• "Αλαλούμ" με τις προτάσεις για δημοψήφισμα

  7:38 πμ, Πέμπτη 10 Ιουλ 2014 7:38 πμ, Πέμπτη 10 Ιουλ 2014

  "Αλαλούμ" με τις προτάσεις για δημοψήφισμα

  Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

  Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής το μεσημέρι αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των προτάσεων που κατατίθενται από χθες, με κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές να ζητούν δημοψήφισμα για το ψηφισθέν χθες το βράδυ νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».

  Εκεί, θα εξεταστεί κατά πόσον οι υπογραφές κάτω από τις ξεχωριστές προτάσεις μπορούν να συγχωνευθούν, ώστε να ξεπεράσουν το μαγικό αριθμό των 120, προκειμένου να προκληθεί τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα.

  Μέχρι αργά χθες το βράδυ, πάντως, είχαν κατατεθεί οι τέσσερις από τις έξι συνολικά προαναγγελθείσες προτάσεις, με το ζητούμενο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, των ανεξαρτήτων βουλευτών, της Χρυσής Αυγής και του ΣΥΡΙΖΑ (με τη σειρά που κατατέθηκαν) να είναι κοινό, δημιουργώντας την αίσθηση ότι τουλάχιστον οι 115 υπογραφές που συγκεντρώνονται κάτω από αυτές μπορούν να συναθροιστούν.

  Εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί, απαιτούνται μόλις πέντε υπογραφές ακόμα, ενώ εκκρεμούν, για να κατατεθούν σήμερα οι προτάσεις του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ.

  Από χθες το βράδυ ακόμα και λίγα δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν την πρότασή τους, ζητώντας «τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ.2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο, με τίτλο “Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας”», εκτιμώντας ότι ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και θέτοντας ως ερώτημα «αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο».

  Σημειώνεται ότι στις 13 υπογραφές των βουλευτών των ΑνΕλλ προστέθηκε άλλη μία, αυτή του Νίκου Νικολόπουλου που δεν υπογράφει τελικά έτερη πρόταση των 15 ανεξαρτήτων βουλευτών που έγιναν έτσι 14.

  Στη δική τους πρόταση, λίγο αργότερα, οι 14 ανεξάρτητοι βουλευτές Π.Μουτσινάς, Μ. Μπόλαρης, Ν. Σταυρογιάννης, Μ. Ανδρουλάκης, Οδ. Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κ. Γιοβανόπουλος, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Β. Καπερνάρος, Γ. Κασαπίδης, Γ. Νταβρής, Θ. Παραστατίδης, Π. Τατσόπουλος και Θεοδώρα Τζάκρη, αναπτύσσουν μεν το δικό τους σκεπτικό περί απαράδεκτης κυβερνητικής μεθόδευσης, πλην, όμως, καταλήγουν ακριβώς στο ίδιο δια ταύτα, ζητώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα «αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο».

  Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα ζητούσαν και οι 16 βουλευτές, έγκλειστοι και μη, της Χρυσής Αυγής που υπέγραφαν την αμέσως επόμενη πρόταση που έφτασε στη Βουλή.

  Τέλος, και, παρά την προηγούμενη φημολογία ότι θα κατατίθετο σήμερα το πρωί, αργά χθες τη νύχτα κατατέθηκε και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

  «Οι υπογράφοντες βουλευτές προτείνουμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο, με τίτλο “Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας” που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα με ερώτημα, αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο», αναφερόταν σχετικά, με τους 71 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης –και πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα- να υπογράφουν από κάτω.

  Το «αλαλούμ» που φάνηκε χθες να δημιουργείται, με τη μία πρόταση να κατατίθεται μετά την άλλη, αναμένεται να λήξει σήμερα, με την κατάθεση των δύο τελευταίων προτάσεων (του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ), για να αρχίσει ένα... άλλο, ως προς την ερμηνεία τους, την συνταγματικότητά τους, το κατά πόσον συναθροίζονται οι υπογραφές των βουλευτών και από κει και πέρα, εφόσον συναθροιστούν, αν θα συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής για την πραγματοποίηση της συζήτησης ή αυτή θα εκκρεμεί ως τον Οκτώβριο.

  Στα επιμέρους ζητήματα που συζητιούνται είναι αν και κατά πόσον θα μεσολαβήσει υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας και έκδοση ΦΕΚ, κάτι που θα καταστήσει το ψηφισθέν νομοσχέδιο, νόμο του κράτους…

  Πηγή: real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα