Διαμαντοπούλου: Δεν υπάρχει ανάκαμψη χωρίς σχέδιο για το χρέος

Διαμαντοπούλου: Δεν υπάρχει ανάκαμψη χωρίς σχέδιο για το χρέος

Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και πρώην επίτροπος της Ελλάδας, Άννα Διαμαντοπούλου, μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για την ανάγκη Εθνικής συνεννόησης σχετικά με το χρέος.

«Από την προσπάθεια του Καποδίστρια μέχρι σήμερα έχουμε να μετρήσουμε περισσότερους διχασμούς παρά συνεννόηση», σχολίασε αρχικά η κ. Διαμαντοπούλου και συνέχισε:

«Το υπ αριθμών ένα πρόβλημα της χώρας είναι η διευθέτηση ενός τεράστιου χρέους που είναι από πάνω μας. Όλα αυτά που λέμε για προσέλκυση επενδύσεων, επανεκκίνηση της οικονομίας με ένα τόσο μεγάλο χρέος και χωρίς πειστικό και αξιόπιστο σχέδιο με βάθος χρόνου, δεν μπορεί να υπάρξει».

«Εδώ θα κριθούν τα κόμματα. Δεν λέμε να υπάρξει συναίνεση για τη συναίνεση. Πρέπει να συνεννοηθούν τα κόμματα για 5 βασικά πράγματα τα οποία θα αφορούν την επόμενη εικοσαετία», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν σοβαρές μελέτες που δείχνουν ότι η συνέχιση αυτής της επιλογής, η επιμήκυνση και η μείωση των επιτοκίων, δεν μπορεί να οδηγήσει σε διέξοδο, αν αυτό δεν έχει και άλλα εργαλεία», σχολίασε στη συνέχεια και επισήμανε:

«Η αντιπολίτευση λέει να ζητήσουμε από 18 κοινοβούλια, να γράψουν με την ψήφο των βουλευτών τους, την διαγραφή μέρους του χρέους από την Ελλάδα. Χρειάζεται ένα σχέδιο με συνιδιοκτησία και των εταίρων μας και δικό μας. Μέχρι τώρα, υπήρχε επιβολή ενός σχεδίου που μας έφερναν αυτοί. Αν δεν πήγαινε καλά, είμαστε εμείς οι κακοί και μας τιμωρούσαν».

«Εάν η ανάπτυξη είναι 5% και το πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% το χρέος είναι βιώσιμο. Αν είναι 3% η ανάπτυξη και 7% το πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα είναι ακόμα καλύτερα. Πιστεύει κανείς ότι μπορεί να φτάσουμε σε τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης;», αναρωτήθηκε και σημείωσε:

«Θα πρέπει σε αυτό το κοινό σχέδιο να πούμε ότι για να πάμε σε 3% ανάπτυξη, θα κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις μας, αλλά θα υπάρξει και μια παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και μεγάλα έργα και μία παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 2ον να γίνει επιμήκυνση του χρέους, και 3ον διαγραφή του χρέους, η οποία θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένη μορφή. Π.χ, διαγραφή των τόκων που θα συνοδεύει συγκεκριμένες επιτεύξεις δεσμεύσεων της χώρας. Αυτό το πακέτο δεν έχει πάρει χαρακτηριστικά πολιτικής συζήτησης στην Ελλάδα».

«Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορούν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Η παρέμβαση των τριών επιτρόπων για την εθνική συνεννόηση στο χρέος έπαιξε έναν ρόλο. Βεβαίως η μεν κυβέρνηση δεν προσκαλεί την αντιπολίτευση, η μεν αντιπολίτευση λέει, θα πάμε αλλά θα διαφωνήσουμε», σχολίασε ακόμα.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ