• Συμφωνίες 6,5 δισ. Ελλάδας - Κίνας

  7:57 πμ, Παρασκευή 20 Ιουν 2014 7:57 πμ, Παρασκευή 20 Ιουν 2014

  Συμφωνίες 6,5 δισ. Ελλάδας - Κίνας

  Στην ενίσχυση του διμερούς πολιτικού διαλόγου συμφώνησαν χθες κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς και Κινέζος ομόλογος του Λι Κετσιάνγκ. Για σήμερα, οι δύο ηγέτες έχουν προγραμματίσει κοινή επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Cosco, προκειμένου να εγκαινιάσουν τη συνεργασία της Cosco και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που ξεκινούν τη μεταφορά προϊόντων του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Huawei προς την Τσεχία.

  Στη συνέχεια, οι δύο Πρωθυπουργοί θα μιλήσουν στο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας και ο Κινέζος Πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

  Στο επίκεντρο των επαφών του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Λι Κετσιάνγκ τέθηκαν τα θέματα ευρύτερου οικονομικού και εμπορικού ενδιαφέροντος, ενώ υπογράφηκαν συμφωνίες αξίας 6,5 δισ. ευρώ.

  Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς ευχαρίστησε την Κίνα για τη στήριξη της τα τελευταία χρόνια που η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την οικονομική κρίση και σημείωσε ότι «Στοχεύουμε σε φιλία, συνεργασία, σταθερότητα, εξαγωγές, επενδύσεις, να φέρουμε την Κίνα πιο κοντά στην Ευρώπη και το αντίστροφο».

  Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε με την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά και υπάρχουν εκεί πολλά που ακόμη συζητούνται. «Είναι μία στρατηγική σχέση, που θα προχωρήσει βήμα βήμα με συγκεκριμένη ατζέντα και σχεδιασμό» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται «για μία ευκαιριακή συνεργασία», αλλά για «στρατηγική σχέση», που σημαίνει «μακροχρόνια συμφέροντα να σε φέρουν πιο κοντά σε μόνιμη βάση».

  Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Κίνας ανέφερε: «Είναι η πρώτη επίσκεψή μου προς τις νότιες περιοχές, ως Πρωθυπουργός της Κίνας. Στην Ελλάδα έχω φιλικά συναισθήματα, σαν στο σπίτι μου. Η Ελλάδα και η Κίνα είναι πανάρχαιες χώρες με μεγάλο πολιτισμό, η μία φωτίζει στην Ανατολή και η άλλη στη Δύση με τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Μεταξύ Ελλάδας και Κίνας υπάρχουν πολλές παρόμοιες νοοτροπίες. Κατά την ταραχή στη Λιβύη η ελληνική κυβέρνηση βοήθησε στον επαναπατρισμό χιλιάδων Κινέζων. Σας ευχαριστούμε.

  Όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση, η Κίνα είχε εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να την ξεπεράσει. Επίσης, η Κίνα είναι πρόθυμη να προσφέρει, οι σχέσεις μπορούν να είναι αμοιβαία επωφελείς. Με τον κ. Σαμαρά είμαστε παλιοί φίλοι. Στην περυσινή του επίσκεψη είχαμε μακρά και ειλικρινή συζήτηση. Τώρα, θέλουμε με τους υπουργούς να υλοποιήσουμε τις συμφωνίες, στις οποίες έχουμε καταλήξει. Η ομιλία του κ. Σαμαρά είναι και δική μου, γιατί έχουμε πολλά κοινά σημεία».

  Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Κετσιάνγκ σημείωσε: «Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αντιμετωπίζει προκλήσεις και εμπόδια. Συμφωνώ με τον κ. Σαμαρά ότι μπορούμε να αναδείξουμε το λιμάνι του Πειραιά σε κόμβο, που θα είναι σημαντικός για την οικονομική ανάπτυξη. Εφέτος, η κινέζικη οικονομία έχει πίεση, αλλά εξακολουθεί να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς.

  Το πρώτο τρίμηνο είχε ανάπτυξη 7,4%, έναντι στόχου 7,5%. Κοινός στόχος είναι να συντονίζουμε τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης γύρω στο 7,5% και να δημιουργήσουμε 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Δίνουμε σημασία στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο να αναπτύσσεται η κινεζική οικονομία με σταθερούς ρυθμούς».

  Υπογραφή 17 συμφωνιών και 2 μνημονίων κατανόησης

  Συνολικά 17 συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων και 2 μνημόνια μεταξύ του Enterpise Greece και κινεζικών ομίλων υπογράφηκαν χθες στο Ζάππειο Μέγαρο. Οι συμφωνίες αφορούν, μεταξύ άλλων, τους τομείς της ναυτιλίας, των κατασκευών, της ενέργειας, των τροφίμων κ.α. συνολικής αξίας 6,5 δισ. ευρώ.

  Πηγή: real.gr

  Διαβάστε επίσης:

  Λι Κετσιάνγκ: Η επένδυση στην Ελλάδα αποτελεί επένδυση στο μέλλον

  ΒΙΝΤΕΟ- Το "Νι χάο" του Πρωθυπουργού

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα