από την Αθήνα.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης συμμαχιών μπροστά στη μεγάλη αυτή διαπραγμάτευση, ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί σήμερα στη Φλωρεντία, τη γενέτειρα του Ιταλού ομολόγου του Ματέο Ρέντσι ο οποίος πρωτοστάτησε στις συζητήσεις για γενναία χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας -κόντρα στις επιταγές του Βερολίνου για απαρέγκλιτη τήρηση όλων των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης και ιδιαίτερα από τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα ή στην «κόκκινη» γραμμή της δημοσιονομικής εκτροπής.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι πολιτικές ανάπτυξης για τις οποίες Σαμαράς και Ρέντσι συμφωνούν απόλυτα καθώς Ελλάδα και Ιταλία αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τα ποσοστά ανεργίας. Η μεν Ελλάδα σταθερά κρατά την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών – μελών ενώ η Ιταλία είδε το ποσοστό της ανεργίας να περνά πλέον και το 12% για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

Οι δυο πρωθυπουργοί θα συζητήσουν επίσης το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων καθώς Ελλάδα και Ιταλία βρίσκονται στη «διακεκαυμένη ζώνη» δεχόμενες τη μεγαλύτερη πίεση από τα μεταναστευτικά κύματα τρίτων χωρών. Οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν θέσει άλλωστε και τις δυο χώρες σε συναγερμό ενώ η Ιταλική προεδρία της Ε.Ε. έχει ήδη ανακοινώσει πως το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης θα είναι κορυφαίο στην ατζέντα του δικού της εξαμήνου.

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ