Έκκληση Δένδια στην ΕΕ για την παράνομη μετανάστευση

Έκκληση Δένδια στην ΕΕ για την παράνομη μετανάστευση

Την εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης για τον χειρισμό του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης που, όπως υπογράμμισε, δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό, ζήτησε σήμερα από το Λουξεμβούργο, όπου συνεδρίασε το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ο οποίος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχα σήμερα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών, την ευκαιρία να αναπτύξω στους συναδέλφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης την πρόοδο στο ελληνικό σχέδιο διαχείρισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών και θέλω να πω ότι είμαι εξαιρετικά ευτυχής για την ανταπόκριση την οποία βρήκα και ιδιαίτερα τα θετικά σχόλια της Επιτρόπου, της κ. Μάλμστρομ. Από εκεί και πέρα βεβαίως, χρειάστηκε να αναπτύξω και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το σχέδιο στην εφαρμογή του και κυρίως την τεράστια ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πιέσει τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ιράν, το Ιράκ, η Αλγερία, να δέχονται πίσω περισσότερους υπηκόους τους επί τη βάσει της εφαρμογής των Συνθηκών που ήδη έχουν ήδη υπογράψει. Αυτό είναι απαραίτητο για το ελληνικό σχέδιο. Όπως επίσης και να ζητήσω την ευρωπαϊκή συμπαράσταση, την εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης για τον χειρισμό ενός προβλήματος, της παράνομης μετανάστευσης, που δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό. Ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα πρέπει να έχει ευρωπαϊκή λύση».

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου του Συμβουλίου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ) της ΕΕ, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσώπησαν, επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπος Αθανασίου και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, συζητήθηκε το μέλλον της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και εκφράστηκαν από τις εθνικές αντιπροσωπείες οριστικές απόψεις ως προς τις Στρατηγικές Κατευθυντήριες Γραμμές για την μελλοντική ανάπτυξη του χώρου ΔΕΥ στη μετά-Στοκχόλμη εποχή. Επί τη βάσει των απόψεων που εκφράστηκαν, η ελληνική Προεδρία θα προετοιμάσει επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η οποία θα περιλαμβάνει με περιληπτικό τρόπο την συνεισφορά του Συμβουλίου σε σχέση με την ανάπτυξη του χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης.

Οι υπουργοί του Συμβουλίου ΔΕΥ της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέτυχαν, επίσης, συμφωνία ως προς τη γενική προσέγγιση για το σχέδιο Κανονισμού για την Europol.

Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, «το Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο αναθεώρησης της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης τρομοκρατών, ένα ζήτημα που οφείλει να βρίσκεται ψηλά στην κοινή μας ευρωπαϊκή ατζέντα, όπως επιβεβαιώνει άλλωστε ο απολογισμός της αντιτρομοκρατικής διάστασης της αντιμετώπισης των ξένων μαχητών, που παρακολουθήσαμε, ιδίως σε ό,τι αφορά τη Συρία». O υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του και καταδικάζοντας απερίφραστα την πρόσφατη δολοφονική τρομοκρατική επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι «ενέργειες σαν αυτή καταδεικνύουν ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας εξακολουθεί να είναι ένα σοβαρότατο ζήτημα και χρίζει επείγουσας αντιμετώπισης».

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, εξετάστηκε επίσης η τρέχουσα νομοθετική δραστηριότητα στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης. Η ελληνική Προεδρία επισήμανε τη σημασία που αποδίδει στην πρόταση Οδηγίας για την είσοδο και διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την επιστημονική έρευνα, τις σπουδές, την ανταλλαγή μαθητών, την αμειβόμενη και μη εκπαίδευση, τον εθελοντισμό και την εσωτερική άμισθη βοήθεια (au pairing), ενώ το Συμβούλιο σημείωσε τις πληροφορίες σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων που αφορά την Οδηγία και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα σχετικά με την εν λόγω πρόταση.

Αναφερόμενος στην πρόοδο των επιχειρησιακών μέτρων που έχουν προσδιορισθεί από την Ομάδα Δράσης (TASK FORCE) για την Μεσόγειο, που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή Σύνοδο, ο υπουργός Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «η υλοποίηση των επιχειρησιακών μέτρων θα πρέπει να παραμείνει σε θέση υψηλής προτεραιότητας». Η Επιτροπή ενημέρωσε, επίσης, το Συμβούλιο για τις νομοθετικές εξελίξεις που αφορούν τις κυρώσεις κατά των εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών και τις προϋποθέσεις διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την απασχόληση υψηλής ειδίκευσης (Μπλε Κάρτα της ΕΕ).

Η ελληνική Προεδρία ενημέρωσε, τέλος, επί των νομοθετικών προτάσεων που αφορούν στα «Έξυπνα Σύνορα». Κατά τη διάρκεια του γεύματος, η αντιπροσωπεία της Πολωνίας ενημέρωσε τους υπουργούς για τις εξελίξεις σχετικά με την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων των κρατών- μελών που ανήκουν στο χώρο Σένγκεν αναφορικά με τα χερσαία εξωτερικά σύνορα. Στο τέλος της ημερήσιας διάταξης της Μικτής Επιτροπής του Συμβουλίου, η Ιταλία παρουσίασε το πρόγραμμα της επερχόμενης Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ