Σαμαράς προς τρόικα: Ο σχεδιασμός δεν αλλάζει

Σαμαράς προς τρόικα: Ο σχεδιασμός δεν αλλάζει

Αποφασισμένος να ακολουθήσει το σχεδιασμό που έχει χαράξει η κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας, είναι ο Πρωθυπουργός. Οι άμεσες προτεραιότητες είναι η αποκατάσταση των αδικιών, η επιστροφή των αναδρομικών σε δικαστικούς και ενστόλους και ακολουθούν οι φοροελαφρύνσεις.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν στο Real.gr ότι «από τη στιγμή που δεν αλλάζει η φιλοσοφία του προγράμματος και παραμείνουμε εντός στόχων, τότε εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τους δανειστές».

 Στην πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου και στην οποία συμμετείχαν οι Α. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος, Γκ. Χαρδούβελης και ο Γ. Στουρνάρας συζητήθηκαν όλα τα δεδομένα, αλλά και ο προγραμματισμός που υπάρχει για το επόμενο διάστημα, προκειμένου να εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα υπόλοιπα έξι προαπαιτούμενα και πως όλα θα κριθούν το Φθινόπωρο κατά τη νέα επίσκεψη της τρόικας. «Το επόμενο τετράμηνο θα δοθεί η μεγάλη μάχη που το πραγματικό της διακύβευμα είναι η βιωσιμότητα του χρέους» σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος.

Η κυβερνητική γραμμή που δόθηκε στον Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, είναι ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην πάρει κανένα άλλο δημοσιονομικό μέτρο, το οποίο θα έχει επιπτώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Ήδη, πάντως, στο Μαξίμου ετοιμάζονται τον Σεπτέμβρη να παρουσιάσουν το πρώτο φιλολαϊκό πακέτο που θα αφορά, μεταξύ άλλων, τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες, αλλά και η τελική συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια».

Στο επίκεντρο τα «κόκκινα δάνεια»

Η παρουσία του Γ. Στουρνάρα στη σύσκεψη του Μαξίμου είχε να κάνει και με το θέμα των «κόκκινων» δανείων που απασχολούν χιλιάδες νοικοκυριά. Ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσίασε τις προτάσεις του, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα το είχε συζητήσει και με την τρόικα την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών.

Λίγο αργότερα, στο υπουργείο Οικονομικών ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας συζητούσε με την τρόικα για το καυτό θέμα των κόκκινων δανείων. «Η όποια ρύθμιση αποφασιστεί για αυτό το θέμα, δεν θα έχει επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών» σχολίασε, μετά τη συνάντηση, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Νέα αναβάθμιση για την ελληνική οικονομία

Η DBRS Ratings Limited, ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης του Καναδά, αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο Β από το CCC (high), προηγουμένως. Παράλληλα, προχώρησε σε αναβάθμιση και του outlook σε σταθερό από αρνητικό.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η αναβάθμιση αντανακλά την οπτική της DBRS πως ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και περαιτέρω αναδιάρθρωσης χρέους που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών, έχει μειωθεί. Επιπροσθέτως, η πρόοδος της Ελλάδας στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα προσαρμογής καταδεικνύει ότι πιθανότατα θα συνεχιστεί η παροχή υποστήριξης από τους ευρωπαίους πιστωτές.

Η επιβράδυνση της συρρίκνωσης του ΑΕΠ και οι προσδοκίες ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι την τρέχουσα χρονιά θα βοηθήσει την Ελλάδα στις προσπάθειές της για τη μείωση του χρέους, αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ